Kamado Joe Classic II Houtskoolgrill Review


Hoewel het bedrijf Kamado Joe in 2009 werd opgericht, is kamado koken meer dan 3000 jaar oud. Gebaseerd op het oude kleioven koken, ontstond het concept in China en verspreidde het zich naar Japan, waar de ovens evolueerden naar dempers voor een betere warmtebeheersing. De Kamado Joe Classic II Houtskoolgrill is gebouwd op dezelfde oude principes, maar maakt gebruik van moderne materialen en een vooruitstrevend ontwerp om de zware keramische grill tot een plezier te maken. Net als de meeste andere hedendaagse kamado-achtige grills is de Kamado Joe Classic II vrij duur, maar de mogelijkheid om moeiteloos te roken bij lage temperaturen en om te grillen op hoge temperatuur, in combinatie met de gebruiksvriendelijke functies, maken het een van de meest veelzijdige houtskoolgrills op de markt. We hebben het populaire product op de proef gesteld om te zien of het zijn reputatie hoog houdt.

kamado joe classic houtskoolgrill

Prestaties: Indrukwekkend warmtebehoud

De Kamado Joe Classic is volledig gemaakt van zwaar keramiek, van de dikke wanden tot de binnenhaard die de kolen vasthoudt. Door het verstellen van de onderste en bovenste ventilatieopeningen kan de gebruiker de hoeveelheid lucht die in de vuurkist stroomt, en dus ook hoe heet de grill wordt, regelen. De onderste ontluchter regelt de warmte op een macroschaal (denk aan het verhogen of verlagen met intervallen van 100 graden), terwijl de bovenste ontluchter dient voor de fijnafstelling van de warmte met intervallen van 25 graden. Omdat het zware keramiek de warmte zo goed vasthoudt, hoeft u niet zoveel houtskool te verbranden om de grill op de juiste temperatuur te houden.

We hebben de vuurkist gevuld met klompjes houtskool en hebben vier uur lang verschillende rekken ribben op 250 graden gerookt zonder een rommelige pan met vloeistof te hoeven gebruiken om de hitte te matigen of de kolen zelfs maar één keer bij te vullen. In feite was er nog genoeg brandstof over om de openingen te openen, de temperatuur op te voeren en een goede houtskool aan de buitenkant van het vlees te krijgen als het klaar was. Nog verrassender? Het was 31 graden buiten met een sterke vrieswind en de temperatuur in de grill bleef de hele tijd stabiel. Als we in de winter op een stalen roker ribben hebben gerookt, hebben we in de loop van de tijd een aantal keer moeten bijvullen met verse kolen.

Bekijk de dagprijs

Omdat het zware keramiek zo goed in de warmte houdt, hoef je niet zoveel houtskool te verbranden om de grill op de juiste temperatuur te houden.

De grill presteerde ook verbluffend goed bij hoge temperaturen met de ventilatieopeningen wijd open. We hebben pizza’s gegrild op 600 graden en ze waren prachtig knapperig en blaren op de bodem en gezwollen bovenaan met een kusje houtskoolrook in slechts een paar minuten. Om biefstukken te koken, zetten we de grill op voor een verwarming op twee niveaus: De ene kant van de grill had geen keramische warmteafleider boven het vuur – alleen een grillrooster in de laagste stand. De andere kant had de warmteafleider op zijn plaats en het grillrooster in de bovenste stand. We hebben de biefstukken over de kolen aan de hete kant geschroeid en ze vervolgens aan de andere kant geplaatst om het koken met indirecte warmte af te ronden. Daarna hebben we de geoliede radicchio aan de hete kant aan de char. Perfect gekookte varkenshaasjes, gegrild op matig vuur, was net zo gemakkelijk met de openingen gedeeltelijk open en de warmteafleiders op hun plaats.

Het kookoppervlak van de Classic II met een diameter van 18 inch was groot genoeg voor alles wat we wilden grillen, hoewel we de pizza’s één voor één hebben gekookt.

Ontwerp: Geweldig uitziend en gebruiksvriendelijk

Net als andere kamado-achtige roosters is de Kamado Joe Classic II eivormig, met een thermometer ingebed in het koepelvormige deksel. Maar in tegenstelling tot andere merken, is de Kamado Joe Classic II verkrijgbaar in een opvallende en glanzende baksteenrode kleur, die hem een opvallende wow-factor geeft. Ja, het valt op, maar het valt op als een sportwagen, niet als een pijnlijke duim. Het wordt geleverd met een stevige gelaste metalen standaard die vergrendelde achterwielen heeft, en plastic zijplanken die gemakkelijk op hun plaats kunnen worden vergrendeld of naar beneden kunnen klappen als ze niet in gebruik zijn. De planken zijn zelfs voorzien van haken voor het ophangen van barbecuegereedschap.

