Welk boortje bij welke plug?


Een plug is een hulpstuk, om een schroef houvast te geven in mortel- en steenachtige materialen, waarin geen schroefdraad aangebracht kan worden. Om de plug houvast te geven, moet het geboorde gat in overeenstemming zijn met de maat van de plug. Niet alleen de diameter van het boorgat is hierbij van belang, ook de diepte die je boort, speelt hierbij een rol.

Diameter van het te boren gat

Logischerwijze ga je er vanuit dat de diameter van de boor en de plug eender moet zijn. Negen van de tien keer zal dat ook het geval zijn. Toch kan het voorkomen dat bij poreuze materialen je een kleiner boortje nodig hebt. Door het draaien van de boor in zacht materiaal ‘ruimt’ het gat een beetje op. Dat wil zeggen dat het iets groter wordt, dan de boormaat. Neem je in zo’n geval dezelfde maat boor, als plug, zal het gat te groot worden.
Is het geboorde gat groter dan de plug, komt de schroef niet vast genoeg te zitten. De kans bestaat dan, zodra je de schroef belast, hij plug en al de muur uitkomt. In het geval dat je boorgat groter uitvalt dan de bedoeling is, kun je of een grotere plug en schroef nemen of je vult de ruimte rondom de plug op met een spaandertje hout. Het stukje hout ondersteunt de functie van de plug en geeft de schroef alsnog houvast.

Diepte van het te boren gat

Kijk ook altijd eerst even naar de lengte van de plug, zodat je weet hoe diep je moet boren. Bij een te ondiep gat, gaat de plug er niet helemaal in en zal er een stukje uit blijven steken. Je kunt dit oplossen door het stukje af te snijden, met een breekmesje en een kortere schroef te nemen.
Wanneer je gat te diep is, gaat de plug ook te diep en kan de schroef niet voldoende profiteren van het houvast dat de plug biedt. Te diep boren kun je voorkomen door, voordat je gaat boren, een dieptestop te gebruiken of als je die niet hebt, de plug tegen de kop van je boortje aan te houden en met een stift een streepje op het boortje te zetten. Tijdens het boren zie je dan precies tot hoe diep je minimaal moet gaan. Het beste duw je de boormachine dan nog een heel klein beetje door, zodat je 3-5 mm dieper boort dan de lengte van plug.

Boren volgens het boekje

Wanneer het te boren oppervlak is, zoals je mag verwachten, kun je een boortje gebruiken van dezelfde diameter als de plug. Wanneer je een echte nitwit bent op dat gebied, is hier een handige tabel die je kunt gebruiken.

Diameter schroef Diameter plug Diameter boor Lengte plug Boordiepte
2,4 – 4,0 mm 5,0 mm 5,0 mm 25,0 mm 30,0 mm
3,5 – 5,0 mm 6,0 mm 6,0 mm 30,0 mm 35,0 mm
4,5 – 5,0 mm 7,0 mm 7,0 mm 35,0 mm 40,0 mm
4,6 – 6,0 mm 8,0 mm 8,0 mm 40,0 mm 45,0 mm
6,0 – 8.0 mm 10,0 mm 10,0 mm 50,0 mm 55,0 mm
8,0 – 10,0 mm 12,0 mm 12,0 mm 60,0 mm 65,0 mm

Met een set pluggen, grijp je nooit mis

Het is vrijwel niet te doen, om voor elk fotolijstje dat je op wilt hangen telkens een doosje pluggetjes te kopen. Het best ben je af met een set pluggen. In een pluggenset zitten de meest voorkomende plugmaten overzichtelijk in een doosje bij elkaar. Een goed voorbeeld hiervan is:

Fischer Red Box Duo Power pluggenset

Fischer - Pluggen - DuoPower in assortimentsdoos
De Fisher Group is een van de meest bekende aanbieders van onder andere schroeven en pluggen. De Red Box Duo Power pluggenset is een handige samenstelling van de nieuwe lichting zogenaamde ‘intelligente pluggen’. Deze pluggen hebben een andere chemische samenstelling dan een gewone plastic plug, waardoor hij zich vormt naar het materiaal waar hij ingebracht wordt.

 • 30 stuks pluggen van 10 mm
 • 80 stuks pluggen van 8 mm
 • 140 stuks pluggen van 6 mm
 • 30 stuks pluggen van 5 mm

Met deze set kun je in huis vrijwel alles ophangen, wat je wilt. Van een handdoekenrekje tot douchekop in de badkamer, tot een grote spiegel met zware lijst boven de open haard.

Bekijk de dagprijs

Boren in verschillende materialen

Een massief betonnen muur heeft andere eigenschappen, dan een gipsen wand. Voordat je gaat boren (met een klopboormachine), moet je dus eerst bekijken welk soort boortje je nodig hebt. Het is belangrijk dat je een gat boort, waar de plug strak in komt te zitten. Boren in verschillende soorten materialen gaat als volgt:

 • Beton boor je met een gewone steenboor. Zet de boormachine op de hamerstand.
 • Hardstenen muren boor je met een diamantboor. Als gewoon boren niet voldoende is, kun je meer power geven door op de hamerstand over te gaan.
 • Gipsblokken, ook wel Ytong genoemd, boor je met een steenboor, zonder de machine in de hamerstand te zetten.
 • Gipsplaten boor je met een ijzerboor.

Pluggen voor de diverse materiaalsoorten

Steen, beton en gipsblokken vallen onder de massieve materialen. Hierbij gebruik je een ander soort pluggen dan bij een holle wanden. Laat de keuze van de te gebruiken plug afhangen van het gewicht dat hij uiteindelijk moet gaan dragen. Komt er aan de haak of schroef die je in de plug gaat draaien, een behoorlijk gewicht te hangen, kun je het best een messing plug nemen.

Pluggen voor massieve muren

 • Nylon plug
 • Universele plug
 • Alligator plug
 • Messing plug
 • Gasbetonplug

Holle wanden

Voor holle wanden heb je een ander soort pluggen nodig dan voor massieve muren. Holle wanden kunnen bestaan uit plaatwerk van gips, mdf, vezelcomposiet, triplex of pleisterplaat. Omdat dergelijke wanden zwakker zijn dan massieve muren, vraagt de montage van zware dingen een andere aanpak.
holle wand plug

Pluggen voor holle wanden

 • Nylon gipsplaatplug in wokkel paraplu of zelfborende uitvoering
 • Kunststof holle wandplug met bijpassend ophangattribuut
 • Verzinkt stalen holle wandplug
 • Verzinkt stalen holle wandplug, met bijpassend ophangattribuut
 • Tuimelplug

Bekijk de dagprijs

Plug en boor combinatie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Check daarom, voordat je gaat boren, of je de juiste boorsoort hebt en deze overeenkomt met de diameter van de plug. Hieronder geven we je een geheugensteuntje in welke wand je welke boor en plug moet gebruiken.

Soort wand Soort boor Soort plug
Gipsplaten of holle wand IJzerboor Holle wandplug
Gipsblokken of Ytong Steenboor Universele of Gasbetonplug
Beton en steen Steen/diamantboor Nylon plug of slagplug.

Recent Content