Soorten Metalen Handzagen


Wanneer het project dat u aanpakt betrekking heeft op metaal, zijn er een aantal handzagen waaruit u kunt kiezen. Er zijn handmatige en krachtige handzagen beschikbaar die het doorzagen van metalen materialen gemakkelijk maken. Terwijl zowel de hand- als de motorzaag efficiënt metaal doorzagen, moet u een zaag- en zaagbladtype kiezen op basis van de samenstelling van het metaal, de kenmerken van de benodigde zaagsnede en de grootte van het metaal.

Zo zou de handzaag die wordt gebruikt om door een dun stuk zacht metaal te snijden, zoals aluminium of een stalen frame, anders zijn dan het blad en het gereedschap dat u zou gebruiken om door een dikke brok staallegering te zagen. Door de mogelijkheden van de verschillende metaalzaagmachines op de markt te leren kennen, kunt u voor elke taak het perfecte gereedschap kiezen.

Hakzaag

De hakzaag is de meest voorkomende handzaag die u zult gebruiken om metaal te zagen. Een hakzaag heeft een stijf, C-vormig frame dat aan een handgreep is bevestigd. Het blad is dun en flexibel, loopt over het open gedeelte van het frame van de zaag en wordt ondersteund door een ondersteunende voor- en achterpin. Het blad van de hakzaag heeft tanden die variëren in grootte en afstand op basis van de beoogde toepassing.

Bladen met kleine, dicht op elkaar staande tanden produceren fijne zaagsneden, perfect voor dunne, zachte metalen zoals koper of aluminium. Bladen met grotere, wijd uit elkaar staande tanden maken grovere zaagsneden ideaal voor dikkere metalen zoals staal of ijzer. Het blad wordt op spanning gehouden door de pennen en de gebruikers maken eenvoudigweg duw- en trekbewegingen met de zaag om door het materiaal heen te zagen.

De hakzaag is eenvoudig in gebruik, maar vereist geduld en inspanning als u hem op grote schaal gaat gebruiken. Voor onervaren gebruikers is er een kans dat u enkele gekartelde randen op uw werkstuk produceert die na de eerste zaagsnede moeten worden gevijld en afgewerkt, waardoor uw werktijd toeneemt. Om deze reden is het weliswaar een betrouwbaar gereedschap, maar de hakzaag kan het beste worden gebruikt voor projecten waarbij u slechts van plan bent om door een beperkte voorraad te snijden.

Handheld cirkelzaag

Een handheld metaalzaag is een standaard, gemotoriseerde zaag die wordt aangedreven door elektriciteit of een oplaadbare batterij. Het is in staat om rechte sneden te maken door bijna elk type metaal en sommige bieden extra functies zoals de mogelijkheid om snel schuine sneden te maken.

De belangrijke factor die u moet onthouden bij het gebruik van een handcirkelzaag is het kiezen van het juiste zaagblad voor het metaal dat u van plan bent te zagen. Er zijn twee soorten metaalzaagbladen die de meeste cirkelzagen accepteren.

Het eerste type is een metalen doorslijpschijf met een minerale korrel, zoals hardmetaal, die de randen van de schijf afslijpt zodat deze door metaalbewerkingsprojecten kan snijden en die ontworpen is om de druk van de taak te weerstaan, waardoor hij duurzamer is dan een gewoon zaagblad.

Het tweede type van het blad is een blad met een metalen behuizing dat is opgebouwd uit hoogwaardige metalen zoals aluminiumoxide, vanadium of staal. Deze zijn voorzien van kleine, dicht op elkaar staande tanden die bedekt zijn met een composiet zoals carbide om de opbouw van warmte te verminderen en de efficiëntie te verbeteren.

Metalen hakzaag

De metaalhakzaag is vergelijkbaar met een verstekzaag in die zin dat het blad door het materiaal heen zakt en op een stevige, vaste basis is gemonteerd. Fabrikanten ontwerpen metaalzaagmachines die bestand zijn tegen de hitte, vonken en rondvliegende spanen die bij het doorsnijden van grote voorraden kunnen ontstaan, waardoor ze perfect geschikt zijn voor metaaltoepassingen.

Daarom raden de fabrikanten van verstekzagen voor houtbewerking niet aan om gewoon een metalen zaagblad te bevestigen aan houtbewerkingsapparatuur, terwijl het perfect geschikt is om een houtzaagblad toe te voegen aan een zaag die ontworpen is om door metaal heen te zagen.

Met een metaalsnijzaag kunt u een metalen materiaal op de basis, onder het blad plaatsen. Vervolgens activeert u de draaiende beweging van het blad door een trekker over te halen en het blad door het materiaal te laten zakken.

Slijpmachine

Het zaagblad van de slijper heeft een unieke positie die het onderscheidt van andere draagbare motorzagen. In plaats van loodrecht op de motor van het gereedschap te zitten zoals bij een cirkelzaag of hakzaag, heeft de slijper een blad dat parallel aan de motorconstructie staat. Hierdoor kunt u door het metaal heen zagen door het metaal in het blad te drukken en heen en weer te bewegen. Net als bij cirkelzagen en hakzagen gebruikt de slijper een slijpschijf om snel door metaal heen te zagen.

Zaagmachine

De reciprozaag maakt gebruik van een lang, metalen zaagblad en creëert een heen-en-weer zaagbeweging, vergelijkbaar met die van een ijzerzaag. Ze zijn licht genoeg om in elke krappe ruimte te gebruiken en kunnen snel door elk metalen materiaal heen zagen. Hoewel flexibel, kan de heen-en-weer zaagbeweging ongelijkmatige resultaten opleveren, daarom wordt de reciprozaag meestal gebruikt bij sloopwerkzaamheden.

Bandzaag

De lintzaag is een andere uitstekende metaalzaag. Een blad wordt ondersteund door twee rollen en zorgt voor een snelle, horizontale beweging die in staat is om snel door het werkstuk te snijden. Het blad is vergelijkbaar met dat van een ijzerzaag en biedt kleine, fijne tanden met kleine tussenruimtes waardoor het mogelijk is om dunne zaagsneden te maken door zelfs zwaar materiaal. Gemakkelijker te bedienen dan een reciprozaag, de lintzaag is perfect voor lange voorraden zoals buizen, wapening, stalen frames en hoekijzer, terwijl hij ook schonere, braamvrije zaagsnedes produceert.

Recent Content