Peugeot EnergyDrill 18VPBL2: een stijlvolle en efficiënte Franse schroevendraaier


Peugeot is in de hele wereld bekend om zijn auto’s, maar veel minder om zijn gereedschapstak. Toch heeft het enkele interessante referenties, zoals deze stijlvolle en efficiënte EnergyDrill 18VPBL2 klopboormachine.
Peugeot EnergyDrill 18VPBL2

Bekijk de dagprijs

Presentatie

We vergeten vaak dat Peugeot in de 19e eeuw is begonnen, met name met de fabricage van gereedschap. Tegenwoordig is het bedrijf in de hele wereld bekend om zijn auto’s, maar het heeft het gereedschap niet losgelaten. De EnergyHub-familie van snoerloze producten, waaronder boormachines, decoupeerzagen, slijpmachines en schuurmachines, is hier het bewijs van.

De EnergyDrill 18VPBL klopboormachine is het topmodel in het gamma van Peugeot. Hij heeft een borstelloze motor die 85 Nm kan ontwikkelen en een toerental van 1730 omw/min kan bereiken. Met zijn slagmechanisme kan hij zowel door metselwerk als door hout en metaal snijden.

De Peugeot EnergyDrill 18VPBL is verkrijgbaar in twee versies:

 • EnergyDrill 18VPBL2: geleverd met een oplader, een 2 Ah accu en een 5 Ah accu
 • EnergyDrill 18VPBL1: geleverd met een oplader, een 1,5 Ah accu en een 4 Ah accu

Peugeot gereedschap wordt verkocht met een paar oordoppen, een veiligheidsbril en een FFP2 masker. De EnergyDrill 18VPBL boormachine wordt geleverd met drie jaar garantie, wat betekent dat u het product bij een defect binnen 72 uur kunt terugsturen naar de after-sales service van het merk in Frankrijk en een vervangend product ontvangt. Zoals vaak het geval is, vallen de batterijen niet onder de garantie en hebben zij slechts een garantie van één jaar.

Ergonomie

Peugeot heeft ervoor gekozen zijn gamma gereedschap een eigen stijl te geven. De hier geteste boor is gekleed in zwart en geel plastic en heeft een eigenzinnige uitstraling, veel meer bewerkt dan wat wij gewend zijn te zien. Over het geheel genomen is de afwerking goed, de montage is serieus en we hebben geen spijt van enige speling. Het enige jammere is misschien dat er geen stukje rubber is om de behuizing te beschermen tegen eventuele schokken.

Ondanks een borstelloze motor, die over het algemeen compacter en lichter is dan een borstelloos equivalent, is de EnergyDrill 18VPBL2 niet bijzonder compact en nog minder licht. Door zijn afmetingen behoort hij tot de gemiddelde klasse voor een slagmachine. Het gewicht zonder accu (1,59 kg) is echter hoger dan dat van een boormachine zoals de Bosch Professional GSB 18V-55 met een 2 Ah accu (1,45 kg). Wanneer de Peugeot-machine met deze laatste is uitgerust, weegt zij ongeveer 2 kg, een gewicht dat tijdens het gebruik duidelijk voelbaar is en niet aanmoedigt tot lange werksessies op armlengte.

Niettemin wordt de 18VPBL2 geleverd met een extra handvat dat het gebruik ervan iets minder pijnlijk maakt, vooral omdat met de 5 Ah batterij het gewicht van het hele toestel oploopt tot 2,3 kg. De handgreep zorgt er natuurlijk voor dat u zich niet bezeert wanneer u de machine bestuurt met zijn zeer sterke koppel van 85 Nm. Hij is comfortabel en vooral gemakkelijk op de boormachine aan te brengen. Het handvat kan zowel door rechts- als linkshandigen worden gebruikt. Het enige punt van kritiek is dat hij alleen kan worden gebruikt in een hoek van 90° ten opzichte van de boorhandgreep, in tegenstelling tot de Parkside Performance PSBSAP 20-LI A1, die met een klem kan worden bevestigd.

