Popnagels verwijderen


Een popnagel, ook wel blindkinknagel genoemd, is een medium om een of meerdere stukken plaatmateriaal met elkaar te verbinden. Popnagels worden voornamelijk in de metaalindustrie gebruikt en dat is niet voor niets. Een popnagelverbinding is uitzonderlijk sterk en afhankelijk van het soort popnagel dat gebruikt wordt, kan er een waterdichte verbinding mee gelegd worden.

Het verwijderen van popnagels kan alleen mechanisch, wat niet wegneemt dat er vele voordelen op te noemen zijn voor het gebruik van deze nagelsoort.
popnagel

Voordelen popnagels

Popnagels kunnen toegepast worden op plaatsen waar spijkers en schroeven niets uit kunnen richten. Maar niet alleen daarom worden ze veel gebruikt, de popnagel heeft ook nog vele andere voordelen, zoals:

 • het lichte gewicht van de nagel
 • de eenvoudige manier van toepassen
 • de snelle manier van toepassen
 • verkrijgbaar in meerdere maten
 • breed gebied van toepasbaarheid
 • voordelig in aanschaf
 • popnagels gaan lang mee
 • relatief eenvoudig te verwijderen.

Gebruik popnagel

Popnagels zien we in meer objecten gebruiksvoorwerpen terug dan we denken. Het meest voor de hand ligt de auto en scheepvaartindustrie. Echter, ook in huis komen we de veelvuldig de popnagel tegen. Bijvoorbeeld in de behuizing van een pc en de kasten van rolluiken. Popnagels zijn sterk genoeg om een behoorlijk gewicht te dragen. Om het gewicht te verdelen en het plaatmateriaal niet te laten verbuigen, plaatst men veelal een serie popnagels op korte afstand van elkaar.

Popnagels kunnen in de loop van de tijd los komen te zitten, waardoor het noodzakelijk is ze te verwijderen. De reden waarom ze losraken kan slijtage van de nagel zelf zijn of ten gevolge van corrosie van het materiaal, waarin ze aangebracht zijn.

Een blindkinknagel bestaat uit een nagelhuls met een kraag. De nagelhuls is hol en bevat een trekpen met een afgeronde kop. Direct boven deze kop zit een verdunning, met een paar groefjes.

Om plaatmateriaal aan elkaar te bevestigen, dient dit eerst voorgeboord te worden. De nagel wordt door het gat gestoken, waarna met een popnageltang de trekpen vastgeklemd en in de nagelbuis getrokken wordt. Door het meermaals achtereen aanknijpen van de tang wordt het uitstekende deel van de nagelhuls vervormd, oftewel ‘opgepopt’. De pen breekt daarna uit zichzelf af. Er is nu een sterke verbinding gelegd die alleen mechanisch ongedaan gemaakt kan worden.

Verwijderen popnagel

Hetzij door slijtage van de nagel, of door vervorming van het materiaal, kunnen popnagels los komen te zitten. Om ervoor te zorgen dat de constructie daar niet onder lijdt, kan het nodig zijn de nagels te vervangen. Hiervoor worden dezelfde gaten in het materiaal gebruikt. De popnagels moeten daarom verwijderd worden, zonder het omliggende materiaal te beschadigen.

Blinkinknagels verwijderen kan op de volgende manieren:

 1. Met een slijptol en boormachine. De eerste stap is de uitstekende kop van de popnagel af te slijpen. Bij de volgende stap, maak je met een drevel en een hamer een gat in de nagel. Met de boormachine boor je vervolgens het gat uit. Let er hierbij op dat je geen groter boortje pakt, dan de diameter van het oude gat.
 2. Met een hamer en beitel. Je begint met het eraf slaan van de kop van de nagel, door de beitel tegen de zijkant te zetten en een krachtige tik met de hamer op het uiteinde van de beitel te geven. De kop komt nu los. Net als bij bovenstaande methode, kun je een drevel pakken om de nagelpen eruit te slaan of uitboren met een boormachine.
 3. Met een popnagelverwijderaar. Een popnagelverwijderaar is een hulpstuk dat je gebruikt op een boormachine. Een popnagelverwijderaar bestaat uit een set van accessoires en opzetstukjes voor diverse soorten en maatvoeringen popnagels. Je begint met de nagelverwijderaar op de boormachine aan te sluiten en de geleider en het bitje af te stemmen op de maat popnagel. Vervolgens boor je de popnagel uit.

Tot slot

In principe komt het er op neer dat je om effectief popnagels te verwijderen, een boormachine nodig hebt. Gaat het zomaar om een of een paar nageltjes, kun je dit handmatig doen. Wanneer je echter meerdere tientallen popnagels moet verwijderen, is het handiger om een popnagelverwijderaar te kopen.

Recent Content