Wat betekenen de getallen op een kettingzaagketting?


Aangezien kettingzagen sterk verschillen in zowel de grootte als de beoogde toepassing, moeten kettingzagen net zo divers zijn. Daarom zijn kettingzagen verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan afmetingen, stijl en functiecombinaties. Een van de gemakkelijkste manieren om een kettingketting te identificeren is te kijken naar de nummers op de verpakking, op het zaagblad van de kettingzaag of op de ketting zelf.

Waarom is het zo belangrijk om te weten wat deze nummers betekenen? Omdat wanneer het tijd is om uw kettingzaag te vervangen, het van vitaal belang is dat u de juiste afmetingen heeft. Als u de verkeerde ketting voor uw gereedschap koopt, betekent dit dat deze óf helemaal niet op uw kettingzaag past, óf, erger nog, dat deze te los zit, waardoor deze inefficiënt werkt of zelfs wegvliegt, met alle gevolgen van dien voor de gebruiker.

Als u eenmaal de juiste afmetingen hebt, zijn er nog andere beslissingen die u moet nemen, zoals het kiezen van een verscheidenheid aan functies en stijlen die zijn ontworpen voor specifieke toepassingen. Gelukkig is deze stap veel gemakkelijker. Daarom is het eerste wat we moeten bespreken de drie metingen die absoluut noodzakelijk zijn wanneer u op de markt bent voor een vervangende kettingzaag.

De drie getallen die u op de verpakking van de ketting vindt, zijn de steek, de maat en het aantal aandrijfschakels. Deze nummers beschrijven de verschillende aspecten van elke ketting en u moet ervoor zorgen dat ze compatibel zijn met uw kettingzaag als u wilt dat uw gereedschap veilig en efficiënt werkt.

De Steek

De steek van een kettingzaag verwijst naar de afstand tussen de schakels. Dit getal heeft niets te maken met de lengte van de ketting of het aantal schakels, maar meet alleen de ruimte tussen de schakels. Bij de meeste kettingzagen wordt dit nummer op het gereedschap gestempeld of in de gebruikershandleiding vermeld. Als u dit nummer niet kunt vinden, hoeft u zich geen zorgen te maken, want we zullen later in dit artikel uitleggen hoe u de steek van uw ketting kunt berekenen.

Kettingzaagkettingen zijn er in een van de verschillende steekmaten zoals ¼”, .325″, 3/8″, 3/8″ laag profiel en .404″. De meest voorkomende steek vandaag de dag is 3/8″ laag profiel, gevolgd door reguliere 3/8″ steek. Deze kettingen maken smalle zaagsneden die een kleine hoeveelheid materiaal per keer verwijderen, waardoor ze goed kunnen werken met minder vermogen. Als u eigenaar bent van een kettingzaag die minder dan 18″ meet en die is ontworpen voor thuis of licht commercieel gebruik, is er een goede kans dat uw ketting deze steekmaat heeft.

Vergelijk dit met de bredere .404″ steekkettingen die een grotere ruimte tussen de schakels hebben. Door dit ontwerp zijn kettingen met een .404″ pitch zeer geschikt voor snel, agressief snijwerk. Dit is de reden waarom ze normaal gesproken te vinden zijn op de top professionele kettingzagen en modellen die worden gebruikt door de brandweer en first responders.

Meten

Een ketting wordt op een kettingzaag vastgezet met aandrijfschakels die in het zaagblad van het gereedschap passen. De aandrijfschakels bevinden zich aan de onderkant van de ketting, tegenover de snijtanden. De dikte van uw ketting is eenvoudigweg de dikte van de aandrijfschakels. U moet de juiste maat kiezen omdat een vervangende ketting met een te dikke maat niet past en een met een te kleine maat gewoon van het gereedschap glijdt.

De meter van uw ketting zal worden gemeten in inches en kan een van de 4 maten zijn: .043″, .050″, .058″, en .063″. De meest voorkomende maat op de markt is .050″. Dit nummer staat op de verpakking van de ketting en kan normaal gesproken ook op het zaagblad van de kettingzaag worden gestempeld.

Als u dit nummer niet op uw gereedschap kunt vinden, kunt u het beste in uw handleiding kijken in plaats van te proberen de meting zelf te bepalen. Dit komt omdat het verschil tussen al deze metingen ongelooflijk klein is en het is erg moeilijk om de juiste meting te krijgen zonder een geschikt gereedschap zoals een paar remklauwen.

