Zagen van aluminium


Als doe-het-zelver werken we met allerhande materialen. Was vroeger bijvoorbeeld, hout het enige wat we onder de zaag kregen, tegenwoordig moeten we ook zo nu en dan eens kunststof, (hout)composiet, plaatmateriaal en aluminium zagen. Het zagen van metalen, waaronder ook aluminium valt, vraagt een andere aanpak dan een houten balk of plankje.
aluminium
Aluminium valt onder de groep metalen. Metalen zijn, tegenstelling tot hout, geen organische stof. Metaal is een anorganisch materiaal dat opgebouwd is uit meerdere scheikundige elementen. Metalen hebben een massieve structuur die een ander soort zaagtand vraagt dan uit vezels opgebouwd hout.

Net als hout, kun je aluminium zagen met elke gewenste zaagmachine, zolang je maar het juiste zaagblad gebruikt. Zaagbladen voor metalen hebben een fijnere vertanding dan die voor hout. De meest gebruikte zagen voor aluminium zijn:

  • Afkortzaag
  • Decoupeerzaag.

beste afkortzaag

Wanneer je iets zeer nauwkeurig af wilt zagen, heb je aan een afkortzaag een opperbest stuk gereedschap. Machinaal aangedreven afkortzagen zijn veilig om mee te werken en dankzij de gemotoriseerde aandrijving krijg je een mooie gelijkmatige zaagsnede.

Op het moment dat je met een afkortzaagmachine aluminium wilt gaan zagen, is het van belang dat je het juiste zaagblad gebruikt. Bij aanschaf van een afkortzaag zitten er een bepaald aantal zaagbladen bij. Negen van de tien keer zijn deze alleen bestemd om hout(producten) mee te zagen. Voor aluminium heb je echter een aluminiumzaagje nodig, alhoewel je ook wel met een gewoon metaalzaagje aluminium zagen kunt. Het opvallendste verschil tussen een metaal en aluminiumzaag is dat bij een zaag voor aluminium de zaagtanden iets verder uit elkaar staan dan bij een gewone metaalzaag.

Als je met een afkortzaagmachine perfect aluminium wilt zagen, moet het zaagblad:

  • van hardmetaal zijn
  • beschikken over een fijne en tevens wijde vertanding
  • tandjes hebben die in een negatieve hoek staan, zodat ze zich goed in het metaal ‘vastbijten’
  • de beste zaagbladen voor aluminium zijn die waar er om en om een vlak tandje staat.

Heb je zomaar een klein klusje of komt de nauwkeurigheid, waarmee je het aluminium zaagt niet zo nauw, kun je ook een universeel zaagblad voor metalen gebruiken.

Advies: Hoe klein ook, ook bij het zagen in aluminium komen er metaaldeeltjes vrij die alle kanten op vliegen. Draag daarom tijdens zaagwerkzaamheden altijd een veiligheidsbril.

In het kort: Bij het zagen van aluminium is het van belang dat je een hardmetalen zaagblad gebruikt, met een fijne vertanding. Zaagbladen met de tandjes in een negatieve hoek en die om en om vlakke tandjes hebben, genieten de voorkeur.

Decoupeerzaag

decoupeerzaag
Decoupeerzagen zijn zaagmachines die je uitstekend voor allerhande materialen kunt gebruiken. Dat betekent dus ook voor aluminium. Een voorwaarde is wel dat het zaagblad geschikt is voor het zagen van metalen. Metaalzaagjes voor aluminium herken je aan de korte tandjes die vrij ver uit elkaar staan.

Het zagen in aluminium vraagt een iets andere techniek dan in zagen in hout. Daar waar het bij een houtproduct geen kwaad kan, wanneer je lichtjes tegen de machine duwt, laat je bij aluminium zagen het best de zaagmachine het werk doen. Wanneer je kracht zet bij het doorzagen van aluminium en dit geldt met name voor schuine zaagsnedes en rondingen, is de kans groot dat je het zaagje vervormt of dat het losschiet.

Net als bij elke vorm van machinaal zagen, draag je ook tijdens het zagen van aluminium met een decoupeerzaag het best een veiligheidsbril. Onderschat de splintertjes niet die vrijkomen tijdens het zaagproces.

Tip: Om te voorkomen dat het fijne aluminiumzaagsel tussen de snijtandjes van het zaagje blijft plakken, kun je een beetje snijolie op het zaagbladje druppelen. Niet alleen zaagt het makkelijker ook gaan de tandjes langer mee en krijg je een scherper zaagresultaat.

Welke zaag kopen?

Als doe-het-zelver moet je, qua klusgereedschap, vaak roeien met de riemen die je hebt. Voor de gewone huis-tuin-en-keukenklussen heb je gewoonweg niet alle machines voorhanden die je eigenlijk zou willen. Zo is het ook met zaagbladen. Daarom dat we hierboven ook schreven dat je, ondanks dat het niet 100% nauwkeurig zal zijn je, om aluminium te zagen ook een gewoon ijzerzaagblad kunt gebruiken. Meer over welk zaagblad je voor welke materiaalsoorten kunt gebruiken, lees je in ons artikel: welk zaagblad bij welk materiaal.

Wil je meer weten over de ins en outs van afkort- en decoupeerzagen? Voor het gemak hebben we een overzicht gemaakt van de beste afkortzagen en de beste decoupeerzagen. Zo kun je makkelijker een keuze maken en weet je zeker dat je een zaagmachine koopt die aan je wensen voldoet.

Recent Content