Reciprozaag vs decoupeerzaag – Welke is beter & waarom?


reciprozaag vs decoupeerzaag
Je huis verbouwen? Grote stukken multiplex zagen? Hebben een sloopproject op komst? Dan overweeg je waarschijnlijk een reciprozaag of een decoupeerzaag. Deze zagen zijn zeer verschillend, maar worden meestal gebruikt voor soortgelijke projecten, wat het moeilijk maakt om te kiezen.

Zowel de decoupeerzaag als de reciprozaag hebben als enige overeenkomst dat de zaagbladen in een krappe ruimte worden geplaatst en op dezelfde manier worden gebruikt. Anders is er geen grote gelijkenis tussen de zaagbladen. Een reciprozaag of u kunt Sawzall zagen is veel krachtiger en groter dan een decoupeerzaag. Beide gereedschappen moeten door stevige handen worden vastgehouden, omdat u uw voet niet op het materiaal hoeft te laten rusten om te kunnen werken.

Het grote verschil tussen beide gereedschappen is dat een decoupeerzaag fijne en precieze zaagsneden produceert, terwijl een reciprozaag ruwe zaagsneden heeft.

reciprozaag

reciprozaag gebruiken
Een reciprozaag heeft veel verschillende namen: Sabrezaag, Sawzall, Recipro zaag. Hoe je het ook noemt, deze kleine zaag is een van de meest veelzijdige gereedschappen die er zijn. Het kan door bijna alles heen zagen, inclusief metaal, hout, metselwerk, glasvezel en keramische tegels.

Dit type zaag ziet eruit alsof iemand een kettingzaag heeft genomen, het zaagblad heeft gekrompen en het op een boormachine-type handvat heeft gezet. Het handvat en het blad zijn parallel aan elkaar, in tegenstelling tot andere zagen die het blad onder een hoek van 90 graden laten steken. Het blad is slechts aan één kant vastgehaakt en beweegt snel heen en weer.

Decoupeerzaag

decoupeerzaag gebruiken
Een decoupeerzaag lijkt op een reciprozaag, maar het blad steekt onder een hoek van 90 graden uit de bodem. Een decoupeerzaag is ook smaller en kleiner dan een reciprozaag. Ze zijn gemaakt voor meer ingewikkeld, gedetailleerd werk en breken gemakkelijker als ze te hard worden geduwd. Er zijn echter ook meer soorten decoupeerzagen, zodat u het zaagblad kunt afstemmen op wat u zaagt.

Decoupeerzagen worden meestal gebruikt door over het materiaal te leunen dat u zaagt. In sommige situaties kunnen ze echter ook voor je neus worden gebruikt. Ga naar deze pagina voor meer informatie over decoupeerzagen.

Veelgebruikte toepassingen van reciprozagen en decoupeerzagen

Snoeien

Heb je ooit een laaghangende tak met een decoupeerzaag zien knippen? Nee? Ja, wij ook niet. Hoewel je waarschijnlijk een decoupeerzaag zou kunnen gebruiken om takken te zagen als je dat echt wilt, zou het onhandig zijn en waarschijnlijk niet erg veilig. De decoupeerzaag zou ook problemen kunnen hebben dankzij zijn fragiele zaagblad. In plaats daarvan zijn de reciprozagen betere opties voor elk soort buitenwerk, inclusief brandhout en het kappen van kleine bomen.

Signaalborden maken

Als je een bord wilt maken, is een decoupeerzaag waarschijnlijk je beste optie. Met een decoupeerzaag hoeft u alleen maar het ontwerp of de letters op uw stuk hout te traceren en vervolgens de zaag rond de lijnen te leiden. Omdat de decoupeerzaag in staat is om meer gedetailleerd werk te doen, zou het geen probleem moeten zijn om de meeste borden uit te zagen.

Technisch gezien kunt u dit ook met een reciprozaag doen, maar het ontwerp maakt het alleen maar onhandig en rommelig. Reciprocatorzagen zijn niet ontworpen voor detailwerk en zullen moeite hebben met het zeer nauwkeurig uitsnijden van klein formaat. Plus, reciprozagen zijn vrij slecht in alles wat te maken heeft met bochten.