De Kamado Joe is voorzien van verschillende designinnovaties die hem bijzonder gebruiksvriendelijk maken. De thermometer is zeer groot en gemakkelijk af te lezen, met temperaturen in Fahrenheit en Celsius. En het “Divide and Conquer” reksysteem is slim ontworpen om voedsel dicht bij het vuur te houden voor het zoeken, of om het enkele centimeters hoger te plaatsen voor meer gematigde warmte. We hebben eenvoudigweg de halfmaanvormige roestvrijstalen grillroosters hoger of lager op het rek geplaatst. In tegenstelling tot de concurrenten is het niet nodig om de warmteafleider te verwijderen of om afstandhouders te gebruiken.

De ascollector, een lade die in en uit de bodemopening schuift, vangt moeiteloos alle as uit de vuurkist. Trek hem er gewoon uit, gooi de koude as eruit en schuif hem er weer in. Voor andere kamadoroosters is een rommelige ashark nodig.

Bekijk de dagprijs

Tot slot zal de roestbestendige aluminium bovenventilator van de Kamado Joe Classic II niet verschuiven als je het deksel omhoog en omlaag doet, wat een probleem is bij sommige andere kamado grills.

Opstelproces: Gemakkelijk maar vereist spieren

De Kamado Joe Classic II is verkrijgbaar bij online retailers zoals Amazon en wordt geleverd door een derde partij. Hij is verpakt op een stevig houten platform, omgeven door dikke, zware kartonnen zijkanten. Binnenin waren alle stukken stevig genesteld met karton en piepschuim, en we waren in staat om elk afzonderlijk stuk uit te pakken en te dragen naar het gebied waar we van plan waren om de grill op te zetten. Het moeilijkste deel was het verplaatsen van de kamado zelf. Zelfs leeg weegt hij een paar honderd pond, en we moesten hem een steile trap op dragen om hem op ons achterdek te krijgen. Wat het moeilijker maakt, is dat de instructies zeggen dat de kamado niet aan het handvat of de band die er omheen gewikkeld is, mag worden opgetild. Je kunt hem alleen vastpakken bij het achterste scharnier en de open bodemopening. Gelukkig hadden we meubelbanden waarmee we hem (onhandig) van de bodem konden dragen.

Op aanraden van diverse grillforums hebben we een plaat van brand- en waterbestendig beton op het dek gelegd en de Kamado Joe er bovenop gezet. Het monteren van de grill duurde minder dan 30 minuten. Het enige vervelende was dat we de wigvormige keramische stukken van de vuurkist op hun plaats hielden terwijl we de roestvrijstalen ring, die ze op hun plaats houdt, op hun plaats zetten. Er was geen gereedschap nodig, behalve een schroevendraaier om de schroeven van de rolwagen aan te draaien. Ook heeft de bovenste ontluchter, toen deze eenmaal op het deksel was geplaatst, voldoende gewogen om het deksel niet meer rechtop te willen blijven staan. We hebben de aanwijzingen gevolgd om het scharnier te verstellen (met behulp van slechts twee sleutels) zodat het deksel op zichzelf kon blijven staan.

Het moeilijkste deel was het verplaatsen van de kamado zelf. Zelfs leeg weegt hij een paar honderd pond, en we moesten hem een steile trap op dragen om hem op ons achterdek te krijgen.

Kenmerken: Het verende scharnier is een spelvervanger…

Het enige dat de Kamado Joe Classic echt onderscheidt van andere kamado-achtige grills is het eenvoudig te openen deksel. Het innovatieve verende en uitgebalanceerde scharnier ondersteunt het grootste deel van het gewicht van het zware keramische deksel, zodat het net zo gemakkelijk op en neer te tillen is als het lichte deksel van een gasgrill. U kunt zelfs uw hand van het deksel afhalen; het blijft omhoog staan (meestal met een kleine aanpassing) of komt heel langzaam naar beneden. In feite sluit hij niet eens helemaal, tenzij u het deksel naar beneden duwt en vergrendelt. Bij gebruik van andere merken kan het deksel hard naar beneden vallen, waardoor de grill zelfs kan barsten.

Bekijk de dagprijs

Meegeleverde accessoires: Alle benodigdheden

Alles wat je nodig hebt om te beginnen met grillen of roken is inbegrepen bij de Kamado Joe. Dat is inclusief de kar, de planken, de roestvrijstalen kookroosters en de keramische warmteafleider, die helpt de warmte te matigen en indirecte warmtezones te creëren. Er is zelfs een accessoire rekje zodat u de plaatsing van de roosters nog meer kunt aanpassen, en een grijper voor het verplaatsen van de kookroosters.

We hebben de mogelijkheid gehad om pizza’s op de grillroosters te koken, maar als je een serieuze pizzaliefhebber bent, is het een goed idee om te investeren in de pizzasteen. Andere optionele accessoires die verkrijgbaar zijn, zijn een geperforeerde stalen pan voor het grillen van kleine delicate dingen zoals groenten of vis en een gietijzeren grillrooster voor het verkrijgen van grote grillmerken.

