Is het de moeite waard om een zitmaaier te kopen?


Veel huiseigenaren vragen zich af of het de moeite waard is om een zitmaaier te kopen. Terwijl conventionele achterloopmaaiers zeker minder duur zijn en minder gas verbruiken, vereisen ze ook aanzienlijk meer inspanning om te werken dan een ruiter. Maar waar het echt op neerkomt is uw eigendom en uw budget. Het eerste waar u op moet letten is de prijs. Zelfs een low-end maaimachine gaat ergens rond de €1.000 kosten. En als u op zoek bent naar een mid-range of premium model, kunt u verwachten dat u ergens tussen de €1.500 en €3.000 kunt uitgeven.

Veel huiseigenaren geloven dat deze investering de moeite waard is, omdat een zitmaaier hen in staat stelt om de taak van het maaien van het gras snel en met een minimale inspanning aan te pakken. Het andere ding om te overwegen is het type gazon waar u uw zitmaaier zult gebruiken. Als u een middelgroot of groot gazon heeft met een behoorlijke hoeveelheid open ruimte, gaat het rijden met een zitmaaier veel sneller dan het duwen van een achterloopmaaier.

Met deze modellen kunt u in de bestuurdersstoel zitten en ze bedienen zoals u in een auto zou doen, waarbij de maaimessen van het gereedschap al het harde werk voor u doen. Maar laten we, voordat u een nieuwe zitmaaier koopt, eens kijken hoe de bestuurders en de duwmaaiers zich tegen elkaar aan stoten.

Zitmaaier vs. duwmaaier

Rij- en duwmaaiers zijn twee totaal verschillende werktuigen. Voor een standaard achterloopmaaier, zelfs een zelfrijdend model, moet u achter het gereedschap lopen en het over uw gazon leiden. De meeste hebben een maaidek dat ongeveer 30″ of zo breed is, wat betekent dat ze fatsoenlijke zwaden maken op uw gazon, maar dat het een aanzienlijke hoeveelheid tijd kan kosten, en lopen, om een groter terrein aan te pakken. Over het algemeen zijn duwmaaiers zeer geschikt voor relatief vlakke gazons die ofwel klein ofwel middelgroot zijn.

zitmaaier tov duwmaaier

Dit komt omdat het gereedschap op u zal vertrouwen om het vooruit te duwen, wat ongelooflijk vermoeiend kan zijn op grotere eigendommen. Zelfrijdende modellen daarentegen hebben vrijwel geen spieren nodig om vooruit te komen, maar vereisen wel dat u er achteraan loopt. Dit betekent dat, terwijl ze geweldig zijn voor gemiddelde gazons, het vermoeiend kan worden op gazons die meer dan een hectare groot zijn. Er zijn verschillende omstandigheden waarin een duw- of zelfrijdende maaier ideaal is. Eén situatie is als uw gazon een ingewikkelde tuin, krappe ruimtes of scherpe hoeken heeft.

Duwmaaiers zijn beter geschikt voor deze situatie omdat ze ontworpen zijn om in en uit ruimtes te komen waar de rijmodellen gewoonweg niet bij kunnen. Een duwmaaier kan u ook helpen bij het maaien van een gazon met een zeer steile val. Terwijl zitmaaiers zeker glooiende heuvels aankunnen, zijn ze niet veilig op extreem steile hellingen. Hiervoor is een conventioneel achterloopmodel veel gemakkelijker en veiliger. Het andere gebied van vergelijking is de kosten. Als u op zoek bent naar een betaalbare optie, kan een standaard duwmaaier u overal tussen de €150 en €400 kosten.

En voor een zelfrijdend model kunt u verwachten tussen de €500 en €800 uit te geven. Onderhoud en operationele kosten is een andere factor die verschilt tussen deze modellen. De basisduwmaaiers gebruiken een kleine hoeveelheid gas en hebben niet veel onderhoud nodig. Bovendien zijn de onderdelen door hun eenvoudige ontwerp over het algemeen goedkoper dan een zelfrijdende of rijdende maaier, zelfs als er iets kapot gaat.

Zelfrijdende maaiers komen ergens tussen de twee modellen terecht en gebruiken meer gas en meer onderhoudskosten dan een duwmaaier, maar iets minder dan een rijdend model. Zitmaaiers hebben vrijwel geen moeite nodig om te werken. U stuurt het gereedschap en laat de messen het werk doen. Ze hebben ook bredere maaidekken die kunnen variëren van 30″ tot ruim 50″. Dit betekent dat zelfs massieve gazons in minder tijd en met vrijwel geen moeite kunnen worden gemaaid. Deze krachtige maaiers zijn het best geschikt voor grote, vlakke terreinen of voor terreinen met zachte heuvels of hellingen van 10 tot 15 graden.

Maaimachines zijn superieur aan duwmaaiers en andere achterloopmaaiers in bepaalde situaties. Voor gazons van een hectare of meer is een zitmaaier perfect, omdat de bestuurder niet de vermoeidheid voelt die een achterblijver wel zal voelen. En een zitmaaier kan gemakkelijk door dik gras, overwoekerde gazons, onkruidvelden en vochtig gras ploegen, waardoor de gebruiker veel tijd en energie bespaart in vergelijking met het langzaam duwen van een achterloopmodel en het vaak moeten legen van de opvangzak.

Wat de prijs betreft, is een zitmaaier meer een investering omdat hij kan variëren van €1.000 tot €3.000, afhankelijk van het merk en de extra functies die u kiest. Maar voor gemiddeld €2.000 kunnen huiseigenaren een kwaliteitsmaaier kopen met een grote maaibreedte, soepele prestaties en functies als cruisecontrol, koplampen en zelfs een bekerhouder, zodat ze net zo gemakkelijk over hun gazon kunnen rijden als met een kleine auto.

