Hoe kan ik circulaire zaagbladen met de hand slijpen?


Inleiding

Een cirkelzaag is slechts zo goed als het blad dat er op een bepaald moment aan vastzit. Ze zijn niet onsterfelijk, ook al zorg je er goed voor. Ze zullen op stiekeme houtknobbels afbreken en na verloop van tijd zullen ze vettig en smerig worden, maar het belangrijkste is dat ze stomp worden. Dit laat je twee opties over; een nieuw mes kopen, of gewoon het mes dat je al hebt slijpen.

Handige sleutelpunten

Als je moeite lijkt te hebben om door een stuk plaatmateriaal heen te snijden, kan het ofwel te dik zijn voor je blad, ofwel kan het heel goed betekenen dat je blad saai en stomp is. Zodra u meer moeite moet doen dan normaal, weet u dat het tijd is om uw mes te slijpen of te vervangen.

Hoe uw mes te slijpen

  • Verwijder het mes. De meeste cirkelzagen worden geleverd met s spindelvergrendelingssysteem waardoor het blad gemakkelijk te verwijderen is. Sommige modellen hebben misschien een moersleutel nodig, maar gelukkig hebben de meeste apparaten een ingebouwde moersleutelopslag, zodat deze direct beschikbaar is.
  • Zet het blad vast. Plaats het blad in een bankschroefgreep met het blad naar boven en de tanden naar u toe. Zorg ervoor dat u de bankschroef niet te strak aantrekt of dat het metaal dat de tanden vasthoudt vervormt.
  • Maak een markering aan de bovenkant van het blad, zodat u weet wanneer u helemaal rond het blad bent gegaan. U moet zien dat elke twee bladpunten een schuine kant hebben aan de kant die naar u toe is gericht. Neem een diamantvijl, houd hem op 20 graden en geef hem 4 slagen op en neer langs de schuine kant van de eerste punt.
  • Aangezien de schuine kanten op elk tweede blad verschijnen, zou je er een tussendoor moeten kunnen overslaan. Herhaal dit proces totdat je het hele blad hebt overgeslagen.
  • Draai het blad om en herhaal de stappen 2, 3 & 4.
  • Vijl de punten van elke tand door de vijl een keer heen en weer te laten lopen over de voorste rand van het bladpunt. Doe dit op elke bladpunt. Ontgrendel het zaagblad voorzichtig van de bankschroefgreep en installeer het terug op de zaag. Vergeet niet uw sleutel weer op het gereedschap te bewaren voor toekomstig gebruik.

Andere belangrijke specificaties

Dit lijkt misschien een heel vervelend proces, maar het gaat heel snel als je het eenmaal onder de knie hebt en kan eigenlijk ook heel therapeutisch zijn. Het slijpen van je eigen zaagbladen is zeer eenvoudig te doen en alles wat je nodig hebt is een diamanten vijl en een ondeugdelijke grip. Je zou geen saai scheermesje op je baard gebruiken, dus waarom zou je een saai mesje op je zaag gebruiken?

Conclusie

Het is nooit een goed idee om goedkopere of slechte kwaliteit zaagbladen te gebruiken op uw cirkelzaag. Ze zullen u op den duur meer schade en financieel verlies berokkenen. Een blad van slechte kwaliteit kan uw motor verslijten en uw zaag onnodig belasten. Dus als u vastgebonden bent voor contant geld, overweeg dan liever om uw zaagblad met de hand te slijpen in plaats van een goedkope te kopen.

Recent Content