Hoe moet je in verstek zagen?


In het verstek zagen houdt in dat je een stuk materiaal onder een bepaalde hoek afzaagt. Je kunt dit nodig hebben bij de aanleg van plinten of het maken van een werkstuk. Er zijn meerdere manieren om in het verstek te zagen:

  • handmatig met behulp van een kapzaag en een verstekbak of -haak
  • met een decoupeer- of afkortzaag, met behulp van verstekbak of een getekende lijn op het te zagen materiaal
  • met een cirkelzaag waarmee je onder verschillende hoeken kunt zagen.

Handmatig verstekzagen

Wanneer je zomaar een paar latjes in het verstek wilt zagen, kun je dat prima handmatig doen. Heb je een verstekbak is dat makkelijk, maar heb je die niet, is dat ook geen probleem. Je kunt ook met een verstekhaak, liniaal of desnoods een gradenboogje een versteklijn tekenen. Het is dan wel zaak dat je secuur afzaagt over de getekende lijn.

Met een decoupeer- of afkortzaag in het verstek zagen

Om meerdere stukken materiaal, secuur schuin af te kunnen zagen, werk je het best met een zaagmachine. Dat kan zowel met een decoupeer- of afkortzaag. Afkortzagen zijn in meerdere hoeken in te stellen en ideaal om snel en zeer precies afchuinwerk te leveren. Een afkortzaag wordt veel voor het in verstek zagen gebruikt, waardoor hij in de volksmond ook wel ‘verstekzaag’ genoemd wordt. Het principe van een afkortzaagmachine is die van een cirkelzaag, met dat verschil dat het zaagblad op en neer bewogen wordt. Bij een cirkel- of tafelzaag duw je het werkstuk langs het zaagblad. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook decoupeerzagen die in het verstek in te stellen zijn. Het zaagblad van een decoupeerzaag geeft over het algemeen een iets grover zaagresultaat, waardoor je een iets minder strakke zaagsnede krijgt.
verstekzaag

Verstekzagen met een cirkelzaag

Inval- en cirkelzagen zijn de beste zaagmachines om mooi strak en op elke gewenste lengte in het verstek te zagen. Beide machines zijn in verschillende hoeken in te stellen en beschikken over een liniaal en werkstukgeleider. Je zaagt er op een professionele manier, zowel recht als in het verstek mee, plus dat de zaagsnede ook nog eens vrijwel splinterloos is. Het voordeel van een cirkelzaag is dat je er ook grote platen mee in het verstek kunt zagen, dit in tegenstelling tot een afkortzaag die alleen maar planken, balken en profielen aankan.

Kopen zaagmachine: waar let je op

Wanneer je kijkt bij de verschillende zaagmachines, zal het je opvallen dat er prijsverschillen zijn, waarvan je zo op het eerst gezicht niet kunt traceren, waar hem dat in zit. Ten eerste is er het verschil in merk dat onderscheid in de prijs maakt, als tweede kunnen we het motorvermogen noemen en als laatste het accessoirepakket, wat bij de zaagmachine standaard geleverd wordt.

Om in het verstek te zagen, speelt het vermogen van de zaagmachine vaak niet zo’n grote rol. Wat wel van belang is bij verstekzagen is de maximale hoek, waarin de machine te kantelen is, een werkstukgeleider en een liniaal of laserlicht voor een juiste plaatsbepaling van de zaagsnede.

Recent Content