Verschillende soorten boormachines


Het lijkt vaak zo makkelijk, even een gaatje boren. Toch kan dat soms vies tegenvallen. Niet alleen heb je het juiste boortje nodig, maar ook de geschikte boormachine. Een ander feit dat meespeelt bij de keuze voor een boormachine, is je persoonlijke voorkeur. Denk hierbij aan het merk, het gewicht en de grootte van de machine en of hij op netstroom of op een accu werkt.
verschillende soorten boormachines
Hieronder gaan we dieper in op de diverse boormachines, hun eigenschappen en wanneer je welke gebruikt.

Soort boormachine Waar gebruik je hem voor
Klopboormachine Zachtere materialen, boren en schroeven
Boorhamer Boren in harde steensoorten en beton
Kolomboor Nauwkeurig boorwerk in werkstukken en onderdelen
Accuboormachine Zachtere materialen, boren en schroeven

Klopboormachine

beste klopboormachine
De meest gebruikte boormachine voor huis-tuin-en-keukenklussen is de klopboormachine. Hij komt goed van pas bij het boren in zachtere materialen zoals, gipsplaten en –blokken, metaal, hout (bak)steen en niet al te hard beton.

Klopboormachines onderscheiden zich onderling in motorvermogen (zwaarte) en maximaal te boren diameter. Met een lichtere machine, boor je gaten van maximaal 22 mm doorsnee. De zwaardere klopboren gaan tot een diameter van 30 mm.

Deze handige doe-het-zelfmachine is te verkrijgen als accuboormachine of met aansluiting voor op het stroomnet.

Klopboren kunnen uitgevoerd zijn met een terugdraaifunctie, om schroeven uit te draaien en meerdere versnellingen:

1e versnelling: hoog koppel, met een laag toerental, voor snel en gemakkelijk te kunnen schroeven.

2e versnelling: laag koppel, met hoog toerental, om op een krachtige manier in zachte materialen te boren.

Een klopboormachine is puur en allen geschikt om te boren in zachte materialen, zoals gipsplaten en -blokken, pleisterwerk, hout, composieten en metalen. Wanneer je toch probeert om in hard beton en steen te boren, zul je waarschijnlijk niet erg diep komen, omdat de machine gewoonweg te weinig kracht heeft. Daarnaast heb je kans dat de motor doorbrandt.

Boorhamer

beste accu boorhamers
De boorhamer lijkt heel veel op de klopboormachine. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide machines door menigeen regelmatig door elkaar gehaald worden.

Het grootste verschil tussen een klopboormachine en een boorhamer is dat laatstgenoemde, over een extra functie beschikt, waarmee hij in staat is, om zelfs in de meest harde steen- en betonsoorten te boren.

De extra kracht die verkregen wordt bij een boorhamer, zit hem in de hamerende functie van de boorkop. De arbeid die geleverd moet worden, noemt men slagkracht en deze wordt uitgedrukt in joules. Hoe hoger de aanduiding van joules, des te grotere slagkracht hij kan leveren.

Boorhamers zijn, net als klopboormachines te verkrijgen in lichtere en zwaardere machines. Een en ander hoeft niet per definitie afhankelijk te zijn van of de machine gevoed wordt door een accu of werkt op netstroom. Wel is het zo dat boorhamers met een elektriciteitskabel langer op hoge kracht door kunnen werken.

Net als bij de klopboor kunnen boorhamers met een lichtere motor, alleen gaten boren met een geringe diameter. Ook hier kun je de marges 22 en 30 mm diameter aanhouden.

Tot slot, beschikken sommige boorhamers over een rotatiestop, zodat je er ook breekwerk mee kunt verrichten en kun je bij bepaalde merken het toerental instellen.

