Klauwhamers: Wat zijn ze en waar zijn ze voor ?


Sinds het begin van mijn blog is het duidelijk geworden dat niet iedereen weet wat een klauwhamer is of waar hij voor gebruikt wordt, dus ik hoop dat dit artikel de mist voor je opruimt.

Het is een veel voorkomende misvatting dat iedereen instinctief weet wat een klauwhamer is! Klauwhamers bestaan immers al sinds de Romeinse tijd en komen vaker voor dan vlooien!
Lees ook beste hamers die je kan kopen
klauwhamer

Wat is een klauwhamer?

Een klauwhamer is een handgereedschap dat ontworpen is om spijkers in te slaan en uit te trekken. Meestal heeft een klauwhamer een hoofdgewicht tussen 8 oz en 16 oz en heeft een schacht van ongeveer 13″ lang. Over het algemeen wordt een klauwhamer geassocieerd met houtbewerking.

Klauwhamers zijn een van de drie essentiële gereedschappen in elke gereedschapskist. Gewapend met een zaag, een maat en een klauwhamer kunt u de wereld opnieuw opbouwen.

Als je nieuw bent in de wereld van de klauwhamers dan zal deze video die ik heb gevonden door Leo Gwizdala je op weg helpen.

Hoe ziet een klauwhamer eruit en hoe worden de onderdelen ervan genoemd?

Een klauwhamer is een ‘T’-vormig gereedschap. De korte bovenkant van de ‘T’ is de kop en het langere been van de ‘T’ is de schacht.

De kop heeft twee hoofdelementen. De voorkant, die het afgeronde uiteinde is en gebruikt wordt om spijkers in te slaan. De andere kant van de ‘T’ is de klauw die ontworpen is om spijkers uit te trekken.

De klauwzijde buigt en splitst zich in een V-vorm die vergelijkbaar is met de vorm die een boogschuttersvinger aanneemt bij het terugtrekken van een pijl. Deze gebogen vorm is ontworpen om de V te laten vangen onder een spijkerkop en het handvat terug te trekken om de spijker uit het hout te halen.

De hamerkop zelf heeft zijn eigen karakteristieke vorm en elk onderdeel heeft een eigen naam. Let op: ze zijn allemaal vernoemd naar delen van een mensenkop.

Gezicht – Dit is het opvallende deel van een klauwhamer, meestal rond van vorm en over het algemeen glad.

Oog – De volledige naam is het Adze-oog en het is het gat waarin de schacht wordt vastgezet om die T-vorm te geven.

Wangen – Dit zijn de vlakke gebieden aan weerszijden van het oog.

Hals – Dit is het stuk dat tussen het oog en de wangen deel van het hoofd en het opvallende gezicht zit.

Het handvat deel wordt de schacht genoemd, maar wordt soms ook wel de Haft of de Helve genoemd. In essentie is het het deel dat je hand met de hamerkop verbindt.

Waar zijn klauwhamers van gemaakt?

De meeste klauwhamers zijn gesmeed van hoog koolstofstaal die na het smeden een hittehardend proces ondergaan om de kop zo duurzaam mogelijk te maken.

Sommige moderne klauwhamers hebben koppen gesmeed van titanium. Titanium is een slijtvast, lichtgewicht metaal dat 10% meer van de hamers op de nagelkop blaast dan een vergelijkbare stalen kop.

Als het gaat om schachten zijn er verschillende materialen die vandaag de dag veel gebruikt worden.

De traditionele schachten zijn gemaakt van hout, meestal Hickory of rechte nerfas, maar hout heeft zijn nadelen. Het moet vooral worden verzorgd, anders gaat het rotten en kan het gemakkelijk breken bij de nek waar de as aan de hamerkop vastzit.

In de afgelopen tijd heeft de technologie zijn rol gespeeld, eerst in stalen assen met rubberen grepen en daarna in assen van glasvezel tot de laatste innovaties in titaniumassen.

Sommige klauwhamers zijn constructies uit één stuk waarbij de kop en de schacht uit hetzelfde materiaal zijn gesmeed. Met name zijn er twee hoofdmaterialen die gebruikt worden in deze stijl van klauwhamer, hoogwaardig staal of titanium.

Wat zijn de toepassingen en functies van een klauwhamer?

Wel, je kan net zo goed die eeuwenoude vraag stellen, hoe lang is een stuk touw ?

Ik zei al eerder dat klauwhamers ontworpen zijn om spijkers in te slaan en uit te trekken. Hoewel dit inderdaad waar is, is het slechts een fractie van het gebruik dat klauwhamers maken.

Er is niets op deze aarde dat een klauwhamer niet gebruikt is om te duwen, te trekken, te tikken, te meten, te splitsen, te breken, te slaan of te snijden. Ondanks dat lucht- en gasnagelmachines veel van het traditionele werk van klauwhamers overnemen, zijn klauwhamers nog steeds het belangrijkste gereedschap in elke gereedschapskist. Klauwhamers waren de allereerste multi-gereedschapshamers en zullen dat blijven tot het einde der tijden.

