Hoe te vertellen wanneer een kettingzaagketting versleten is?


Een kettingzaag is een van de meest veelzijdige gereedschappen die er zijn. Ze zijn in staat om verschillende taken uit te voeren, zoals het snoeien van zware struiken, het snoeien van takken en ledematen, het omhakken van bomen en het verwijderen van boomstronken. Hoe krachtig uw gereedschap ook is, de echte kracht achter het gereedschap is een scherpe kettingzaag (klik voor de top 10). Zonder een scherpe ketting zal het zagen van hout vermoeiend, inefficiënt en ronduit gevaarlijk zijn.

Terwijl sommige kettingen duurzamer zijn dan andere, zullen zelfs de beste kettingen op de markt hun scherpte verliezen en uiteindelijk dof worden. Heb je je ooit afgevraagd hoe je kunt herkennen wanneer het tijd is om je ketting te slijpen? Nou, je hebt geluk, want in dit artikel gaan we een paar manieren om te vertellen of het tijd is om je ketting te slijpen.

Slechte snijprestaties

Een scherpe kettingzaag snijdt gemakkelijk door het hout. Wanneer de tanden van uw ketting scherp zijn, zal het gereedschap zichzelf naar beneden trekken in het hout dat u zaagt en lange, wafelachtige houtsnippers uitspuwen terwijl het zich een weg baant door het object.

Als u probeert het gereedschap door het hout te dwingen door druk uit te oefenen op het gereedschap en merkt dat de ketting zaagsel uitspuwt in plaats van houtsnippers, dan heeft uw ketting een goede slijping nodig.

Rook

De prestaties van een kettingzaag moeten soepel en vloeiend zijn. Zeker, er is veel wrijving tijdens het zaagproces, maar als het kettingsmeersysteem van uw gereedschap werkt en de spanning van de ketting goed is afgesteld, moet uw kettingzaag perfect in staat zijn om deze wrijving op te vangen.

Als u merkt dat er rook uit de zaagsnede sijpelt, is dat omdat de tanden waarschijnlijk dof zijn en te veel wrijving en hitte veroorzaken. Dit heeft niet alleen invloed op de efficiëntie van de prestaties, maar kan ook uw kettingzaag beschadigen. Als u rook ziet, is het tijd om uw ketting te slijpen.

Ongelijke sneden en schokkende prestaties

Een scherpe kettingzaag zaagt schoon en precies, en trekt zich soepel door het hout. Als de zaagsnede die u maakt aan één kant dieper graaft, komt dat omdat de tanden aan één kant ongelijk zijn of dof zijn. Als het terugkaatsen naar u toe of rammelen voorkomt dat u een nauwkeurige zaagsnede krijgt, dan is het waarschijnlijk tijd om de ketting te slijpen, of zelfs te vervangen.

Hoe kan ik een kettingzaag vervangen?

Het vervangen van de ketting van uw kettingzaag is een van de meest voorkomende onderhoudstaken in verband met het bezit van een kettingzaag. Daarom is het belangrijk om te leren hoe u de ketting efficiënt kunt vervangen. Gelukkig kan deze taak worden voltooid met een sleutel die wordt geleverd met de meeste modellen of gewoon een platte kop schroevendraaier en een moersleutel.

Het eerste wat u moet doen is het zijpaneel van de geleiderail van uw gereedschap verwijderen. Deze plaat wordt meestal op zijn plaats gehouden door twee moeren die u met uw moersleutel verwijdert. Als de moeren zijn verwijderd, hoeft u alleen maar de plaat te verwijderen, zodat u bij de ketting kunt komen. Let op als uw kettingzaag een rem heeft die aan de zijplaat is bevestigd. Als er een rem is, zorg er dan voor dat u deze ontgrendelt voordat u de zijplaat verwijdert.

Trek vervolgens de neus van het zaagblad weg van de behuizing van het gereedschap om het te ontgrendelen van de spanner. Hierdoor wordt de spanning van de ketting losgemaakt, zodat u deze gemakkelijk kunt verwijderen. Om de ketting te verwijderen, werkt u met de speling en trekt u de aandrijfschakels van het zaagblad, waarbij u het andere uiteinde van de ketting over de koppelingstrommel van het gereedschap schuift.

