Een kettingzaag slijpen: wat zijn de kosten?


Een scherpe zaag ketting is een absolute voorwaarde voor een schone en veilige zaagsnede met de motorzaag. Om dit te bereiken moet de zaag ketting met regelmatige tussenpozen worden geslepen. In ons interview bespreken we met de costcheck-expert welke kosten te verwachten zijn voor het naslijpen en welke variant goedkoper is.

kettingzaag slijpen kosten

Lees ook: Beste Kettingzaagslijper in 2020

Vraag: Wat kost het om een zaagketting te laten slijpen?

Kostencontrole expert: Dat is altijd afhankelijk van de lengte en het type keten – en ook van de leverancier van wie de keten wordt geslepen.

Voor gewone zaagketens kost het slijpen ongeveer 5 EUR tot 10 EUR bij de meeste leveranciers. Alleen carbide (HM) zaagkettingen zijn iets duurder om te slijpen, maar meestal wordt er 10 tot 20 EUR per ketting in rekening gebracht.

Allereerst een kostenvoorbeeld.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We gebruiken onze twee kettingzagen, een grotere en een kleinere, regelmatig voor houtbewerking. Omdat de kettingen stomp zijn, slijpen we beide zaagkettingen.

Werk Prijs
Ketting slijpen tot 450 mm lengte 5,36 EUR
Ketting slijpen over 450 mm lengte 8,63 EUR
Totale kosten 13,99 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op het slijpen van gewone zaagkettingen bij een specifieke leverancier. Afhankelijk van de leverancier en het type keten kunnen de kosten ook in andere gevallen variëren.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor het slijpen van een zaagketting?

Kostencontrole-expert: In principe kunt u voor de meeste ketens kosten in de orde van grootte van 5 tot 10 EUR op zich nemen. Alleen bij HM-kettingen is slijpen iets duurder, in welk geval u moet schatten tussen de 10 EUR en 20 EUR voor slijpen.

De prijzen kunnen iets hoger of lager zijn, afhankelijk van de leverancier. Overigens, als het snel moet, zal een hele reeks van belangrijke diensten zelfs het naslijpen van zaagkettingen overnemen, maar idealiter moet u naar een professionele leverancier gaan.

Bij het laten slijpen van de keten moet u speciale aandacht besteden aan de materiaalverwijdering – sommige leveranciers hebben een dusdanig hoge materiaalverwijdering tijdens hun slijpprocessen dat u de keten slechts twee of drie keer kunt laten slijpen voordat u een nieuwe nodig hebt. Dit is duidelijk te veel en een leverancier moet hier zeker van op de hoogte worden gesteld.

Vraag: Waarvan hangen de kosten van het naslijpen van een zaagketting af?

Kostencontrole-expert: Dit is de doorslaggevende factor:

  • naar welke leverancier je gaat.
  • welke lengte de ketting is
  • of het nu gaat om een gewone zaagketting of een carbide-ketting (HM)

Prijsvergelijkingen zijn natuurlijk nuttig, aangezien u meestal met regelmatige tussenpozen naar de maling komt. Alleen iets lagere prijzen zijn dan meestal de moeite waard op de lange termijn.

Vraag: Is het niet mogelijk om zelf ketens te slijpen?

Kostencontrole expert: Ja, dit kan zonder problemen, je hebt alleen wat oefening nodig. De eenvoudigste manier om ketens te slijpen is door gebruik te maken van een professionele kettingslijper, maar u zult de aanschafkosten moeten berekenen vanaf ongeveer 25 EUR.

Goedkoper zijn losse bestanden, die u ook kunt krijgen als een geschikt bestand set van ongeveer 10 EUR tot 15 EUR.

Zelfs professionele kettingslijpers betalen zich snel terug – het apparaat heeft zich al met de 6e slijperij terugbetaald. Slijpen is in principe alleen zinvol als de kettingzaag bijna nooit wordt gebruikt.

Een nieuwe keten aanscherpen of kopen?

Als u met de hand slijpt, kunt u een ketting meestal 30 keer of meer slijpen tot deze versleten is. Met de kettingslijper is het iets minder, maar ongeveer 20 slijpbewerkingen zullen de meeste kettingen meegaan tot de slijtagemarkering (heeft elke zaagketting) aangeeft dat de ketting moet worden vervangen.

De prijzen voor nieuwe zaagkettingen zijn meestal niet erg hoog, maar naslijpen is nog steeds de moeite waard. Een uitzondering is natuurlijk voor kettingen die al ernstige, zichtbare schade vertonen. Dergelijke kettingen moeten altijd worden vervangen en nooit “geslepen”.

Overigens moet er altijd direct geslepen worden als u merkt dat de zaagprestaties afnemen (dubbele zaagtijd). Hoe doffer de ketting, hoe groter de slijtage van de tanden. Als u te lang wacht met slijpen, wordt de levensduur van uw zaagketting enorm verkort.

Recent Content