Dieptestop

Wanneer je een gaatje wilt boren dat een bepaalde diepte moet hebben, of snel meerdere gaten van gelijke diepte wilt kunnen maken, is een dieptestop een uitkomst. Een dieptestop is een onderdeeltje, in de vorm van een stang dat je vooraan op de boormachine bevestigt. Zo kun je op een nauwkeurige manier, keer op keer gelijke diepte boren.

Kolomboormachine

WEN 4208 8 Inch 5 Speed kolomboormachine
De Kolomboormachine is nog het meest te vergelijken met een klopboormachine, met dat verschil dat het een vaste opstelling is, in plaats van handgereedschap.

Bij een Kolomboormachine staat de machine bevestigd op een werkbank of onderstel. De boormachine wordt handmatig op en neer bewogen met een hendel, terwijl het te boren werkstuk in de voetplaat vastgeklemd zit.

Met een Kolomboormachine in een vaste opstelling is het vrijwel onmogelijk om scheef te boren. Kolomboren worden daarom het meest gebruikt om precisiewerk te leveren. De meest moderne kolomboormachines beschikken over een kantelbare tafel om onder een hoek te kunnen boren en laserlicht voor een exacte plaatsbepaling van het te boren gat.

De nadelen van een Kolomboormachine zijn dat je het apparaat niet zo makkelijk overal mee naartoe neemt en je er geen gaten mee in een wand of muur kunt boren.

Hou er bij de aanschaf van een Kolomboormachine rekening mee dat de afmeting van de tafel overeenkomt met de werkstukken die je ermee gaat maken.

Accuboormachine

accuboormachine snelheid instellingen
De afgelopen jaren wint de accuboormachine steeds meer terrein tegenover de boormachine op netstroom. Dat komt voornamelijk doordat de kwaliteit van de accu’s steeds beter wordt.

Met een accuboormachine heb je veel meer bewegingsvrijheid dan met een bekabelde machine. De boormachine is op plaatsen te gebruiken waar geen electriciteit voorhanden is. Dat kan in sommige situaties handiger zijn, dan je denkt.

Wanneer je een accuboormachine koopt, denk er dan ook aan, er meteen een tweede accu bij aan te schaffen. Dan kun je gewoon doorwerken, als halverwege de klus de batterij leeg raakt. De betere merken, zoals Bosch en Makita leveren eveneens snelladers. Met een snellader is het mogelijk de accu in een uur, tot anderhalf uur weer volledig op te laden.

Ondanks dat de meest verkochte boor- en schroefmachines accu aangedreven apparaten zijn, klevener ook nadelen aan. Voor zwaar werk of langdurig gebruik, is en blijft een boormachine met elektriciteitssnoer toch langer bruikbaar.

Accuboormachines zijn populaire veelzijdige doe-het-zelfmachines voor allerhande montagewerkzaamheden van de bevestiging van wanden en wandbekledingen tot de fabricage van meubels en houten tuinopstellingen. Voor het in elkaar schroeven van een werkstuk zijn ze sterk genoeg en je ondervindt geen hinder van een elektriciteitskabel. Veel machines beschikken daarnaast over meerdere versnellingen:

1e versnelling: hoog koppel met laag toerental, voor snel en makkelijk schroeven.

2e versnelling: laag koppel met laag toerental, voor snel en krachtig gaten boren in zachter materiaal.

Klopboormachine versus boorhamer

Mocht je in dubio staan, welke boormachine je het best aan kunt schaffen: een klopboormachine of een boorhamer, zetten we hieronder de verschillende materialen met de benodigde machine nog eens overzichtelijk in een tabelletje.

Materiaal Soort boormachine Waarom
Hout Klopboormachine Instelbaar toerental
Kunststof Klopboormachine Instelbaar toerental
Metaal Klopboormachine Instelbaar toerental
Zachtstenen muur Klopboormachine Geen slagkracht vereist
Hardstenen muur Boorhamer Slagkracht vereist
Beton Boorhamer Slagkracht vereist
Gewapend beton Grote boorhamer Hogere slagkracht vereist

Recent Content