Hoe gebruik je een kettingzaagslijper?


Als u met een kettingzaag werkt – of het nu gaat om het omhakken van bomen die tijdens een storm zijn gevallen of om een deel van uw normale werk zoals timmerhout, u weet dat de messen van tijd tot tijd beginnen te vervagen. In het verleden is dit probleem voor de meeste werkers zeer problematisch gebleken, omdat saaie zaagbladen bijna niet zo goed door materiaal snijden en gemakkelijk gevaarlijke situaties kunnen creëren.

Gelukkig is het slijpen van een kettingzaag echter een zeer eenvoudig en ongecompliceerd proces dat minimale inspanning van uw kant vereist – vooral als u een elektrische kettingzaagslijper gebruikt.

Voordat u aan de slag gaat, moet u enkele veiligheidsmaatregelen nemen. U zult zeker een aantal zware handschoenen moeten gebruiken om uw handen te beschermen terwijl u werkt – en het is raadzaam om ook een beschermende bril aan te trekken. Zodra u deze materialen hebt gekregen, kunt u verder gaan met het slijpen van de kettingzaag.

Het proces wordt grotendeels bepaald door het type gereedschap waarmee u werkt. Echter, ongeacht het type slijpkit dat u gebruikt, zult u de kettingrem moeten aanzetten om de lijn vast te zetten en een klem te vinden om het neusblad te stabiliseren, zodat u beide handen kunt gebruiken tijdens het werken.

Als u gebruik maakt van een handmatige slijpkit, gaat u verder met het vinden van de gids die is opgenomen in de kit en het leggen van het op de top van de klinknagels in de ketting. De pijlen op de geleider moeten naar beneden wijzen in de richting van het neusblad van de kettingzaag als u deze op de juiste manier hebt aangebracht.

Volg nu de hoek die de geleider voorstelt en verplaats uw vijl over dit gebied. Doe dit twee tot drie keer of totdat u een glanzende zilveren glans op het metaal ziet. Dit betekent dat u het blad voldoende heeft gevijld om het weer scherp te maken.

Als u een bankslijper gebruikt, stel de kettingzaag dan onder de machine in, zodat de klinknagels en knippers zich direct onder de machine bevinden. Zet dan de motor aan en laat hem de messen vijlen. Zorg ervoor dat u de motor niet te lang laat draaien – te laag vijlen maakt uw kettingzaag minder nauwkeurig en kan later problemen voor u veroorzaken.

Ten slotte, als u gebruik maakt van een handslijper, moet u de draaischijf positioneren en direct over de klinknagels geleiden op dezelfde manier als met een handmatige kit. Wees voorzichtig met dit – je moet je concentratie op peil houden om ervoor te zorgen dat je niet te veel van de snijder afhaalt of hem onder de verkeerde hoek vijlt.

Zodra u de knippers in uw bereik hebt geslepen, schakelt u de kettingzaagrem uit en draait u de ketting naar voren. Schakel vervolgens de kettingrem weer in en breng uw slijpgereedschap weer op zijn plaats. Doe dit totdat u de hele ketting heeft geslepen en draai dan de kettingzaag om, zodat u de andere kant van de kniptangen kunt slijpen. Lees hier het volledige overzicht van de bovenste slijpers.

Voordat u klaar bent, wilt u ook de diepte van de snijkanten controleren. Gebruik de dieptemeter die bij uw kit moet worden geleverd om de hoogte van de kettingzagen te meten. Als de knippers boven de meter zitten, zijn ze te hoog en moeten ze worden bijgesteld. U kunt dit doen door ze naar beneden te vijlen tot ze de juiste hoogte hebben.

Recent Content