Wanneer u gehoorbescherming moet dragen


De meeste mensen dragen bijna altijd een zonnebril om de blootstelling aan schadelijke ultraviolette stralen van de zon te verminderen, maar veel mensen dragen geen gehoorbescherming als ze in de buurt zijn van lawaai dat gehoorverlies kan veroorzaken. Misschien komt het omdat we niet weten wanneer we oorbescherming moeten dragen, of op welk niveau lawaai gevaarlijk wordt. Hier zijn enkele voorbeelden van de beste tijden om uw oren te beschermen.

Thuis doen van klusjes

Elke week moet het gras gemaaid worden. Dat betekent dat je elke week je oren blootstelt aan lawaai dat gedurende enige tijd 90 dB of 100 dB kan bedragen. Dat geluidsniveau kan uw gehoor beschadigen. Blootstelling aan geluiden boven 85 dB kan leiden tot een door lawaai veroorzaakt gehoorverlies. Zelfs kortstondige blootstelling kan pijn doen. Dus of het nu gaat om de grasmaaier, uw elektrisch gereedschap, een generator, etc., het is een goed idee om gehoorbescherming te dragen bij het doen van klusjes. Oorbeschermers bieden goede gehoorbescherming voor deze taken. Lees ook beste oordopjes die je kan kopen

Kijken naar films, concerten, toneelstukken en nog veel meer.

De actiefilms van vandaag hebben soms scènes die meer dan 100 dB bedragen! Zelfs kortstondige belichting op dat niveau kan uw gehoor beschadigen. Als u van concerten of het theater geniet, kunnen de geluidsniveaus net zo luid zijn. Het gebruik van wegwerp-oordoppen op deze locaties kan het decibelniveau verlagen zonder dat u minder plezier aan het evenement beleeft. Sommige mensen dragen liever schuimrubberen oordopjes in een rumoerig restaurant of in een vliegtuig. Als u denkt dat u voor een bepaalde periode in de buurt van lawaai bent, kunnen oordopjes een goede keuze zijn.

Genieten van buitensporten

Of het nu gaat om motorrijden, sneeuwscooters, motorsport of juichende fans, het is er hardop! Wetenschappers melden dat het geluid op de tribunes van een racewagenevenement tot 96dB hoog is en dat de fans in de Super Bowl tot 107 dB luidruchtig kunnen worden. Na slechts 15 minuten is het mogelijk dat je je gehoor beschadigt. Als je een shooter bent, moet je al weten hoe belangrijk gehoorbescherming is. Blootstelling aan het geluid van slechts één schot zonder oorbescherming kan uw gehoor blijvend beschadigen.

Uw werk doen

Afhankelijk van uw beroep, kunt u worden blootgesteld aan een aantal vrij luide geluiden. Fabrieksarbeiders zijn vaak verplicht om gehoorbescherming te dragen omdat er veel herhalend lawaai is. Werknemers van radiostations kunnen worden blootgesteld aan harde muziek of kunnen het volume van hun koptelefoon op een schadelijk niveau hebben (hetzelfde geldt voor degenen die naar muziek luisteren met een koptelefoon of oordopjes). Als u in een lawaaierige omgeving werkt, kunt u overwegen om wegwerp-oordoppen of aangepaste oordopjes te gebruiken om rumoerig gehoorverlies te voorkomen.

Weten wanneer u oorbescherming moet dragen is een belangrijke stap in het voorkomen van door lawaai veroorzaakt gehoorverlies. Dit type gehoorverlies treft iedereen – jong of oud. Soms is het tijdelijk, soms is het permanent. Het gebruik van gehoorbescherming, zoals oordopjes of oorbeschermers, vermindert de kans op gehoorbeschadiging aanzienlijk. U verlaat het huis niet zonder zonnebril – waarom houdt u niet ook een klein paar oordopjes bij u? Het is de moeite waard.

Als u niet zeker weet welke vorm van oorbescherming voor u het beste is, maak dan een afspraak met een audioloog bij u in de buurt. De audicien kan u de beste bescherming voor uw specifieke behoeften aanbevelen.

Recent Content