Nul-draaibare zitmaaier vs. gazontractor

Als u hebt besloten dat het tijd is om te stoppen met het duwen van die zware duwmaaier langs uw gazon en te investeren in een zitmaaier, dan is het tijd om te beslissen tussen een gazontractor en een zero-turn radius maaier. Beide stijlen van zitmaaiers bieden snelheid, prestaties en efficiëntie die conventionele duwmaaiers uit het water blazen. Maar omdat de zero-turn modellen betaalbaarder zijn geworden, zijn ze voor veel huiseigenaren om verschillende redenen een haalbare optie geworden. Welke het beste is voor u hangt af van hoe u van plan bent uw maaier te gebruiken en van de lay-out van uw gazon.

Zowel gazontractoren als zero-turn radius maaiers pakken grote gazons gemakkelijk aan, maar de manier waarop ze dat doen is anders. Het grote verschil tussen deze twee rijstijlen is de manier waarop ze het gras maaien. De krapste draaicirkel die de meeste standaard gazontractoren bieden, kan ongeveer 16″ of meer zijn. Dit betekent dat wanneer u het einde van uw grasveld bereikt en de berijder draait, u enkele kleine stukjes gras mist, waardoor u aan het einde van elke pas ongemaaide gebieden achterlaat. Een goede maaier voor kleine werven kan u hier helpen!

Zero-turn maaiers kunnen een dubbeltje aanzetten, wat betekent dat ze nooit een stuk gras zullen missen als u in de tegenovergestelde richting maait. Omdat deze stukken uiteindelijk gemaaid moeten worden, moeten eigenaren van gazontractoren moeite doen om heen en weer te gaan tot ze de gemiste plekken hebben bereikt. Dit betekent dat eigenaren van gazontractoren op de meeste werven meer tijd besteden aan het maaien dan eigenaren van zero-turn maaiers. Een ander verschil is de manier waarop de maaier wordt bestuurd.

Terwijl gazontractoren gebruik maken van stuurwielen die het mogelijk maken om de machine te bedienen als een auto, zero-turn modellen hebben meestal twee handgrepen. Met deze handgrepen kan de bestuurder de achterwielen van de maaier draaien, voor krappe bochten, in vergelijking met de manier waarop het stuurwiel van een tractor de voorwielen van de maaier draait. Bovendien is het remmechanisme afhankelijk van het in de neutrale stand zetten van deze hendels in vergelijking met het raken van het pedaal op een tractormodel.

Voor sommige gebruikers die niet vertrouwd zijn met het gebruik van zitmaaiers is de bediening van een gazontractor gebruiksvriendelijker, omdat deze net zo werkt als een auto. Maar voor mensen die ervaring hebben met berijders is de leercurve van een zero-turn radius model niet zo steil. En dankzij de scherpe draaicirkel kunt u met deze modellen dichter bij obstakels zoals bomen en opritten maaien, zodat huiseigenaren minder lang hoeven te maaien.

Hoewel het duidelijk is dat zero-turn radius maaiers het voordeel hebben in termen van snelheid, het maken van scherpe bochten, en hun vermogen om te manoeuvreren rond hindernissen in het landschap, verliezen ze het van de werftrekkers als het gaat om veelzijdigheid en het navigeren van hellingen. Gazontractoren kunnen worden uitgerust met een grote verscheidenheid aan accessoires zoals karren, ATV-sneeuwschuivers, bladmulchers, strooiers en diverse andere tuinaanbouwdelen. Dit betekent dat ze in elk seizoen kunnen worden gebruikt.

Gazontractoren worden ook aanbevolen voor eigendommen met heuvels die meer dan 10 graden hellen, omdat zero-turn modellen deze hellingen gewoon aankunnen en een grotere neiging hebben om uit te glijden of, erger nog, om te kantelen. Wanneer er wordt gekozen tussen een zero-turn radius maaier en een tuintrekker, komt het allemaal neer op uw eigendom.

Als u veel bomen en andere obstakels hebt om rond te maaien, of gewoonweg zeer vlakke open ruimtes hebt, is een zero-turn model een goede keuze. Maar voor huiseigenaren met heuvelachtig terrein, met minder obstakels om rond te sturen, of die het hele jaar door veelzijdigheid willen, is een tuintrekker de beste optie.

Kunt u een zitmaaier gebruiken om te slepen?

Een van de grootste voordelen van de aankoop van een zitmaaier, met name een gazontractor, is het vermogen van de machine om objecten te slepen. Terwijl het slepen van voorwerpen met uw maaier net zo eenvoudig is als het aankoppelen van het hulpstuk aan de achterkant van uw model, is het eerste wat u moet weten de sleepcapaciteit van uw model. Dit is belangrijk als u wilt voorkomen dat uw zitmaaier wordt beschadigd. Zodra u de trekvermogen van uw zitmaaier hebt vastgesteld, zijn er verschillende accessoires die u veilig kunt uitrusten met uw maaier.

De meeste merken bieden een productlijn aan die is ontworpen om compatibel te zijn met hun zitmaaiers. Enkele van de meest populaire opties zijn blad- en graszuigers en -zakken, powergraders, sneeuwblazers, karren en zelfs sleepbare stronkenslijpers. Met behulp van deze geweldige accessoires kunt u genieten van de volledige veelzijdigheid van uw gazontractor, waardoor u niet alleen uw gras kunt maaien, maar ook een eindeloos aantal landscaping-toepassingen kunt aanpakken.

Recent Content