Zaagtafel maken


Een onderstel voor zaagtafel maken is makkelijker dan je denkt. Wanneer je niet vaak grote stukken te zagen hebt, is het onzin om een grote zaagtafel aan te schaffen. Maar, als je dan een keer groot plaatmateriaal of planken over de lengte moet doorzagen, is het makkelijk te weten hoe je op een simpele manier zelf een uitbreiding of onderstel voor je zaagtafel maken kunt.

De definitie van een zaagtafel

De zaagtafel kennen we ook onder de benamingen: zaagbank, tafelzaag of tafelcirkelzaag. Bij een zaagtafel is het zaagblad in de tafel verwerkt. Zaagtafels worden meestal zonder onderstel verkocht. Bij de meeste machines zit er rond de zaagmachine een zaagtafelblad van zo rond de 50×50 cm. De hoogte is vaak niet hoger dan nodig is voor het vrij bewegen van het zaagblad. Dergelijke tafelzagen zet je op de grond of op een werkbank. We noemen dit stationaire zagen. Om grote stukken te kunnen zagen, moet je deze kunnen begeleiden met een ondersteunend blad en zijgeleiders. Voldoen de in de handel verkrijgbare zaagtafelframes niet aan je wens, kun je zelf een onderstel voor de zaagtafel maken.
zaagtafel
Wanneer je een tafel voor je zaag wilt maken, om grote stukken plaatmateriaal en dikke balken op te zagen, moet je er wel op letten dat: A, het vermogen van je zaag sterk genoeg is en B, de maximaal instelbare zaagdiepte genoeg is. Tafelzagen voor huishoudelijk en semiprofessioneel gebruik hebben een vermogen dat ligt tussen de 800 tot 1800 Watt. Hoe hoger het wattage, des te makkelijker en secuurder je zwaardere materialen zaagt.

Werking van een tafelzaag

Tijdens het zagen, beweeg je het werkstuk, via de parallelgeleider, langs de zaag. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een afkortzaag, waar je de zaag door het te verzagen werkstuk duwt. Doordat het te zagen materiaal stevig op het werkblad rust, kun je met een tafelzaag gecontroleerd en nauwkeurig werken. Voor hele grote stukken materiaal kun je een zaagtafel vergroten met een zaagtafelverbreding. Met een zaagtafel kun je alleen recht en in het verstek zagen. Omdat het de zaag in het tafelblad gemonteerd zit, is bochten zagen op een zaagtafel niet mogelijk.

Soorten tafelzagen

Er zijn meerdere soorten tafelzagen die uitgerust kunnen worden met een onderstel of zaagtafel. Het meest gebruikte zaagblad is een cirkelzaag. We zien dit zaagblad terugkomen bij zowel de afkort- verstek, als gewone tafelzaag. Tenslotte is er ook nog een variant, een die we eigenlijk steeds meer gaan zien en dat is de combinatiezaag. Deze heeft tevens een boventafel, ook wel flipper genoemd.

Zaagtafel maken

Je kunt een zaagtafel van zowel hout als metaal maken. Voorwaarde is wel dat je hem stabiel maakt.

Voordat je begint, is het misschien handig om eens te kijken welke zaagtafel je kopen kunt bij de zaagmachine die je hebt. Veel merken bieden namelijk, volledig afgestemd op hun zaagmachines, zowel vaste, in hoogte verstelbare als mobiele zaagtafels aan. Je kunt je zaagmachine er eenvoudig aan bevestigen en gelijk aan de slag gaan. Ook van hulpstukken, zoals de zij-, parallel- en verstekgeleiders weet je dan zeker dat ze passen.

Mocht je toch zelf aan de slag willen, zijn te nemen stappen voor het maken van een zaagtafel als volgt:

  • Maak het zaagblad. Het zaagblad kan bestaan uit een plaat van hout, aluminium, composiet of kunststof. Welk soort materiaal maakt niet echt uit, zolang het maar stevig en vlak is en je er makkelijk bouten en/of schroeven in kan draaien, voor de bevestiging van de machine en geleidingen.
  • Stel een onderstel samen. Dit kan een oud onderstel van een eettafel zijn, enkele schragen die je met elkaar verbindt of een paar stukken steigerhout. Maak het wel zo dat je de poten kunt stellen. Je werkplaats is misschien niet helemaal waterpas. Om nauwkeurig te kunnen zagen, heb je wel een vlakke ondergrond nodig. De zaagtafel mag niet wiebelen.
  • Bevestig het tafelblad op het onderstel. Zodra je het blad op het onderstel bevestigd hebt, kun je de plaats gaan bepalen waar je het gat gaat maken, waar je de zaagmachine onder kunt hangen. Kijk ook nu al hoe je het gaat doen met het aan- en uitzetten van de machine. Het meest veilige en handige is, om een schakelaar aan de rand van de tafel te maken.
  • Maak materiaal geleiders. Geleiders heb je nodig om een perfecte zaagsnede te maken. Zonder geleiders is het daarnaast, vrijwel onmogelijk te schulpen of om in het verstek te zagen.
  • Breng veiligheid in je werk. Duw niet, tijdens het zagen, met je handen het werkstuk tot aan de zaag, maar neem hiervoor een stukje hout. Tevens is het raadzaam een beschermkap over het zaagblad te plaatsen. Vooral met het zagen van aluminium kunnen de vlijmscherpe zaagdeeltjes alle kanten op vliegen. Het dragen van een veiligheidsbril is dan ook niet meer als vanzelfsprekend.

Zaagtafel kopen

Een zaagtafel maken, moet je echt willen of, alleen doen omdat je zeer uitzonderlijke werkstukken te zagen hebt en er daar geen merk zaagtafel voor te krijgen is. Voor alle anderen die erover denken om zelf een zaagtafel te maken, neem eerst eens een kijkje bij de beste zaagtafels.

Recent Content