Reciprozagen tov decoupeerzaag


De afkortzaag heeft veel verschillende namen: Reciprozaag, sabelzaag, zaag-allemaal, zelfs de Milwaukee merknaam van “Sawz-all”. Welke naam je ook kiest om het te noemen, dit is een krachtig en veelzijdig handgereedschap dat door hout, metaal, metselwerk, glasvezel en meer kan snijden, en is een essentieel hulpmiddel voor veel aannemers en doe-het-zelfwerkplaatsen over de hele wereld, bekend als de alledaagse klusjesman’s “wapen van de massale afbraak”.

De reciprozagen hebben een krachtige motor en kunnen worden gebruikt om snel te zagen, en diep te zagen wanneer dat nodig is. Maar hoe verschilt een reciprozaag van andere zagen? Eigenlijk is een decoupeerzaag, in lekentaal, een type decoupeerzaag, hoewel het technisch gezien verschillende zagen zijn… Maar aangezien ze ongeveer hetzelfde doen kunnen ze onderling verwisselbaar zijn… Voor dit artikel zullen we de fijne verschillen schetsen.

Cirkelzaag V’s. Decoupeerzaag V’s. Reciprocerende Zaag

Bij het kiezen van de juiste zaag voor een project, vooral als u nog een zelfbeschreven beginner bent in het snijden, zagen of welk soort constructiewerk dan ook, kan het een beetje een ontmoedigend proces zijn, zelfs met veel lezen en zorgvuldigheid. Maar als je eenmaal de verschillen kent tussen deze drie hoofdwerkzagen, dan kun je verder gaan met het maken van een geïnformeerde keuze welk type zaag past bij je eigen persoonlijke behoeften. Laten we het uitsplitsen:

decoupeerzagen – Functie en Flexibiliteit

Voor veel ambachtelijke en bouwprojecten zullen decoupeerzagen zeker de benodigde zaagkracht bieden. Naast het leveren van zowel rechte als gebogen zaagsneden, zullen deze veelzijdige zagen ook afkortzaagsnedes, scheur-, afschuin- en dompelsnedes doen op verschillende materialen zoals hout, lichte metalen, kunststof, maar ook voor het zagen van keramische tegels en gipskartonplaten. Elke decoupeerzaag kan een verscheidenheid aan zaagprojecten aan, maar elke zaag kan een andere set van functies bieden die beter geschikt zijn voor specifieke toepassingen.

Als u bijvoorbeeld uw decoupeerzaag gebruikt om te scrollen of om te knutselen, dan wilt u er een die een extra handvat in knopvorm heeft voor meer precisie bij het zagen en het sturen. Of, als u deze vooral voor rechtere zaagsneden moet gebruiken, zoek dan naar een ingebouwde laserlijn die de efficiëntie maximaliseert.

Andere handige opties van een decoupeerzaag zijn onder andere een antivibratiesysteem dat het precisiesnijden verbetert, een stofopvangpijpje voor een schonere zaagsnede tijdens het werk en ingebouwde verlichting voor een betere zichtbaarheid. Er zijn ook handgrepen die een comfortabelere, ergonomische greep bieden voor meer comfort en minder vermoeidheid.

Zaagmachines – Zaagbladen voor ruw gebruik

Als de meest gebruikte zaag in de bouw, loodgieterij, en elektrisch werk – reciprozagen, ook wel reciprozagen, sabelzagen, of zelfs zagen-allemaal, zijn meer een sloopzaag – stijl zaag die wordt gebruikt voor het afzagen van materialen. Ze leveren veel kracht aan het blad waardoor de zaag snel door materialen als metaal, metselwerk, keramiek, hout, glasvezel, stucwerk, gipskarton en composieten kan snijden.

Als u uw reciprozaag wilt gebruiken voor meer sloopwerk, kijk dan naar zijn vermogen. Draadloze modellen verliezen vermogen als de accu leegloopt, terwijl de draadzagen betrouwbaar en consistent blijven gedurende de hele klus, met een onbeperkte looptijd. Snoergebonden reciprozagen variëren van minder dan vijf ampère tot 15 ampère of meer. Een reciprozaag met 10 ampère levert optimaal vermogen voor zwaar gebruik.

Cirkelzagen – de meeste conventionele

Cirkelzagen zijn gereedschappen die gebruikt worden voor het nauwkeurig zagen van vele materialen zoals hout, metselwerk, kunststof of metaal en kunnen met de hand of machinaal worden gemonteerd. Elk cirkelzaagblad is specifiek ontworpen voor welk materiaal het wordt gebruikt. Deze typen zagen worden gebruikt voor relatief rechte zaagsneden en zijn zo ontworpen dat ze niet snel afremmen of buigen, waardoor een nauwkeurige en betrouwbare zaagsnede ontstaat.

Is een Reciprozaag hetzelfde als een zaag?

Ja. Een Sawzall® (of gewoon een zaag) is eigenlijk de merknaam van de reciprozaag gemaakt door Milwaukee tool company, en werd uitgevonden in 1951. Een revolutionair gereedschap, dit werd geclaimd als de “eerste draagbare elektrische ijzerzaag”, zoals de Milwaukee site het noemt. Vandaag de dag is de naam sawzall een meer alledaagse term geworden en is het een begrip geworden dat wederkerige zaag in het algemeen betekent.

Reciprozaag gebruik

Een reciprozaag is een zeer veelzijdig gereedschap dat op veel verschillende manieren kan worden gebruikt. Zo is bijvoorbeeld een afbraakproject dat normaal gesproken vele uren bloed, zweet en tranen vergt om met een breekijzer af te breken, zoveel makkelijker met een reciprozaag die gewoon in een kwart van de tijd door alle materialen heen zaagt. Ramen, muren, loodgieterswerk, deuren, enz. afbreken. – het is gemakkelijk met een reciprozaag – zaag gewoon weg en gooi het weg.

Je zult je afvragen waar dit magische kleine gereedschap je hele leven is geweest. Dit is wat je zult bezitten als je uiteindelijk afstudeert aan een Serious DIY’er en een paar keer rond het harde klopblok bent geweest. Dit is het gereedschap dat je onderscheidt van de beginnende wannabes. Een reciprozaag is niet bedoeld voor fijn handwerk. Het wordt gebruikt voor het afbreken en aanpakken van de grotere projecten. Het is ontworpen om in die krappe ruimtes te komen met een blootliggend zaagblad en een andere positionering voor precisie hoeksnijden.

Sabelzaag blad voor de decoupeerzaag

Een decoupeerzaag, of een sabelzaag, is eigenlijk een soort decoupeerzaag, alleen decoupeerzagen zijn meer voor delicaat werk, terwijl decoupeerzagen meer voor sloopwerk zijn. De reciprozaagbladen zijn gemaakt voor meer horizontale actie voor ruw, meervoudig hoekzagen om materiaal snel te scheuren en weg te scheuren. De decoupeerzagen bieden meer flexibiliteit en kunnen zowel recht als gebogen zagen, evenals afkortzaagsneden, scheur-, afschuin- en doorslijpsnedes.

Dat gezegd hebbende, zijn er verschillende crossover zaagbladen voor reciprozagen die meer precisiewerk kunnen doen en die langere, slankere zaagbladen hebben die het werk van een decoupeerzaag evenaren, en ze zijn gelabeld als recipro-/sabelzaagbladen, gemaakt van hoog koolstofstaal, bimetaal of wolfraamcarbide (voor cementplaat, baksteen en beton). Deze zaagbladen zijn te vinden in verschillende vormen, diktes en TPI (tanden per inch).

Recent Content