Sloop

Moet je gewoon dingen afbreken? Haal een reciprokezaag. Deze zagen hebben grotere zaagbladen en meer kracht, waardoor ze door grotere en hardere materialen kunnen snijden. Een reciprozaag zal geen probleem hebben met het doorzagen van gipsplaten en kasten. Als een decoupeerzaag alles is wat je hebt, dan kan hij ook nog eens gesloopt worden. Het zal echter in een veel trager tempo gebeuren en je zult waarschijnlijk een paar zaagbladen breken.

Verbouwing van

Als het gaat om verbouwen, hangt het echt af van wat je gaat doen. Een reciprozaag is beter in zwaardere klussen, maar een decoupeerzaag kan beter presteren dan elke andere klus waarvoor gebogen, ingewikkelde zaagsneden nodig zijn. Beide gereedschappen kunnen PVC-buizen en multiplex aan.

Een decoupeerzaag zaagt ze gewoon langzaam en gelijkmatig door, terwijl een reciprozaag er doorheen kauwt en er een puinhoop van maakt. Het hangt gewoon af van welke stijl u nodig hebt voor uw specifieke taak. Onze suggestie? Haal ze allebei. Voor banen die meer bruut geweld vereisen, gebruik de reciprozaag. Als je iets heel nauwkeurig probeert te zagen, gebruik dan een decoupeerzaag.

Draagbaarheid

Beide elektrische gereedschappen worden geleverd met snoer en snoerloze opties. Het is duidelijk dat, als draagbaarheid op uw lijst van “must-have” staat, een draadloze optie van een van beide apparaten waarschijnlijk aan uw behoeften zal voldoen. Beide zijn ook licht van gewicht en klein, dus u zou geen probleem moeten hebben om ze te vervoeren.

Veiligheid

Decoupeerzagen zijn veiliger dan reciprozagen – met de handen naar beneden. Door hun ontwerp zijn decoupeerzagen moeilijker te controleren, om nog maar te zwijgen van het hogere vermogen en de grotere zaagbladen. Decoupeerzagen zijn aanzienlijk meer afgezwakt in vergelijking met een reciprozaag. Ze hebben kleinere bladen, snijden langzamer en zijn gemakkelijker te controleren.

Een tiener kan gemakkelijk een decoupeerzaag leren, maar een decoupeerzaag kan het beste worden overgelaten aan degenen die ervaring hebben met motorzagen. Als u niet gewend bent aan zagen, haal dan een decoupeerzaag. Klaar om je zaagspelletje een tandje bij te zetten? Een reciprozaag kan een goede optie zijn.

Is een reciprozaag hetzelfde als een zaag?

Ja, Sawzall is niet zomaar een naam van dit revolutionaire gereedschap (elektrische versie) gemaakt door het bedrijf Milwaukee Tools. Dit is een geregistreerd handelsmerk, uitgevonden in 1951. Een draagbare elektrische ijzerzaag was de eerste stap van het bedrijf op de markt voor elektrisch gereedschap.

Het woord Sawzall® is een soort synoniem geworden voor de reciprozaag, of deze nu door Milwaukee is gemaakt of door anderen zoals Ryobi, Dewalt of Bosch. Zelfs vandaag de dag is Milwaukee’s Sawzall® nog steeds populair, gezocht door hetzelfde woord door mensen, en nog steeds beschouwd als superieur in vergelijking met andere reciprozagen op de markt.

Wat is beter – reciprozaag vs. decoupeerzaag?

Een decoupeerzaag is een optie om te vernietigen, te slopen en te vernielen. (Oké, misschien niet zo erg als je het correct gebruikt!) Dit type zaag is krachtig, maar niet erg precies. Het kan door bijna elk materiaal heen zagen, maar verwacht niet dat het mooi is als je klaar bent.

Aan de andere kant is een decoupeerzaag de betere optie als je op zoek bent naar precieze zaagsneden. Het is nauwkeurig, hoewel het langzamer zaagt dan een reciprozaag. Het is ook niet zo krachtig, maar het hoeft echt niet te zijn voor wat het is ontworpen om te doen.

Uiteindelijk komt het er op neer of u wilt vernietigen of creëren. Vernietigen? Haal een reciprozaag. Kunstwerken maken? Haal een decoupeerzaag.

We hebben ook een gedetailleerde handleiding geschreven over het verschil tussen een decoupeerzaag en een cirkelzaag. Lees maar.

Recent Content