Aandrijfverbindingen

We noemden de aandrijfschakels bij de bespreking van de maatvoering van een ketting. Maar een ander belangrijk getal dat je moet bepalen is het aantal aandrijfschakels op je ketting. Terwijl kettingzagen worden verkocht op basis van de lengte van hun zaagblad, is de beste manier om ervoor te zorgen dat u de juiste vervangende ketting koopt, gaan door het aantal benodigde aandrijfschakels.

Bij sommige kettingzagen wordt dit nummer op het gereedschap afgedrukt of in de gebruikershandleiding vermeld. Maar als u niet zeker bent, kunt u eenvoudig de ketting eraf halen en de aandrijfschakels zelf tellen. Aangezien de totale lengte van een kettingzaag wordt bepaald door een combinatie van de steek en het aantal aandrijfschakels, is dit een zeer belangrijke stap om te nemen als u de juiste ketting voor uw gereedschap wilt kopen.

Hoe meet u de steek van een ketting?

Eerder in dit artikel hebben we het gehad over de steek van een kettingzaag. Terwijl de meeste fabrikanten het gemakkelijk maken om dit nummer te vinden, zal het soms niet zo gemakkelijk zijn. Gelukkig is het ongelofelijk gemakkelijk om deze meting zelf te doen.

Als u het steeknummer niet kunt vinden op uw gereedschap of in de gebruikershandleiding, meet dan gewoon de afstand tussen de middelpunten van de 3 opeenvolgende klinknagels van de ketting. Als je dit nummer eenmaal hebt, deel het dan gewoon door 2. Dat is het steeknummer van je ketting!

Dus, een ketting met een steek van 3/8″ zou een meting van 3/4″ hebben. Als je die meting eenmaal door 2 deelt, heb je een steek van 3/8″.

Wat is een Full Chisel Chainsaw Chain?

Naast de afmetingen van een ketting, een ander ding dat je moet overwegen is het type ketting. Er zijn verschillende stijlen beschikbaar, maar een van de meest populaire typen kettingzaagkettingen op de markt is de volledige beitelketting. Een volledige beitelketting is gebouwd om indrukwekkende, snelle zaagprestaties te leveren. Deze kettingen zijn ontworpen met vierkante hoektanden die grote brokken uit zacht en hardhout halen, waardoor ze agressief zijn bij het zagen.

Hoewel volledige beitelkettingen zeer populair zijn, moet u er rekening mee houden dat het, zoals elke stijl, een aantal voordelen en nadelen heeft die u moet overwegen. Het belangrijkste voordeel van een volledige beitelketting is dat het sneller en agressiever zaagt dan elke andere optie op de markt.

Ze hebben de scherpste tanden, waardoor ze zelfs de meest veeleisende zaagomstandigheden met gemak aankunnen. Door hun ontwerp zijn er ook enkele nadelen als het gaat om het gebruik van een volledige beitelketen. Het belangrijkste probleem heeft te maken met hun tanden.

Terwijl volle beitelkettingen de scherpste tanden hebben die er zijn, zijn ze ook sneller afgestompt dan de afgeronde hoeken die op halve beitelkettingen te vinden zijn. Door deze slechte randbevestiging zijn volle beitelkettingen niet geschikt voor het zagen van vuil hout en zijn ze veel gevoeliger voor vuil en harde voorwerpen zoals rotsen.

Ook hebben deze kettingen, omdat ze sneller en agressiever snijden, een hoger risico op terugslag wanneer een tand zich in het hout bindt, waardoor het gereedschap naar de gebruiker terug stuitert. Ondanks deze nadelen, als u op zoek bent naar een ketting die schoon, hardhout met een indrukwekkende kracht en snelheid kan aanpakken, is een hoogwaardige volledige beitelketting een van de beste aankopen die u kunt doen.

Kunt u een kettingzaagketting op de rug leggen?

Het installeren van een vervangende kettingzaag is relatief eenvoudig. Maar een van de meest voorkomende installatieproblemen is dat u de ketting gemakkelijk achterstevoren op uw gereedschap kunt leggen. Op het eerste gezicht merkt u het verschil misschien niet, maar u weet dat er iets mis is als u uw gereedschap aan het werk zet en merkt dat het niet in het hout snijdt.

De beste manier om ervoor te zorgen dat u uw ketting op de juiste manier legt, is door een snelle visuele inspectie. Wanneer een ketting op de juiste manier is geïnstalleerd, zullen de scherpe randen van de tanden op het bovenste gedeelte van het zaagblad van de kettingzaag van u af wijzen en de scherpe randen aan de onderkant van het zaagblad zullen naar u wijzen.

Zolang de randen in deze richting wijzen, kunt u er zeker van zijn dat uw ketting op de juiste manier is geïnstalleerd en klaar is om de taak die u op zich neemt aan te pakken.

Recent Content