De EnergyDrill 18VPBL2 heeft een zeer goede grip. Het handvat is bekleed met brede greeplijsten voor een goede grip, zelfs wanneer de handen vettig of nat zijn. De trekker is bijzonder hoog en biedt plaats aan de wijs- en middelvinger. Dit is een goede manier om te voorkomen dat men te snel moe wordt tijdens sessies waarbij de trekker lang wordt ingedrukt. De nauwkeurigheid van de snelheidscontrole van de trekker is bevredigend. De omkeerschakelaar biedt voldoende weerstand om zonder pijn te worden bediend, zonder bij het geringste onwillekeurige contact weg te zakken.

De zelfspannende klauwplaat is volledig van metaal gemaakt voor een optimale duurzaamheid. Hij is geschikt voor boorschachten met een diameter tot 13 mm en houdt ze probleemloos op hun plaats. De klauwplaat is gemakkelijk te hanteren bij het vast- en losdraaien.

Het koppel kan worden aangepast met behulp van een ring achter de klauwplaat. De inkepingen zijn duidelijk gemarkeerd, zodat de koppelbegrenzer gemakkelijk en precies kan worden ingesteld. De bedrijfsmodi (schroeven, boren en hameren) worden geselecteerd via een tweede keuzeschakelaar. Ook dit is geen probleem. De keuzeschakelaar voor de snelheid bovenop de machine is groot en glijdt soepel tussen de twee standen.

Peugeot’s EnergyHub Li-ion batterijsysteem is klassiek in zijn aanpak. Schuif de batterijen in de basis van het handvat en druk op de grote knop aan de voorkant om ze te ontgrendelen. Het schuiven van de batterijen is niet het soepelste dat we ooit hebben gezien, maar dat is anekdotisch. De laadindicator is gebaseerd op drie LED’s die op de boor zijn geplaatst. De groepering van deze drie leds en degene die het gebied verlicht waar je aan het werken bent, is niet erg gelukkig. Het is vrij moeilijk om in één oogopslag het oplaadniveau te zien, omdat het licht van de witte LED een achtergrondverlichtingseffect creëert.

Naast de bovengenoemde beschermuitrusting en het extra handvat wordt de Peugeot EnergyDrill 18VPBL2 verkocht met een riemhaak en een dubbele schroevendraaierbit. Deze laatste kan in een gleuf aan de achterkant van de boormachine worden aangebracht.

Schroevendraaier

Onze schroeftest omvat het inschroeven van een houtschroef van 5 x 70 mm en een lagerschroef van 8 x 100 mm. De laatste is voorgeboord tot 5 mm, de eerste tot geen. Deze test is toegepast in 60 x 60 mm dennen- en eikenhouten cleats.

De Peugeot EnergyDrill 18VPBL heeft een koppel van 85 Nm, een van de hoogste waarden in onze vergelijking. Dit zorgt voor goede prestaties, vooral bij het schroeven. Het draaimoment kan op 24 posities worden ingesteld (naast de boorstand) voor fijnafstelling. Dit is erg handig als u het materiaal niet wilt beschadigen door er een schroef te diep in te duwen.

De 18VPBL2 had geen enkele moeite met de tests in ons protocol. Niets joeg hem angst aan, zelfs niet het moeilijkste schroeven van de grote lagerschroef met een diameter van 8 mm in een harde houtsoort als eik. Vaak moet daarvoor worden overgeschakeld op de boormodus – waarbij het koppel niet wordt beperkt – maar dat is hier niet het geval. Peugeot biedt de mogelijkheid om precies te zijn, zelfs in een krachtmeting.

De machine van Peugeot heeft echter een kleine valkuil op onze fijne snelheidstest. Wij hebben een minimum toerental gemeten van 60 omw/min bij toerental 1 en 185 omw/min bij toerental 2. De beste leerlingen, zoals de DeWalt DCD795D2, kunnen tot respectievelijk 25 en 96 tpm gaan voor meer precisie bij het plaatsen van bijvoorbeeld een kleine schroef.

Boren

Voor onze boorproeven gebruiken wij 5, 10 en 15 mm houtbits, 6, 8 en 11 mm betonbits, en 2, 6 en 10 mm metaalbits. Wij boren in vuren en eiken latten van 60 x 60 mm, windblokken, bakstenen en 1,5 mm dikke stalen staven.

