Waarvoor wordt een invalzaag gebruikt?


Als u een houtbewerker bent heeft u waarschijnlijk wel eens gehoord van invalzagen (klik hier voor de volledige gids). Maar waar wordt dit elektrisch gereedschap precies voor gebruikt en waarom is het zo’n populaire zaag onder zowel professionals als doe-het-zelvers? De invalzaag, ook wel een invalcirkelzaag genoemd, is qua stijl vergelijkbaar met een conventionele cirkelzaag, maar in plaats van een blootliggend blad dat op een prieel draait, is het blad verborgen in de machine zelf, waardoor het overal in uw werkstuk een invalcirkelsnede kan maken.

Lees meer over de beste invalzagen van 2020 die je kan kopen

De invalzaag kan ook worden bevestigd aan een lange aluminium geleiderail, of een rail, die op een werkstuk klemt en het mogelijk maakt om precieze rechte zaagsneden te maken over lange plaatmaterialen. Dit betekent dat materialen zoals deuren, multiplex en melamine gemakkelijk kunnen worden gesnoeid. En omdat de zaag ook als invalcirkelzaag werkt, kunt u hem zelfs gebruiken om door dunne stukken hout zoals deurkozijnen en dikkere stukken timmerhout te zagen.

Hoe handig is een invalzaag?

De belangrijkste voordelen van een invalzaag zijn de veelzijdigheid, nauwkeurigheid en draagbaarheid. Aangezien een invalzaag kan dienen als paneel-, tafel-, verstek- en cirkelzaag, waarderen veel houtbewerkers dit gereedschap omdat het hen bespaart op het gebruik van meerdere verschillende zagen op een project. Met rupszagen kunt u uw gereedschap naar uw materiaal brengen in plaats van uw werkstukken naar een stationaire tafelcirkelzaag te dragen. Dit is erg handig als het gaat om het zagen van grote, zware stukken hout.

Bovendien kan het maken van zaagsneden in grote platen multiplex zwaar zijn op een tafelzaag, maar met een invalzaag kunt u de platen afbreken en ze vervolgens naar uw tafelzaag brengen wanneer het tijd is om precieze, afgemeten zaagsneden te maken. Dit bespaart u zowel materiaal als tijd. En wat de nauwkeurigheid betreft, is een invalzaag niet te verslaan. Deze zagen maken gladde, schone zaagsneden die niet geschuurd of gladgestreken hoeven te worden voor gebruik. De randen zijn splintervrij en er kunnen perfect rechte zaagsnedes in één keer worden gemaakt dankzij de mogelijkheid om de zaag op een geleiderail te monteren.

Met een invalcirkelzaag kunt u ook gewoon uw werkstuk markeren, de rand van het spoor op de markering zetten en wegzagen. Uw zaag beweegt zich soepel en nauwkeurig langs de geleiderail. En omdat u het spoor onder elke hoek kunt plaatsen, is de invalzaag perfect voor het precisiesnijden dat nodig is voor projecten zoals kastenbouw. En het blad van het gereedschap is verend en scharnierend, zodat u nauwkeurig kunt duiken bij het maken van reparaties aan houten vloeren of het maken van een aangepast aanrechtblad.

En omdat de zaagbladbescherming een laag profiel heeft, kunnen veel van deze zagen vlak tegen een muur zagen. Bovendien kunnen deze veelzijdige zagen met een afschuiningssnede het mitigatiewerk aan, waarvoor u normaal gesproken apart gereedschap nodig hebt. Met de mogelijkheid om rechte sneden te maken op lang plaatmateriaal, timmerhout en dunne stukken hout, verstekzaagsneden te maken en alles met splintervrije, schone resultaten onder te dompelen, is de invalzaag een van de meest betrouwbare en veelzijdige gereedschappen in elk houtbewerkingsarsenaal.

Is een rupsbandzaag het geld waard?

Veel klanten vragen zich af of een rupsbandzaag het geld waard is. In één oogopslag lijken deze veelzijdige gereedschappen op conventionele cirkelzagen die aanzienlijk minder kosten dan zelfs een basis invalcirkelzaag. Maar de reden waarom deze gereedschappen meer kosten is duidelijk als u kijkt naar alles wat een goede baanzaag kan doen. Met rupszagen kunnen lange, precieze zaagsneden in houtmateriaal sneller en efficiënter worden gemaakt dan met cirkel- en tafelzagen. Bovendien zijn ze draagbaar, licht en omdat rubberen strips aan de onderkant van de rupsband slippen voorkomen, hoeven ze niet te worden vastgeklemd voordat u aan de slag gaat.

En in tegenstelling tot een cirkelzaag is de invalzaag niet voorzien van een zaagbladbescherming die het zagen in de weg staat, maar laat u gewoon het instortingsmechanisme los en laat u het zaagblad naar beneden vallen voor een vlotte, nauwkeurige en vlakke zaagsnede. En in tegenstelling tot een invalcirkelzaag zijn de invalcirkelzagen ontworpen met doorlopende messen die het zaagblad volgen, waardoor uw werkstuk niet aan het zaagblad kan vastbinden en de kans op terugslag wordt verkleind.

In tegenstelling tot de rommel die ontstaat bij het werken met een cirkelzaag, is het doorzagen van alles, zelfs MDF, met een invalzaag vrijwel stofvrij. Het omhulsel van het gereedschap vangt het stof op en als u eenmaal een zuigslang op de stofpoort hebt aangesloten, kunt u genieten van een vuilvrij werkgebied. En in tegenstelling tot een verstek- of tafelzaag heeft een invalzaag een onbeperkt hoekbereik. Hoe steil de hoek ook is die u nodig heeft om te zagen, u legt de baan gewoon over het werkstuk heen en zaagt weg.

En omdat dit gereedschap scheurvrij zaagt zonder zichtbare verspaning, hoeven houtbewerkers geen randen af te schuren, wat hen uren kostbare tijd bespaart. Draagbaar als cirkelzaag, maar in staat om taken uit te voeren die normaal gesproken gepaard gaan met verstek-, tafel- en paneelzagen, is de invalzaag een waardevolle investering voor iedereen die geïnteresseerd is in het bereiken van hoogwaardige resultaten.

Minimale breedte van de plaat die met een invalzaag kan worden gezaagd

Hoe nuttig een invalzaag ook is, elk gereedschap heeft zijn beperkingen. Een van de belangrijkste overwegingen die u in gedachten moet houden is dat een invalzaag het beste gebruikt kan worden met stukken hout die door de geleiderail kunnen worden vastgezet. Hoewel sommige modellen specifieke afmetingen hebben die in hun gebruikershandleiding staan vermeld, is de algemene vuistregel dat een spoorzaag niet moet worden gebruikt om stukken hout te zagen die minder dan 1/8″ dik zijn.

Recent Content