Hoe stel je een verstekzaag in?


Uw verstekzaag is ontworpen om precieze zaagsneden te maken. Echter, na verloop van tijd en door voortdurend gebruik, kan het transport van uw zaag van de ene plaats naar de andere, het zagen van een scala aan verschillende materialen, en een aantal andere factoren bijdragen aan het kloppen van uw verstekzaag uitlijning. Sommige verstekzagen komen zelfs verkeerd uitgelijnd uit de doos. Maar maak je geen zorgen – met een beetje kennis kun je leren hoe je je verstekzaag zelf kunt uitlijnen zonder dat je een professionele service nodig hebt. Lees hieronder de stappen die u moet nemen.

Als uw verstekzaag niet recht of vierkant snijdt:

Maak de zaag schoon.

Zaagsel en ander afval kan zich in uw zaag vastzetten en deze verstoppen – wat bijdraagt aan de verkeerde uitlijning van uw zaag. Als u uw zaag niet regelmatig schoonmaakt na elk gebruik, is dit een goed moment om met deze gewoonte te beginnen. U kunt een luchtcompressor met een luchtsproeier aan het uiteinde van de slang gebruiken om zaagsel uit elke spleet van de zaag weg te blazen. Als u een winkelvacuüm heeft, kunt u dit ook gebruiken om het grootste deel van het zaagsel weg te blazen. Veeg vervolgens de hele zaag af met een schone katoenen doek voor een frisse start. Zorg er ook voor dat u eventuele pekophopingen verwijdert.

Controleer het blad.

Voordat u de zaag opnieuw uitlijnt, kijkt u eerst naar het zaagblad om te zien hoe het eruit ziet. Zorg er eerst voor dat het schoon is, en slijp het dan als het er saai uitziet voordat u verder gaat met de volgende stap. U kunt ook vlekkenverwijderaar gebruiken om de pekopbouw te verminderen of te verwijderen.

Lijn uw tafel uit.

verstekzaag snijd niet recht

De meeste mensen die een verstekzaag gebruiken zullen deze in een werktafel of zaagtafel laten zetten. Hoewel de tafel zelf niet gemakkelijk uit de lijn valt, maar na verloop van tijd kan veel gebruik en algemene ouderdom bijdragen aan een geleidelijke verkeerde uitlijning. U kunt dit echter controleren door een rechte rand op de tafel te plaatsen om te zien hoe de tafel zich aan uw normen houdt. Als het uit balans is, kunt u overwegen om dat deel van het hout te vervangen of gewoon een kleine wig toe te voegen om het weer vlak te maken.

Lijn uw hek uit.

Na het controleren en/of bevestigen van uw tafel, dan moet u het hek van uw verstekzaag vierkant maken – klik hier voor de volledige recensie. Het hek bevindt zich aan de achterkant van de tafel en wordt gebruikt om langere materialen te ondersteunen tijdens het zagen. Door eenvoudigweg een rechte rand langs de lengte van de afrastering te plaatsen, kunt u dan gebieden zien waar het niet vierkant is. Als u een gebied in kwestie ziet, draai dan de schroeven los die het hek op zijn plaats houden en stel het opnieuw in tot het hek in het kwadraat is geplaatst. Als u tevreden bent met de houding, draai dan de schroeven aan. U moet beide zijden afzonderlijk in het kwadraat zetten, omdat ze niet noodzakelijkerwijs op dezelfde manier worden uitgelijnd.

Pas uw verstekhoeken aan.

Nu zult u de hoek van uw verstekzaag moeten aanpassen. Het eerste wat u zult doen is de vlakke hoek van het zaagblad op 0 graden instellen. Daarna stel je de verstekhoek in op 0 graden. Het verstek moet in het verlengde liggen van het hek. Plaats nu een combinatie van een vierkant of een vierkant voor een dakspant op de tafel en zorg ervoor dat dit vierkant is, waarbij u controleert of een van de randen tegen de voorste rand van het hek aanleunt. Stel nu de zaag in op de laagst mogelijke zaagbladpositie en schuif het vierkantje naar de zijrand van het zaagblad – het kan zijn dat u de zaagbladbescherming moet optillen om hier te komen.

