Onderhoudsgids voor luchtcompressoren


Net als elk ander stuk kit, heeft uw luchtcompressor een beetje verzorging en tedere liefdevolle zorg nodig. We kunnen niet verwachten dat hij zo goed presteert zonder dat wij er voor zorgen. Een luchtcompressor heeft niet veel menselijk ingrijpen nodig, maar wel een paar, redelijk verstandige elementen, zodat de levensduur van de compressor kan worden verlengd, dure reparaties kunnen worden vermeden en de veiligheid bij elk gebruik voorop staat.

Om het beste uit uw luchtcompressor te halen, heeft Beste Gereedschappen een speciale lijst van de beste dingen die u voor uw compressor kunt doen. Zorg voor uw luchtcompressor en hij zal op zijn beurt voor u zorgen, zodat u elke klus op een indrukwekkende manier kunt klaren.

Lees verder

Lees de gebruikershandleiding voordat u uw luchtcompressor gebruikt en raadpleeg deze bij elke vorm van vragen. U zult vaak niet de enige zijn die iets bijzonders heeft gevraagd en vaak ligt het antwoord op uw probleem op de loer binnen de pagina’s met de handleiding. Gooi de handleiding niet weg als u de compressor eenmaal in elkaar hebt gezet, berg hem ergens op waar hij gemakkelijk toegankelijk is en wees niet bang om er zo vaak naar te kijken als u nodig hebt.

Opslag

Zorg ervoor dat u uw luchtcompressor op een droge, schone plaats bewaart, zodat u geen onderdelen hoeft te vervangen en dit zal ook de levensduur van uw compressor verlengen. Laat de compressor niet te heet worden of hij zal oververhit raken als hij in gebruik is. Adequate ventilatie is erg belangrijk.

Filter

Om ervoor te zorgen dat de luchtcompressor bij hoge druk goede, schone lucht kan afgeven, moet het inlaatluchtfilter schoon zijn en vrij van vuil, stof en puin. Dit zal regelmatig moeten worden gereinigd, dus maak het vanaf het begin deel uit van uw routine. Als het filter verstopt raakt, kan het uw luchtcompressor beschadigen, het rendement van uw machine verlagen en de hoeveelheid elektriciteit die uw compressor nodig heeft om zelfs bij het laagste vermogen te kunnen functioneren, verhogen. Het gebruik van een luchtcompressor met een vervuild filter veroorzaakt schade en reparaties kunnen kostbaar zijn.

Voorafgaande controles

Controleer of de luchtcompressor en de motor correct zijn uitgelijnd voordat u hem gebruikt, dit geldt meer voor de riemaangedreven compressor en de flexibele koppelcompressoren. Leer hoe uw luchtcompressor klinkt als hij gezond is, zodat u kunt herkennen wanneer hij klinkt alsof hij hulp nodig heeft. Let op hoeveel uw compressor trilt. U kunt dan weer zien of het uw aandacht nodig heeft of dat er iets mis is.

Draai aan.

Elke luchtcompressor trilt waardoor moeren en bouten los kunnen worden geschud. Zorg ervoor dat u alle bouten en moeren regelmatig controleert en zorg ervoor dat ze stevig genoeg vastzitten om veilig te blijven.

Bijvullen

Luchtcompressoren hebben meestal een waterkoelsysteem of een nakoeler. U moet het waterniveau voldoende en schoon houden om de compressor efficiënt te laten werken en om de elektriciteitsrekening op peil te houden. Vergeet niet dat als u te koud water in de compressor stopt, u meer kwaad dan goed zou kunnen doen. U wilt geen scheuren in de kop van de compressor veroorzaken. Ook als er water wordt toegevoegd dat te heet is, kan het niet goed genoeg worden afgekoeld om de compressor zijn werk goed te laten doen. De aanbevolen niveaus en temperaturen staan in uw gebruikershandleiding.

Smeer

Voor een optimale werking van uw compressor is een ruime smering nodig. Als er niet genoeg slijtage van het smeermiddel optreedt, gaat uw compressor kapot en moeten er mogelijk onderdelen worden vervangen die zowel tijdig als kostbaar zijn. Controleer regelmatig het oliepeil in uw compressor en de helderheid ervan. Het moet niet slibachtig of dik zijn. In uw gebruikershandleiding vindt u de tijdsintervallen waarin u een volledige olieverversing moet uitvoeren om uw luchtcompressor te onderhouden en de levensduur van de compressor te verlengen.

Aftappen

Een van de meest voorkomende taken die u moet uitvoeren wanneer u een luchtcompressor gebruikt, is het aftappen van de ontvanger. Laat de luchtdruk eerst uit. Als u in een vochtig klimaat werkt, kan dit een klus zijn die heel vaak moet worden geklaard.

Test

Om u en uw compressor te beschermen, moet u ervoor zorgen dat alle ingebouwde veiligheidsfuncties correct werken. Uw compressor moet zichzelf automatisch uitschakelen als hij een probleem herkent voordat het een veiligheidsprobleem wordt. Voorbeelden hiervan kunnen zijn om u te laten weten dat de oliedruk niet juist is, dat de compressor te heet is, dat de druk te hoog is, of dat de stroomsterkte te hoog is. Als uw luchtcompressor niet reageert op de ingebouwde veiligheidsfunctie van een automatische uitschakeling, maar dat wel zou moeten, dan is hij onveilig en mag hij niet worden gebruikt.

Schoonmaken

Periodiek zal het nodig zijn om de warmtewisselaars te reinigen. Dit is nodig om de luchttemperatuur te verlagen. De warmtewisselaars worden te warm als ze door het koelwater worden opgeschaald. Het ontkalken van uw luchtcompressor wordt geadviseerd zodat de bedrijfstemperatuur veilig blijft, uw machine wordt beschermd en de verwachte levensduur van de compressor goed blijft.

Recent Content