Verwarming en koeling: Ga langzaam en maak kennis met uw ventilatieopeningen

Omdat de Kamado Joe Classic II zo goed is in het vasthouden van warmte, leerden we al snel dat het makkelijker is om de grill op te warmen dan om af te koelen. Als u wilt koken op matige of lage warmte, houd dan de ventilatieopeningen niet wijd open bij het voorverwarmen. Sluit ze een beetje zodat de warmte wat langzamer kan stijgen, zodat u de ventilatieopeningen kunt sluiten voordat de warmte voorbij uw doeltemperaturen komt. Hoe meer je de Kamado Joe gebruikt, hoe beter je kunt voorspellen waar je de ventilatieopeningen moet plaatsen voor de gewenste temperatuur. Als je langs je doel gaat, zal het sluiten van de onderste opening en het openhouden van de bovenste slechts een scheur het verlagen, maar het zal een tijdje duren – het kostte ons 30 minuten om het te verlagen met 50 graden. Als je op hoge temperaturen wilt koken, zal een volle vuurkist met verse kolen en wijd openstaande ventilatieopeningen je in ongeveer 15 minuten naar het brandende hete bereik brengen.

Schoonmaken: Laat het gewoon branden

De beste manier om de Kamado Joe, de roestvrijstalen grillroosters en de keramische warmteafleider schoon te maken is om het allemaal goed en warm te laten worden. Het is een soort zelfreinigende oven. Laat ze 15 tot 20 minuten koken in de grill op 600 graden, sluit dan de ventilatieopeningen en laat ze afkoelen. Alle aangebrande etenswaren zullen in as veranderen en zijn gemakkelijk af te borstelen.

In tegenstelling tot andere merken heeft deze grill een gedurfde en glanzende baksteenrode kleur die het een opvallende wow-factor geeft. Ja, hij valt op, maar hij valt op als een sportwagen, niet als een pijnlijke duim.

Bekijk de dagprijs

Prijs: Duur, maar de moeite waard

Met meer dan €1.000 is de Kamado Joe Classic II zeker een grote investering – en een soort van nagelbijter – omdat het, door zijn zeer keramische aard, breekbaar is. Zijn grootste concurrent, de Big Green Egg Large, kost ongeveer €859, waardoor de Kamado Joe extravagant lijkt. De BGE wordt echter niet geleverd met een van de accessoires die standaard op de Joe staan: geen standaard, geen planken, geen roosters, geen warmtediffusor. Als je de prijzen van die noodzakelijke items bij elkaar optelt, kost de BGE eigenlijk meer.

Bekijk de dagprijs

Concurrentie: Blijft opvallen

Kamado Joe Classic III: Het volgende niveau van de populaire Classic II van het merk kost ongeveer €400 meer en omvat verschillende upgrades. De grootste is de “SloRoller Hyperbolic Smoke Chamber”, die zit waar de warmteafleiderplaten op de Classic II zitten. Het ontwerp beweert de luchtcirculatie te verhogen, waardoor hete plekken worden geëlimineerd en de rook van de houtskool wordt verdeeld. Het kan worden toegevoegd aan de Classic II, maar “kan niet zo goed presteren.” De Classic III heeft ook een drielaags kooksysteem, een zware gegalvaniseerde stalen kar, aluminium in plaats van plastic planken, en een houtskoolkorf om de houtskoolklomp gemakkelijker uit de as te kunnen zeven.

Groot groen ei groot: De grootste concurrentie van de Kamado Joe komt van de Big Green Egg, die de merkbekendheid geniet van een bedrijf dat al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw bestaat. Sommige BGE-liefhebbers zien de Kamado Joe als een knock-off, maar ook al ziet hij er gelijkaardig uit, toch heeft hij een aantal belangrijke kenmerken die hem echt boven het maaiveld doen uitstijgen. Het verende scharnier op het deksel maakt de Kamado Joe veel gemakkelijker te gebruiken. De bovenste ontluchting is roestbestendig en zal niet uit de weg gaan als het deksel wordt opgetild. De pakking die de grill afsluit is gemaakt van draadgaasvezel, wat duurzamer is en naar verluidt 10 keer langer meegaat. De keramische vuurkist is in wigvormige stukken in plaats van in een kom uit één stuk, wat barsten voorkomt en zuiniger is om te vervangen als een stuk breekt. En de uitschuifbare asbak maakt het verwijderen van as een veel schonere ervaring. De standaard is zwaarder en aan elkaar gelast in plaats van geschroefd, en wordt geleverd met de grill, samen met andere benodigdheden zoals de grillroosters.

Neem een kijkje bij andere productreviews en winkel voor de beste kamado grills die online beschikbaar zijn.

Eindoordeel

Een waardige investering.

De Kamado Joe Classic II biedt genoeg kookruimte om te grillen voor zo’n beetje alles wat een typische familie van vier personen nodig heeft. Door zijn ongelooflijke hittebestendigheid kunt u urenlang laag en langzaam koken, zelfs bij frigide temperaturen, zonder dat u de kolen hoeft bij te vullen. Deze keramische grill is net zo geschikt voor het bereiken van extreem hoge temperaturen boven 600 graden, waardoor het ideaal is voor het aanbraden van vlees en het maken van pizza’s.

Bekijk de dagprijs

Recent Content