Hoe worden de hamers gemaakt?


Als u in de bouw, timmerwerk of metselwerk werkt en veel handenarbeid verricht, is de kans groot dat u zeer vertrouwd bent met het gebruik van een standaard klauwhamer. Dit is de meest erkende hamer en is meestal de enige hamer die de meerderheid van de mensen ooit zal worden geleerd om te gebruiken. Echter, zelfs als u in een van deze industrieën werkt en bekend bent met meer dan één hamertype, is het onwaarschijnlijk dat u alle hamertypes aan het werk hebt gezien – of zelfs weet hoe ze werken.

Bekijk ook de beste hamer in 2020

Er zijn veel verschillende soorten hamers die voor uiteenlopende doeleinden kunnen worden gebruikt. De meest voorkomende zijn echter de klauwhamer, de hamer en de sledehamer vanwege de frequentie waarmee ze worden gebruikt.

Soorten hamers en hun toepassingen

Er zijn veel verschillende soorten hamers die voor uiteenlopende doeleinden kunnen worden gebruikt. De meest voorkomende is echter zeker de klauwhamer. De klauwhamer bestaat uit een handvat, een hamerkop en een ‘klauw’ aan de achterkant. De ‘klauw’ heeft een kleine opening in het midden om dit deel van de hamer gemakkelijker te kunnen gebruiken als hefboom of wig als je aan het werk bent. De klauwhamer is een zeer nuttig hulpmiddel en wordt in de meeste huishoudens gebruikt, ook al heeft niemand in dat specifieke huishouden een achtergrond in de bouw.

Klauwhamers zijn perfect om spijkers in planken en de muur te slaan en worden ook vaak gebruikt om spijkers uit hun verankeringsmateriaal te wrikken en zelfs om stukken hout zoals vloerdelen te wrikken. Als u moet investeren in slechts één hamer, moet dit het zijn. Echter, zo waardevol als klauwhamers zijn, ze kunnen niet voor alles zorgen. Als u meer gespecialiseerd werk doet waarbij u complexer gereedschap moet gebruiken, moet u investeren in verschillende soorten hamergereedschap. Een van die gereedschappen is een hamer.

soorten hamers en hun gebruik

Hamers zijn samengesteld uit houten blokken die zijn gemonteerd op handgrepen (waarschijnlijk ook van hout). Deze gereedschappen worden gebruikt wanneer u een gereedschap moet hameren in plaats van een sluiting en moeten ervoor zorgen dat u het gereedschap waarmee u werkt niet beschadigt. Deze gereedschappen zijn perfect voor het doen van langzaam en gecontroleerd werk – vooral als je een timmerman of ambachtsman bent. Ze stellen u in staat om uw werk te doen zonder uw gereedschap of het medium waarmee u werkt te beschadigen en zullen er ook voor zorgen dat u uw gereedschap gedurende het hele proces onder controle kunt houden.

Mallets zijn de manier om te gaan als u een gereedschap nodig hebt dat zacht kan zijn in zijn hamerende werking, maar soms kan uw werk vragen om een gereedschap dat een beetje sterker is. Vaak gebeurt dit met behulp van een voorhamer. Sledehamers worden gebruikt voor het breken van uiterst duurzame materialen zoals beton, steen en andere metselwerkmaterialen.

Dankzij het ontwerp van deze gereedschappen kunt u indrukwekkende kracht en stuwkracht opwekken en zou u zowat elk materiaal waarmee u in contact komt, moeten kunnen breken. Dit zal vooral waar blijken te zijn als u uw sledehamer als een bijl tegen uw doelmateriaal zwaait.

Wat is de specificatie van het hamermateriaal?

Het type materiaal waar een hamer van gemaakt is, is afhankelijk van het type hamer dat het is. In de regel is de meerderheid van de hamers die worden gebruikt om bevestigingsmiddelen in te slaan of materialen te breken, meestal gemaakt van metaal of een even duurzaam materiaal. Echter, hamers die worden gebruikt voor meer licht gewicht werk (zoals hamers) zijn meestal gemaakt van minder dichte materialen zoals hout, plastic of koper. De gewichten van hamers variëren ook naar gelang de functie. Zware hamers zijn meestal zwaarder en hamers die worden gebruikt voor zacht precisiewerk zijn meestal lichter.

Wat is het productieproces van de hamer?

productieproces hamers

Hamers worden gemaakt door middel van een zeer nauwkeurig productieproces om een betrouwbaar gereedschap te leveren dat elke uitdaging aankan. Hoewel het proces slechts uit drie verschillende onderdelen bestaat, is het noodzakelijk dat deze stappen precies en goed worden uitgevoerd. Als dat niet het geval is, zal de hamer niet goed op zijn handvat passen en kan hij wegvliegen en het gereedschap verpesten of schade toebrengen. De eerste stap van het proces is het maken van de kop. Dit wordt gedaan door een stuk staal ergens tussen 1200 en 1300 graden te verwarmen.

Dit verzacht het metaal en maakt het gemakkelijker om te gieten. Zodra het metaal is opgewarmd, wordt het tussen twee verschillende mallen geplaatst. De ene mal is meestal stationair, terwijl de andere bevestigd is aan een metalen staaf die tegen de mal geramd kan worden. Dit gebeurt herhaaldelijk totdat de juiste vorm van de hamerkop is gevormd. Als dit is gebeurd, wordt het stuk met enkele kleine aanpassingen afgewerkt en mag de hamerkop afkoelen.

De volgende stap in het proces is het maken van het handvat. Normaal gesproken wordt dit gedaan door een stuk hout te nemen en dit te hakken volgens de maatvoering van de hamerkop. Zodra dit gedaan is, wordt het hout geschuurd en vervolgens wordt er een spleet in de bovenkant van het handvat in een diagonale vorm gezaagd. Nadat dit is gedaan, kan het hout worden behandeld en afgedekt met een afdichtingslaag.

De laatste stap van het proces is het combineren van de twee delen met behulp van een wig. Het handvat wordt omhoog gedrukt in het adze-oog en een houten wig wordt door de spleet gedreven. Zodra deze wig is ingedreven, wordt het handvat uitgevouwen en wordt de hamerkop stevig op zijn plaats gehouden. Dit gedeelte van de hamer moet echter regelmatig worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat het niet loskomt of loskomt van zijn plaats.

Recent Content