Hoe gebruik je een Verstekzaag?


Verstekzagen zijn er in alle vormen, maten en kleuren. Over het algemeen variëren de afmetingen van een gewone, niet-schuifbare zaag (of hakzaag) van 7,25 inch tot 12 inch, wat verwijst naar de grootte van het blad. Grotere bladen kunnen bredere planken snijden. Stationaire verstekzagen, of “bench miter saws” of gewoon, “compound miter saws”, zijn gespecialiseerde zagen die meer doen dan alleen maar eenvoudige verstekhoeken snijden – ze hebben een arm die draait waardoor het blad naar de zijkant kan worden gekanteld, wat resulteert in een “afgeschuinde” zaagsnede.

Meestal worden deze zagen aangeduid als “compound” omdat de gekantelde hoek en de verstekhoeken het mogelijk maken om twee hoeken tegelijk te zagen.

Wat is een betere standaard- of verstekzaag?

Glijdende verstekzagen – klik voor onze beoordeling hier, hebben alle veelzijdigheid van samengestelde verstekzagen, maar met meer flexibiliteit in dat het heeft glijdende arm of armen die het mogelijk maken om het blad zowel naar voren als naar achteren te bewegen, en zorgt voor een grotere zaaglengte. Met deze gereedschappen kunt u een paar centimeter breder snijden dan de diameter van het blad, maar het is aanzienlijk duurder dan een niet-glijdende zaag. Als u het zich echter kunt veroorloven, raden we u ten zeerste aan om een verstekzaag te gebruiken, als u vaak bredere materialen moet zagen.

Een verstekzaag maakt het leven zo veel gemakkelijker en bespaart u veel tijd. De standaard verstekzaag heeft een trekker die in de handgreep is ingebouwd en sommige hebben ook een veiligheidsknop die ingedrukt moet worden voordat de trekker wordt ingedrukt. Om een rechte snede naar beneden te beginnen, drukt u op de veiligheidsknop, dan drukt u op de trekker en wacht u tot het zaagblad zijn maximale draaimoment heeft bereikt. Laat de zaag vervolgens langzaam zakken op de plank of het materiaal dat u aan het zagen bent. Tijdens het zagen leidt u de zaag naar beneden.

Zodra de zaagsnede voltooid is, laat u de trekker los terwijl het zaagblad zich nog in het materiaal bevindt en laat u het zaagblad volledig tot stilstand komen voordat u het van het materiaal afhaalt. Een samengestelde verstekzaag zal tegelijkertijd verstekzaagsneden en afschuiningen maken. Verstekzagen hebben een hek waar u de achterkant van de plank tegenaan kunt laten rusten tijdens het zagen om de plank stabiel te houden en uw verstekzaag te helpen zagen in de precieze mate die u hebt gekozen.

Veel verstekzagen worden geleverd met een klem, die zeer nuttig is en fungeert als een andere “hand” om de plank veilig te stabiliseren tijdens het zagen. Als er geen klem op uw zaag zit, zorg er dan voor dat uw hand altijd ver van het zaagblad verwijderd is, terwijl u de plank tegen het hek houdt. Grijp NOOIT onder de zaag terwijl deze draait, of er nu een afscherming is of niet.

Hoe bedien je een verstekzaag?

Bij het bedienen van een verstekzaag is er een correcte manier om een schuifsnede te maken:

 • Begin met uw plank tegen het hek te plaatsen en klem hem vast.
 • Voordat u het zaagblad start, trekt u de zaag naar u toe totdat het zaagblad direct over de rand van de plank die het dichtst bij u is, is.
 • Knijp in de trekker om de zaag te starten en wacht tot deze de maximale rotatiesnelheid bereikt. Trek dan het zaagblad naar beneden en in het hout.
 • Terwijl het zaagblad nog steeds draait, duwt u de zaag terug en van u af terwijl uw zaagblad door de rest van het hout zaagt (zie de foto hieronder).
 • Zodra het blad klaar is met het doorzagen van het hout, zet u de zaag omhoog en laat u de trekker los om de zaag te stoppen.

