Soorten cirkelzagen en hun toepassingen


Cirkelzagen zijn in wezen elke zaag die gebruik maakt van een cirkelzaag. Er zijn echter vele soorten cirkelzagen op de markt. Elk type heeft een ander gebruik en het is essentieel om bij elk project het juiste type cirkelzaag te gebruiken. Als u dat niet doet, krijgt u onbetrouwbare resultaten en verspilt u tijd, geld en moeite. In deze post kijken we naar de negen basistypen cirkelzagen, zodat u altijd de juiste optie kunt kiezen.
soorten cirkelzagen en hun toepassingen

De verschillende soorten cirkelzagen

Cirkelzagen voor wormaandrijving

cirkelzagen voor wormaandrijving
Wormenaandrijvingsmodellen zijn zeer gangbare cirkelzagen. Het primaire verschil tussen deze zagen en de andere is de montage van de motor en de plaatsing van de tandwielen.

De zaag is langer omdat de motor achteraan zit. Het blad is ook slanker en langer dan de gemiddelde cirkelzaag. Het blad zit meestal aan de linkerkant van de motor. Deze opstelling plaatst het grootste deel van het gewicht aan de rechterkant. Als u een linkshandige bent, kan dit problematisch zijn.

Het grote voordeel is dat de tandwielopstelling van de wormwielaangedreven cirkelzaag veel meer koppel produceert. Deze extra kick gaat ten koste van wat snelheid, maar het is een redelijke afweging als je meer vermogen nodig hebt.

Dit ontwerp is ideaal voor het kelderen en voor wanneer u breder timmerhout moet knippen. Door de plaatsing van de motor is ook goed te zien waar je zaagt.

Aan de andere kant behoren deze modellen tot de meest duurzame. Aan de andere kant zijn ze onhandig en kunnen ze omslachtig aanvoelen.

Sidewinder (In-Line) Cirkelzagen

Sidewinder (In-Line) Cirkelzagen
Ook wel bekend als inline-zagen, zijwindmachines zijn compacter. De belangrijkste reden hiervoor is de parallelle montage van de motor. De motor is parallel aan de zijkant van de zaag en het blad, links van het blad.

Omdat de motor effectief in lijn staat met het zaagblad, is de zaag compacter. Hij is veel gebruiksvriendelijker omdat hij lichter is. Als u een hekel heeft aan het insmeren van cirkelzagen, kijk dan eens of u een zijwindmachine kunt krijgen. Hij heeft helemaal geen olie nodig omdat hij een gesloten motor heeft.

Met de motor aan de linkerkant balanceert het zwaarste deel van de zaag op de werkbankzijde van uw project. Deze opstelling zorgt voor extra stabiliteit en maakt het gemakkelijker om nauwkeurige zaagsneden te maken.

De bovenliggende zaagstijl belemmert het werkoppervlak wel enigszins, maar daar kunt u zich op instellen. Deze zagen zijn zeer veelzijdig en ideaal voor die situaties waarin u snel moet zagen.

Ze hebben niet de brute kracht van een wormaandrijfmodel, maar ze zijn krachtig genoeg voor algemene projecten. Ze zijn geschikt voor het werk onderweg en kunnen de meeste projecten aan. Als u dichter hout zaagt, kies dan voor een wormaandrijving.

Hypoïde cirkelzagen

Hypoïde cirkelzagen
Verwar deze cirkelzagen niet met wormwielaandrijvingen. De positie van de motor is zowat de enige overeenkomst. Wat deze modellen anders maakt is de tandwieluitlijning en -transmissie. Deze modellen hebben geen olie nodig omdat de motor volledig is afgedicht.

Dit type cirkelzaag is voorzien van Hypoid-tandwielen. Deze tandwielen hebben een lichtjes verplaatste spiraalvormige en vermaasde vertanding en staan onder een hoek van 90 graden ten opzichte van de as. Deze combinatie verbetert het contact tussen het blad en uw project.

Dankzij deze verbeterde uitlijning is het koppel beter en zijn de zaagsneden efficiënter. U kunt dus wegkomen met een kleinere motor.

De motor bevindt zich links van uw mes, waardoor u de zaaglijn gemakkelijker kunt zien. Dit model is krachtiger dan een zijwindmachine en dus beter geschikt voor projecten die meer koppel vereisen. Als u dichte, natte of dikkere stukken hout maait, overweeg dan een van deze.

Schuurcirkelzagen

Schuurcirkelzagen
De bladen van de schuurcirkelzagen zijn hun belangrijkste onderscheidende factor. In plaats van tanden die door het materiaal heen kauwen, is de rand van de schijf glad. Deze modellen werken met behulp van wrijving versus een getande snijkant.

De bladen snijden door moeilijk te snijden materialen. De beste opties zijn een diamant of een kubusvormige boornitride. Als u een behoorlijke hoeveelheid zaagwerk verricht, is het de moeite waard om te investeren in duurdere zaagbladen. Dit soort werk is zwaar op zaagbladen, en goedkope zaagbladen slijten zeer snel.

