Waarom zijn wespen op dit moment overal in je eten…


Het is laat in de zomer, en dat betekent wespenseizoen. In zekere zin lijken deze stekende vrienden veel op ons: ze houden van barbecue en limonade en hangen rond bij achtertuinpicknicks. Maar waarom nu?
wespen in de zomer
Hornetten en gele jassen zijn de wespen die je nu waarschijnlijk ziet. Ze zijn sociaal, en leven in nesten onder de grond (de meeste horzels) of hangen aan huizen en bomen (de meeste yellowjackets). De hele kolonie sterft af in de winter, en de overlevende koningin zal volgend voorjaar een nieuwe beginnen.

Dat betekent dat de sociale wespen in uw omgeving tot nu toe het grootste deel van hun tijd hebben doorgebracht met het verzorgen van hun groeiende families. Eieren komen uit in larven (vergelijkbaar met rupsen of maden) en die larven vervellen en rijpen uit tot volwassen wespen.

Net als wij hebben wespen koolhydraten (inclusief suiker) nodig voor energie en eiwitten om hun lichaam op te bouwen. Nectar uit bloemen zorgt voor suiker, hoewel ze graag drinken van alles wat zoet of stroperig is wat ze bij een picknick vinden. En voor eiwitten eten wespen vaak andere insecten, maar sommige genieten ook van aas. (Dat rek van ribben dat je gaat grillen?) In de ogen van een wesp is het gewoon extra vers aas).

Lees ook Beste wespenvanger en wespenval kopen

Wat kun je eraan doen?

Ten eerste, erken dat augustus de meest voorkomende maand is voor yellowjacket en andere insectensteken; ze zijn daarbuiten, en als je buiten bent ben je in hun territorium.

Het is een goed idee om een oogje in het zeil te houden voor de nesten in je omgeving. Wespen zullen vaak iedereen steken die in de buurt van het nest komt, dus waarschuw de kinderen als er een bepaald gebied van de werf is, dan zouden ze moeten overwegen om zich niet aan de regels te houden.

Als u buiten eet, houd dan eten en drinken zo veel mogelijk gedekt. Gebruik een koeler met een deksel, dek schalen af met plasticfolie en houd dranken in afgedekte flessen of, als je een open kruik met margarita’s moet onderhouden, houd deze binnen tot het laatst mogelijke moment. Ruim gemorste drank direct op.

Gerelateerd Wat kost het om een wespennest te verwijderen?

Het CDC stelt ook voor (in hun algemene advies over het vermijden van insectensteken) om geen parfum of cologne te dragen. Als er toch een geel jasje langskomt, sla er dan niet op; of wacht tot het weggaat, of verplaats je.

Als u toch gestoken wordt, was het gebied dan met water en zeep en breng ijs aan om de zwelling te verminderen. Allergische reacties op insectengif komen vaak voor, dus de CDC stelt voor om ervoor te zorgen dat iemand bij de persoon blijft die gestoken is, voor het geval hij of zij een reactie heeft.

Bel een arts als u extreme roodheid of zwelling heeft die u stoort, maar ga onmiddellijk naar het ziekenhuis voor tekenen van anafylaxie. Dat kan zijn: zwelling van het gezicht of de lippen, netelroos op lichaamsdelen die niet gestoken zijn, piepende ademhaling, duizeligheid en misselijkheid.

Recent Content