Vergeet niet om uiterst voorzichtig te zijn bij het gebruik van dit gereedschap. Neem voor de bediening even de tijd om de handleiding door te lezen die bij uw motorapparaat wordt geleverd en draag veiligheidsuitrusting.

Hier zijn nog een paar veiligheidstips om in gedachten te houden:

 • Gereedschapsaccessoires kunnen tijdens het gebruik heet worden. Vermijd contact met de huid en draag handschoenen of gebruik een doek om ze uit te trekken.
 • Draag gehoorbescherming wanneer u het apparaat gedurende lange tijd gebruikt.
 • Draag altijd een veiligheidsbril of andere oogbescherming om eventuele rondvliegende betonfragmenten of stof uit uw ogen te houden.
 • Draag een stofmasker of een ademhalingstoestel bij slijp- of sloopwerkzaamheden waarbij stof of puin in de lucht terechtkomt.
 • Draag bij het gebruik van hamerboren of sloophamers gedempte handschoenen om trillingen te verminderen. Neem ook regelmatig pauzes om de blootstelling te beperken.
 • Stel elektrisch gereedschap niet bloot aan regen of natte omstandigheden. Water dat het gereedschap binnenkomt kan een elektrische schok veroorzaken.
 • Probeer nooit met één hand hamerboren, sloophamers of slijpmachines te bedienen. Houd altijd beide handgrepen vast voor maximale controle.
 • Controleer de slijpschijf op spanen, scheuren of ontbrekende segmenten voordat u een betonslijper gebruikt. Vervang beschadigde of versleten wielen onmiddellijk en bedien de slijper altijd met de beschermkap op zijn plaats.

Bij het zagen van een dik materiaal zoals een afrasteringspaal, kan een schuivende verstekzaag dit veel beter aan dan een gewone verstekzaag. Schuifzagen worden ook vaak gebruikt voor het zagen van andere dikkere houtsoorten zoals hout, planken en boomstammen. Beide soorten verstekzagen zijn verkrijgbaar in een enkel- of tweevoudig niveau en deze beoordeling is tot nu toe van toepassing op modellen met een enkele afschuining, wat betekent dat u slechts in één richting, links of rechts, kunt afschuinen.

Om de juiste zaagsnede te maken, moet u dus over het werkstuk heen klappen en de hoek opnieuw instellen om er zeker van te zijn dat deze nauwkeurig is voordat u naar de tweede afschuining gaat. Maar met een dubbele afkantzaag kunt u samengestelde zaagsneden in zowel linker- als rechterrichting maken zonder dat u uw werkstuk hoeft om te draaien – in plaats daarvan gebruikt u gewoon de zwenkarm om de zaag nauwkeurig om te draaien.

Overweeg dit: Als u meestal een tafelzaag gebruikt om brede planken te scheuren of dwars te zagen, en u bent vrij handig met een cirkelzaag, dan hebt u waarschijnlijk niet eens een verstekzaag nodig. Echter, als u veel meer verfijnd professioneel werk doet zoals verstekken (raamwerk, gieten, enz.), of veel frezen of kwadrateren van ruw hout, dan zijn verstekzagen uw beste inzet en kunnen ze uw leven veel gemakkelijker maken. Ze maken ook grote toevoegingen aan de garage, ongeacht hoe je het bekijkt.

Nu, als u uw verstekzaag wilt gebruiken op iets dat groter is dan een acht inch bord, moet u echter investeren in een goede schuifzaag. Desalniettemin, als je gewoon een verstekzaag nodig hebt om 45 graden te snijden in lijsten of fotolijsten, zul je het prima doen met een goedkope, niet-schuivende 10″ zaag.

Kijkt u naar het kopen van een verstek? Vergeet niet een verstekzaagstandaard te pakken.

Conclusie

Waar het op neerkomt, is dat het belangrijkste voordeel van een schuivende verstekzaag ten opzichte van een niet-schuivende verstekzaag is dat u bredere planken kunt zagen. Als u bedenkt waarvoor u een verstekzaag meestal nodig hebt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een schuiver. Hoewel ze aanzienlijk duurder zijn dan standaard verstekzagen, zijn ze zeker de moeite waard als u er goed gebruik van wilt maken.

Recent Content