Het ontwerp hangt af van waar u de zaag voor gebruikt. Degenen die gebruikt worden voor het zagen van metaal en tegels gebruiken vaak een tafelzaagopstelling. Aan de andere kant, die ontworpen zijn voor het snijden van asfalt, beton en buizen lijken op zijwindmachines.

Wat de opstelling ook is, de bediening van deze modellen is anders. In plaats van het blad langs uw materiaal te bewegen, trekt u het naar u toe. Deze verandering maakt nauwkeurig snijden een stuk gemakkelijker

Carbide cirkelzagen

Carbide cirkelzagen
Het carbide in de titel verwijst naar het blad zelf en het materiaal waarvan het blad is gemaakt. Deze bladen zijn taai en kunnen gemakkelijk door metaal heen snijden. Voor reguliere houtprojecten is deze zaag overkill. Als je veel metaal zaagt, of zeer dicht hout en andere materialen, kan het de moeite waard zijn.

Deze zagen worden geleverd in een van de drie opstellingen:

  • Horizontaal: Te gebruiken op een gelijkaardige manier als een inkwartieringszaag. Het horizontale type is het type dat u meestal tegenkomt.
  • Verticaal: Deze opstelling maakt het mogelijk om uw materiaal te stapelen zodat u meer dan één stuk tegelijk kunt zagen. Dit kan een nuttige tijdbesparing zijn.
  • Draaien: U kunt dit model gebruiken als een laagzaag of als een knuppelzaag.

Welke opstelling u ook kiest, het belangrijkste voordeel van deze zagen is dat het ontwerp efficiënt is voor de warmte. Hierdoor blijven de snijkanten ondanks de wrijving relatief koel. De koelfactor zorgt ook voor langere zaagtijden.

Betoncirkelzagen

Betoncirkelzagen
Misschien vindt u deze modellen ook wel gelabeld als plaatzagen. Ze kunnen eruit zien als hakzagen of worden geleverd in een handheld opstelling. Als u zware projecten aanneemt, kunt u met deze modellen een zaag met diamantkant aan elkaar koppelen, zodat u bijna alles kunt doorzagen.

De zaag zelf is krachtig. Het verwisselen van het zaagbladtype maakt het veelzijdiger. Het is niet de beste optie voor lichte projecten, want de krachtige motor is zwaar voor de zaagbladen. De zaagbladen draaien hier sneller, zodat u meer wrijving en warmte krijgt en dus meer slijtage aan de zaagbladen.

U moet dus ofwel in korte tijd werken, zodat het materiaal regelmatig kan afkoelen, ofwel water gebruiken om het materiaal af te koelen. Water vermindert het stof dat wordt opgeworpen, dus dat is een pluspunt.

Flip-over cirkelzagen

Flip-over cirkelzagen
Deze modellen zijn nuttig voor algemene timmerprojecten. Ze zijn een kruising tussen een tafelzaag en een verstekzaag. Het hybride ontwerp maakt deze zagen uiterst nuttig. Het blad is gemonteerd, dus het enige wat u hoeft te doen is de zaag op zijn plaats zetten en uw materiaal doorvoeren.

Het type cirkelzaagblad bepaalt welke materialen u met deze zaag kunt doorzagen. Als u veel aan framing doet, vindt u de verstekzaagfunctie misschien nuttig. Met deze functie kunt u snel perfecte verstekverbindingen maken.

Deze modellen behoren tot de meest nuttige voor de algemene timmerman en de doe-het-zelver. Omdat ze gemonteerd zijn, hebben ze niet veel kracht nodig om te controleren. U kunt langer werken voordat de vermoeidheid toeslaat.

Het nadeel is dat ze meer ruimte innemen in de werkplaats dan het typische handmodel.

Metalen cirkelzagen

Metalen cirkelzagen
Zoals je van de naam mag verwachten, snijden metaalzaagjes door metaal. Deze zagen zijn meestal kleiner dan uw gemiddelde wormwielzaag. Ze zijn meestal ook een stuk krachtiger.

Het ontwerp is efficiënter met betrekking tot de warmte. Wat misschien nog belangrijker is, is dat het de gebruiker ook enige bescherming biedt tegen metaalscherven en vonken.

Het nadeel is dat de zaag met een lagere snelheid zaagt. Een vermindering van de snelheid is een goede zaak als u metaal zaagt. Een lager toerental betekent minder wrijving en warmteontwikkeling. Het kan echter enigszins ondraaglijk aanvoelen als het langer duurt om multiplex te zagen.

Het voordeel is dat deze zagen meestal compacter zijn. Ze maken gebruik van kleinere zaagbladbehuizingen, en dit vermindert de totale omvang.

Conclusie

Daarmee is onze kennismaking met de verschillende cirkelzagen en hun specifieke toepassingen afgerond. Dit zijn flexibele en krachtige gereedschappen bij correct gebruik. Het niet op elkaar afstemmen van het type zaag en uw project kan frustrerend zijn. Gelukkig heeft u nu een uitgangspunt.

Gerelateerde berichten:

  • Cirkelzaag vs. verstekzaag

Recent Content