Op dit punt moet de rand van het vierkantje tegen de zijkant van het blad staan, terwijl de andere kant stevig tegen de omheining rust. Controleer of er ruimte is tussen het blad en de omheining. Als die er zijn, dan moet u het verstek losmaken en de knop vastdraaien. Maak lichte aanpassingen aan de verstekhoek totdat het mes en de schutting haaks op elkaar staan en draai de schroeven in de afschermingsplaat los om de positie van de verstekplaat op nul graden in te stellen.

Pas de afschuining aan.

Controleer de afgeschuinde hoek – of u nu een basis verstekzaag of een samengestelde verstekzaag hebt, u hoeft zich alleen maar zorgen te maken dat de tafel en de nulpunthoek haaks op elkaar staan. Plaats het vierkant op de rand met de ene kant naar boven vanaf de tafel en de andere kant vlak op de tafel. Breng het zaagblad naar beneden met de verhoogde beschermkap.

Beweeg het vierkantje naar het zaagblad toe totdat de verticale rand en het zaagblad ten opzichte van elkaar zijn uitgelijnd en controleer of er tussen het vierkantje en het zaagblad ruimte is. Als dat het geval is, draai dan de afstelknop van de afschuining los en stel de afschuining af door aan de knop te draaien. Draai de knop vast om de hoek vast te houden. U kunt de afschuining ook verschuiven, afhankelijk van het model van uw specifieke zaag.

Test de nauwkeurigheid.

Nadat al deze aanpassingen zijn uitgevoerd, test u deze op nauwkeurigheid. Zet de verstekzaag aan en maak met een breed stuk rommelplank een afkorting op nul graden verstek. Controleer vervolgens met een vierkant of een waterpas de nauwkeurigheid. Als het nog steeds niet vierkant is, dan moet u het proces nog een keer herhalen.

Hoe pas je een Makita verstekzaag aan?

Hoe pas je een Makita verstekzaag aan

Makita heeft een verscheidenheid aan verstekzagen op de markt, waaronder basis-, samengestelde, dubbele en schuifmassa’s, en varieert in maten van 7 1/2 inch tot 14 inch. Deze zagen kunnen worden gebruikt voor het zagen van kleine stukken, glijden, verstekken, afschuinen of het snijden van verbindingen. Hoewel de snijhoek in de fabriek is aangepast, moet u de verstek- en afschuiningshoeken nog steeds aanpassen.

Om uw verstekhoek aan te passen: Druk op de handgreep of de knop aan de zijkant van de zaag, zodat de nokken in elkaar grijpen en draai deze vervolgens zo ver mogelijk met de klok mee. Druk vervolgens op de vergrendelingshendel en draai de basis. Stel de handgreep zo in dat de wijzer op de gewenste hoek op de verstekschaal staat en draai vervolgens de handgreep tegen de wijzers van de klok in om deze te vergrendelen.

Om de afschuining aan te passen: Draai de hendel aan de achterkant van de zaag los door deze tegen de klok in te draaien. Duw vervolgens de vergrendelingshendel naar voren, waardoor de arm wordt ontgrendeld. Kantel de slede, druk op de ontgrendelingsknop. Kantel vervolgens het zaagblad tot de wijzer in de gewenste hoek op de afschuiningsschaal staat. Draai de hendel na de uitlijning vast door deze met de klok mee te draaien, waardoor de hoek op zijn plaats wordt gehouden.

Om de vergrendelingen af te stellen: Trek de vergrendelingshendel aan de onderste zijstijl, die zich aan het uiteinde van de arm bij de handgreep bevindt, naar u toe. Vergrendel vervolgens de bovenste zijstijl door de vergrendelingsschroef met de wijzers van de klok mee te draaien. Deze borgschroef bevindt zich aan de bovenkant van de zaag, tegenover het zaagblad.

Veiligheid voorop.

Vergeet niet om altijd de stekker van de verstekzaag uit het stopcontact te halen voordat u aanpassingen doet. Zelfs als de motorzaag is uitgeschakeld, kunt u nog steeds schokken oplopen door de elektrische stroom die door het apparaat loopt. Wanneer u in de buurt van een tafel werkt, zorg er dan voor dat uw omgeving vrij is van obstructies of andere werkzaamheden om mogelijke botsingen te voorkomen.

Recent Content