Wat zijn de verschillende soorten klauwhamers?

Klauwhamers zijn er in twee soorten. De afwerkingshamer en de inlijnhamer.

Voordat we ingaan op de verschillen tussen de afwerkingshamers en de inlijnhamers, wil ik nog even vermelden dat er twee klauwvormen beschikbaar zijn.

De conventionele gebogen klauw en de rechtere scheurstijl.

De riphamer heeft een aantal voordelen ten opzichte van de gebogen klauw in die zin dat hij door zijn wigvorm, aan het klauwuiteinde, beter in staat is om hout te splijten en minder gevoelig is voor het afbreken van een klauw. Dit maakt het een voorkeur voor degenen die werken in de wereld van de bouw.

Wat is het beste, klauw of scheur? Beide hebben hun voordelen, maar eigenlijk komt het gewoon neer op een persoonlijke keuze.

Afwerkingshamer

Dit is de grootte en het gewicht van klauwhamers die in de meeste gereedschapskisten voor thuis en in de garage leven, uitgerust met genoeg gewicht in het hoofd om de klus te klaren en toch niet zo onhandelbaar dat de gemiddelde Joe er een paar uur per keer niet mee kan werken en accuraat blijft.

Een conventionele afwerkingshamer moet ergens een 6 tot 16 oz kop hebben en een schacht van ongeveer 12 tot 14 inch lang.

Inlijsthamer

De inlijnhamers zijn meestal het domein van de professionele bouwer die aan zwaardere projecten werkt. Je kent de jongens die grote spijkers in groot hout slaan, of dingen van groot hout afbreken. Deze hebben de neiging om in de vorm van een scheurkop te zijn, in tegenstelling tot de traditionele klauw.

Een conventioneel gebouwde framing hamer zou ergens rond 16 tot 24 oz hoofden en 16 tot 20 inch lang in de schacht wegen. Helemaal tot aan dat 20 inch 32 oz monster dat de Hulk zou verlammen op een zware dag van de spijkerhamer.

Zoals alle regels, is dit een ruwe gids en de juiste combinatie is degene die het beste voelt voor de gebruiker.

Dus welke klauwhamer is het beste voor jou?

We komen nog eens terug op dat stukje touw. Het ligt aan de behoeften van de gebruiker.

Het eerste wat je moet doen is uitrekenen wat je nodig hebt met je klauwhamer.

Hoe vaak zult u uw klauwhamer gebruiken?

Laten we eerlijk zijn, als u uw hamer af en toe gebruikt voor thuisreparatie, dan heeft u geen topje van de boom nodig, een titanium hamer, een beest dat de nagels doodt!

Waarvoor gebruikt u hem waarschijnlijk?

Nogmaals, het hangt ervan af of u de hele dag bezig bent met het bouwen van blokhutten of dat u het af en toe gaat gebruiken om het hondenhok te repareren en het hek te repareren.

Hoe lang wilt u dat het duurt?

Voor mij is dit de kritische vraag bij de keuze van een gereedschap.

Als je, zoals ik, slecht bent in het verzorgen van je gereedschap, koop dan geen houten of fiberglas schachthamer! Het zal soms een tijdje buiten blijven liggen.

Een houten schacht zal nat worden en door de tijd heen zal hij halverwege de slag in de nek afbreken. Een fiberglas schacht zal broos worden als hij te lang in de zon ligt. Veel beter is het om te kiezen voor een metalen schacht.

Als u voor uw gereedschap zorgt, moet u het beste wat u zich kunt veroorloven kopen, want een goede hamer gaat een leven lang mee als hij goed wordt verzorgd en opgeborgen.

Voor de gemiddelde huishoudgereedschapskist hoeft u de bank niet te breken om een goede klauwhamer te bezitten.

Gerelateerd: welke soorten hamers bestaan er

Gerelateerde vragen

V: Hoe zorg ik voor mijn klauwhamer?

A: Het enige wat je hoeft te doen is ervoor te zorgen dat je aan het eind van de dag de hamer van je hamer afveegt. Als het meer dan een paar dagen in een gereedschapskist gaat leven, helpt het om wat WD-40 in een doek te spuiten en de metalen onderdelen te wrijven.

V: Welke andere soorten hamers zijn beschikbaar?

A: Er zijn meer dan 40 gangbare hamertypes beschikbaar en er bestaat ook een onbekend aantal gespecialiseerde hamers. Veel voorkomende hamertypes zijn onder andere Balpennenhamers, dead blow hamers, rubberen hamers, sledehamers, zadelhamers en hakhamers.

V: Heb ik maar één klauwhamer nodig in mijn gereedschapskist ?

A: Het korte antwoord is “ja”. Het lange antwoord is, “alleen als je af en toe een klusje doet.” Als je een gereedschapsfreak bent zoals ik, is één van de gereedschappen nooit genoeg! Of als je een professional bent, moet je een back-up dragen.

Recent Content