Zaagblad types?


Een reciprozaag is niet gemaakt voor het construeren of fijner bewerken. Het wordt gebruikt voor de sloop – het afbreken van materialen. Het is ook ontworpen om in die krappe ruimtes te komen met een blootliggend blad en een andere positionering voor precisie hoeksnijden. Afhankelijk van het project en het materiaal zijn er verschillende soorten zaagbladen die met een reciprozaag worden gebruikt.

Zo is het gebruik van een fijngetand zaagblad dat lijkt op een ijzerzaag geschikt voor het doorzagen van metalen buizen en spijkers; een grof zaagblad wordt gebruikt voor het zagen van hout; een supergrof zaagblad voor gips; en een “tandloos” zaagblad voor het zagen van steen – die speciaal zijn gecoat met een wolfraamcarbide schuurkorrel.

U zult meer vertrouwd raken met wat uw reciprozaag aankan als u ermee werkt, en wat u met deze zaag kunt bereiken. Als u eenmaal meer ervaring hebt, zult u meer vertrouwen hebben in het kiezen van een zaagblad dat een specifieke taak zal uitvoeren.

Over messen

U zult merken dat u één type mes kunt gebruiken voor verschillende projecten, afhankelijk van hoe dat specifieke mes werkt. Zo kunt u bijvoorbeeld zeker een spijkerzaagblad gebruiken om met dakspanen of multiplex te werken. De meeste reciprozaagbladen variëren in lengte van drie tot 12 inch, maar de standaardafmeting is zes inch.

Er zijn ook de decoupeerzaagtypes die beschikbaar zijn. De 12-inch zaagbladen die nuttig zijn om in diepere spleten te komen of zelfs door dikker hout te zagen. Hoewel ze taai zijn, zijn deze bladen niet onverwoestbaar. Ze zijn eerder wegwerpbaar en moeten worden vervangen als u merkt dat ze saai worden en het werk vertragen.

Tanden: Het aantal tanden per inch (TPI), gecombineerd met de grootte van de slokdarm – dat is de diepte van de ruimte tussen de tanden en de zaagsnede – de spleet die door het blad wordt gemaakt, bepaalt het materiaal dat het blad kan snijden.

  • Messen met een lage TPI leveren snellere zaagsneden en ruwere randen, ideaal voor hout.
  • Messen met een hoge TPI leveren gladde, langzame zaagsneden, ideaal voor metaal.
  • Het aantal TPI varieert van 3-24.
  • Om het vastlopen te verminderen, moet u proberen om altijd minstens drie tanden in contact te laten komen met het materiaal.

Een reciprozaagblad heeft drie facetten: Lengte, breedte en dikte.

  • Hoe langer het zaagblad, hoe dieper de zaagsnede.
  • Bredere zaagbladen verminderen het buigen en wiebelen.
  • Zware zaagbladen zijn doorgaans 7/8-inch breed en 0,062-inch dik.
  • Messen met een dikte van 0,035 inch bieden voldoende kracht voor het standaard knippen.
  • Messen die 0,05-inch dik zijn, zorgen voor een betere stabiliteit.
  • Voor het knippen van de kist zijn korte bladen met een taps toelopende rug het beste werk.

Met een beetje kennis van de specifieke reciprozaagbladtypen en hoe deze op verschillende materialen werken, kunt u een geïnformeerde beslissing nemen over welk(e) zaagblad(en) het beste werkt voor uw eigen project. Op een geweldige zaagervaring!

Recent Content