Hoe kan ik Tafelzaagbladen slijpen?


Als u al een tijdje met uw tafelzaagbladen werkt, weet u dat ze uiteindelijk zullen slijten en gaan vervagen. Veel mensen gaan naar buiten en kopen een nieuw zaagblad voordat u verder gaat met uw werk – maar u hoeft dit eigenlijk niet te doen. U kunt uw tafelzaagbladen repareren – zo goed als nieuw – zonder dat u te ver uit uw zak hoeft te komen.

Om uw tafelzaagbladen te slijpen, hoeft u alleen maar te investeren in een diamantzaagblad en enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Het eerste wat u moet doen is uw cirkelzaagblad vervangen door het diamantzaagblad. Neem de tijd wanneer u dit doet en zorg ervoor dat uw tafelzaag is losgekoppeld en uitgeschakeld voordat u aan de slag gaat. Klik hier om onze complete beoordelingen te lezen op de bovenste tafelzagen.

Zodra u het cirkelzaagblad voor het diamantzaagblad heeft uitgeschakeld, trekt u uw veiligheidsuitrusting aan. U zult een stevige veiligheidsbril en een oortelefoon nodig hebben om het geluid dat door de machine wordt veroorzaakt te verminderen. U moet ook investeren in een stevig paar handschoenen die helpen om uw handen veilig te houden terwijl u met het metaal werkt. Sommige mensen gaan zelfs zo ver om te investeren in verfmaskers wanneer ze hun tafelzaagbladen slijpen.

Dit is niet helemaal noodzakelijk, maar als u de extra voorzorgsmaatregel wilt nemen bent u vrij om dit te doen. Je hebt ook een mal nodig om mee te werken, die helpt om het blad op te stutten terwijl je aan het werk bent en het van het tafelblad af te houden. Als je geen mal hebt, kun je deze vervangen door een stevig materiaal zoals gipskarton, maar het gebruik van een mal zal veel gemakkelijker zijn.

Als je het eenmaal hebt ingesteld, neem je het cirkelvormige blad dat geslepen moet worden en zet je het naast je diamanten blad. Je zult de binnenkant van de tand (waar al het carbide in zit) slijpen en het gewoon even aanraken tegen het diamantschijfje. Dat zal helpen om het weer mooi en scherp te krijgen, zodat je weer snel en efficiënt kunt werken. Oefen deze beweging een paar keer, zodat je het onder de knie krijgt.

Vervolgens zet je de tafelzaag aan en duw je de eerste tand tegen het diamantzaagblad omhoog. Raak het kort aan en trek dan terug en zet de volgende tand tegen het diamantzaagblad aan. Blijf dit doen totdat alle zaagbladen op uw tafelzaagblad zijn geslepen. Dat is het! Het is je gelukt om het zaagblad waarmee je werkt te redden en een techniek te leren die je in de toekomst kan helpen.

Houd er rekening mee dat dit proces niet werkt voor alle zaagbladen die u kunt kopen. Als de tafelzaag ouder is en een kromming van het blad heeft in plaats van de rechte rand die u meestal ziet op de moderne equivalenten, zult u het niet kunnen slijpen met deze methode.

U moet er ook voor zorgen dat de tand genoeg carbide op het blad heeft om hem te slijpen – als hij te veel is geslepen of tot het punt is afgesleten dat er niet genoeg carbide op de tand zit, zult u het blad niet genoeg kunnen slijpen om er goed mee te kunnen werken.

Recent Content