De kenmerken van de Peugeot schroevendraaier zijn iets minder indrukwekkend voor boren. Niettemin heeft hij interessante omwentelingssnelheden van 470 en 1730 omwentelingen per minuut. In de praktijk hebben wij 458 en 1700 omwentelingen per minuut gemeten, hetgeen vrij aanvaardbare afwijkingen zijn van onze gebruikelijke waarden.

Als het gaat om het boren in hout, is de EnergyDrill 18VPBL2 voorbeeldig. Boren in dennen kan zonder problemen, evenals in eiken, zelfs bij de grootste diameter. Zeer weinig boren die door ons laboratorium zijn gegaan hebben zulke capaciteiten vertoond. Staal is ook een materiaal waarin de Franse machine zich op haar gemak voelt, zelfs bij grote diameters, dankzij de goede beheersing van haar rotatiesnelheid.

Gezien de tot nu toe behaalde prestaties, waren we enigszins teleurgesteld over de percussiestand. Niet dat de hier geteste Peugeot EnergyDrill niet in staat is om door baksteen en ruwbouw te gaan, maar hij bleek iets minder voorbeeldig te zijn dan sommige van zijn concurrenten bij het doormetselen van de grootste diameter in ons protocol. De 27.300 slagen/min is gemiddeld voor onze vergelijking, maar ligt nog steeds onder de prestaties van topmachines zoals de DeWalt DCD795D2 (34.000/min).

Geluid

Hoge prestaties gaan vaak gepaard met hoge geluidsniveaus. Dit is hier niet het geval, aangezien we slechts 68 dB (A) vonden op 1 m van de Peugeot 18VPBL2 die op volle snelheid draait.
Peugeot EnergyDrill 18VPBL2 schroevendraaier

Autonomie en opladen

Borstelloze motoren zoals die welke in de Peugeot-schroevendraaier worden gebruikt, staan erom bekend energie-efficiënter te zijn dan hun tegenhangers met borstel. De EnergyDrill 18VPBL2 lijkt deze bewering waar te maken, want hij is bijzonder duurzaam. Met zijn 2 Ah batterij slaagden we erin 79 gaten van 10 mm diameter te boren in 60 mm dik eikenhout. Dit is een zeer bevredigende prestatie die kan worden verbeterd door de 5 Ah batterij te gebruiken (die veel zwaarder en onhandiger is). Met de grootste batterij die bij de Franse boormachine wordt geleverd, kunnen bijna 200 gaten worden gemaakt onder de voorwaarden van ons autonomieprotocol.

De lader van de Peugeot EnergyDrill 18VPBL is niet de snelste op de markt, maar hij maakt het mogelijk de 2 Ah batterij te vullen in iets meer dan 40 min, en de 5 Ah in 1 uur en 51 min.

Productspecificaties

 • Merk: PEUGEOT OUTILLAGE
 • Voedingstype: Accu
 • Accuspanning: 18 Volt
 • Accucapaciteit: 2 Ah
 • Aantal meegeleverde accu’s/batterijen: 2
 • Klopfunctie: Ja
 • EAN: 3611352503124
 • Taal handleiding: Geen taal
 • Type boor of schroefklus: Boren in hout
 • Type: Boor & schroevendraaier
 • Draadloos: Ja
 • Gewicht: 1,86 kg
 • Spanning: 18 V
 • Rotatiesnelheid 1 / snelheid 2: 470 / 1730 rpm
 • Koppel zacht/hard: 85 Nm

Voordelen

 • Uitstekende prestaties.
 • Extra handvat inbegrepen.
 • Inclusief beschermende accessoires.
 • Goede grip.
 • Nauwkeurige dimmer.
 • Lange levensduur van de batterij.
 • Borstelloze motor.
 • Interessante 3 jaar garantie.

Nadelen

 • Nogal lomp.
 • Nogal zwaar.

Conclusie

De Peugeot EnergyDrill 18VPBL2 klopboormachine heeft echte argumenten die verder gaan dan zijn uiterlijk. Hij levert uitstekende prestaties op alle gebieden en is geschikt voor een groot aantal toepassingen. Het nadeel is dat het niet de meest compacte of wendbare boormachine is. Al met al zijn de prestaties eersteklas.

Recent Posts