Nu de oude ketting weg is, is het tijd om de vervanging te installeren. Zoek de spanschroef die zich aan de binnenkant van het zaagblad bevindt en maak deze los met een platte schroevendraaier. Nu hoeft u alleen nog maar de nieuwe of geslepen ketting om de koppelingstrommel te rijgen en ervoor te zorgen dat de aandrijfschakels met het tandwiel zijn vastgezet. Daarna schroeft u de rest van de schakels langs de groef van het zaagblad en over de neus.

Zodra de ketting langs het zaagblad is geregen, trekt u de neus van het zaagblad weg van de behuizing van het gereedschap om wat spanning op de ketting te zetten, waarbij u ervoor zorgt dat het zaagblad op de instelpen van de zaag zit.

Met het zaagblad op zijn plaats kunt u de zijplaat vervangen en vastzetten door de moeren licht aan te draaien. Als de moeren niet volledig zijn aangedraaid, stelt u de spanschroef in op de juiste stand. Als de spanning eenmaal goed is ingesteld, hoeft u alleen maar de moeren van de zijplaat aan te draaien en uw kettingzaag is klaar voor gebruik.

Hoe zet u een kettingzaag vast?

Wanneer u uw ketting vervangt, zult u de spanning ook moeten aanpassen. En aangezien kettingen uitrekken en losraken tijdens het gebruik, is de kans groot dat u moet weten hoe u deze taak moet uitvoeren, lang voordat het tijd is om uw kettingzaag te vervangen. Het goede nieuws is dat dit een relatief eenvoudige taak is die in een paar minuten kan worden uitgevoerd.

Het project kan worden uitgevoerd met de combinatie schroevendraaier/sleutel die bij veel modellen wordt geleverd of u kunt gewoon een platte schroevendraaier en een steeksleutel gebruiken. De eerste stap is het losdraaien van de moeren die zich op de zijplaat van de kettingzaag bevinden.

Als uw kettingzaag een rem heeft die aan het zijpaneel is bevestigd, moet u ervoor zorgen dat deze is ontgrendeld voordat u de plaat verwijdert. Zoek vervolgens de stelschroef voor de spanning die zich aan het onderste deel van de zijkant van het zaagblad van de kettingzaag bevindt.

Stel de spanning af met de platte schroevendraaier. Om de ketting vast te zetten, draait u de schroef vast. Om de ketting los te maken, draait u de schroef los. Om de spanning te testen, trekt u de ketting licht aan. De ketting moet wat speling geven, maar de aandrijfschakels moeten met het zaagblad vast blijven zitten. Als de aandrijfschakels loskomen van het zaagblad, is de ketting te los.

Als u de juiste spanning hebt bereikt, moet u de neus van de kettingzaag optillen terwijl u de zijplaat opnieuw installeert en de bouten van de plaat vastdraait. Als de zijplaat is vastgezet, is uw kettingzaag weer officieel in gebruik.

Hoeveel keer kunt u een kettingzaag aanscherpen?

Door hout te scheuren kan zelfs de zwaarste kettingzaagketting verslijten, maar door uw ketting te slijpen verlengt u de levensduur ervan en zorgt u ervoor dat hij efficiënt en veilig presteert. Het belangrijkste om te onthouden is dat kettingen slechts een bepaald aantal keren kunnen worden geslepen voordat ze hun humeur verliezen en moeten worden vervangen.

Hoewel er geen vast aantal is, kunnen de meeste kettingen 3 tot 5 keer geslepen worden. Dit aantal varieert sterk afhankelijk van het gebruik, de bedrijfsomstandigheden en hoe goed je de ketting en het zaagblad hebt onderhouden. Andere factoren om in gedachten te houden zijn het soort hout dat wordt gesneden en of uw ketting is voortdurend opvallend vuil en harde grond.

Werken in veeleisende omstandigheden en verwaarlozing van het gereedschap kan ertoe leiden dat het aantal keren dat een ketting kan worden geslepen sterk kan worden verminderd. Maar voor de meeste gebruikers die werken in goede omstandigheden, kunt u verwachten dat een gemiddelde van 3 tot 5 verscherpingen te krijgen voordat het tijd is om uw ketting te vervangen.

Recent Content