Hoe gebruik je een decoupeerzaag voor het zagen van plaatstaal, hout en tegels?


Weet u dat de meeste professionals en doe-het-zelvers een decoupeerzaag gebruiken om rechte of ingewikkelde gebogen zaagsneden te maken voor elke vorm van houtbewerking of het maken van ambachten? Waarom?

Omdat een decoupeerzaag een van de gemakkelijk te gebruiken en veelzijdige elektrische gereedschappen is om een verscheidenheid aan materialen zoals dun metaal, laminaat, kunststof, keramische tegels en hout te zagen. U heeft alleen het juiste mes nodig om al dit werk te doen zonder dat u de perfecte compound en schuine zaagsneden in planken of andere materialen kunt maken. U moet de basisprincipes van het gebruik van een decoupeerzaag leren.

Een cirkelzaag of reciprozaag is niet geschikt voor het zagen van bochten in verschillende materialen.

In dit artikel leren we u hoe u met een decoupeerzaag plaatwerk, ingewikkelde vormen in hout kunt zagen.
hout snijden met een decoupeerzaag

Hout zagen met een decoupeerzaag

Voor het maken van gebogen of ingewikkelde vormen in het hout werkt elke decoupeerzaag. U kunt ze ook gebruiken voor het afkorten en afwerken van hoeken. Ze zijn niet het beste te gebruiken als u snel wilt, en rechte lange zaagsneden Daarvoor moet u een cirkelzaag gebruiken.
curves maken met een decoupeerzaag

Zaagblad voor algemeen gebruik

Je hebt een mes voor algemeen gebruik nodig. U kunt degene gebruiken die bij de decoupeerzaag wordt geleverd.

Snijden van ingewikkelde vormen in hout

 • Een decoupeerzaag werkt het beste als zachthout maximaal 1-½ inch dik is en hardhout ¾. Als u het gebruikt voor dikkere planken, zal het zaagblad buigen. Zorg ervoor dat u het scherpe zaagblad heeft en forceer het niet tijdens het maken van de zaagsnede.
 • Voor het maken van de Duikzaag maakt u een zaagsnede in het midden van een hout, eventueel met een boormachine of iets anders, zodat het zaagblad evenwijdig aan het werkstuk wordt wanneer u de decoupeerzaag kantelt. Zorg ervoor dat de zaag bij het kantelen van de decoupeerzaag staat en plaats het zaagblad langzaam in de ingangszaag in het midden van het hout.
 • Als u een snelle zaagsnede wilt, is het grovere zaagblad goed, maar u moet later schuren.

Keramische tegels snijden

tegel snijden
Ook al zijn er andere hulpmiddelen, zoals tegeltepels en keramische staafzagen, om de keramische tegels te snijden, ze snijden wel langzaam en beschadigen de tegels vaker wel dan niet.

Carbide-korrel keramisch blad

Om de keramische tegel met een decoupeerzaag te zagen, heeft u een zaagblad nodig van maximaal 1/4-in. Dik.

Zaag langzaam wanneer u met een tegel werkt

Je hebt een carbide-korrel keramisch mes nodig voor het snijden van tegels. Als u dunne tegels snijdt, gebruik dan water om het mes te smeren en af te koelen. Gebruik voor de dikkere tegels snijolie voor het smeren van de zaagsnede.

Ook, zorg ervoor dat de tegel genoeg wordt aangehaald voor het blad om vlot te werken niet trillen anders zal het breken.

Metaal plaatwerk snijden

metaal snijden
Om het plaatwerk met een decoupeerzaag te kunnen zagen, heeft u een goed zaagblad van maximaal 10 gauge dik nodig.

Metalen zaagblad

U moet kiezen voor een blad van maximaal 21 tot 24 tanden per inch om plaatwerk te snijden.

Klem metaal tussen multiplex om het te snijden

Om het plaatwerk stevig te houden en ruwe randen te vermijden, dient u de metalen plaat stevig tussen de multiplexlaag op en neer te leggen. Het kan meer tijd kosten om door de sandwich heen te snijden, maar het zal de moeite waard zijn.

In plaats van het maken van een duikvlucht, moet u voor het snijden van patronen, startgaten boren om het blad glad te laten werken. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is voor het blad wanneer u het werkstuk over de rail plaatst om over de werkbank of de zaagpoten te snijden.

Voor het zagen van metalen moet u een zware zaag hebben met functies als variabele snelheid, orbitale werking en een vacuümslang die u alleen in dure decoupeerzagen vindt.

Decoupeerzaag en grondbeginselen

Een decoupeerzaag (of een sabelzaag) zaagt als het decoupeerzaagblad wordt geactiveerd door een trekker over te halen en het blad beweegt snel op en neer. U hebt een specifiek decoupeerzaagblad nodig om het soort materiaal zoals metaal, tegels, hout, kunststoffen, enz. te kunnen zagen. Het hangt allemaal af van het zaagbladmateriaal dat het wel of niet kan snijden.

De zaagbladen moeten 2 tot 3-1/2 in. lang zijn voor het maken van strakke zaagsneden in de kleine straal en 1/4 in. tot 3/8 in. breed voor het zagen voor algemene doeleinden. Ze zijn gemaakt van koolstofstaal.

U kunt kiezen voor 6 tanden per duim die ruw snijden of 10 tanden per duim voor het maken van vlottere sneden. Er is een andere categorie van decoupeerzaagbladen en het soort materialen dat het kan snijden, het hangt allemaal af van het soort materiaal waarvan het gemaakt is. Wij raden u aan de bimetalen zaagbladen te kopen, omdat deze de neiging hebben om langer mee te gaan en niet vaker te breken.

De zaagbladen zijn gemeten in TPI, tanden per inch. Meer het aantal tanden, gladder de sneden. De bladen met minder tanden hebben de neiging om sneller te bewegen, dus goed voor alleen ruw werk.

Voordat u een zaag koopt, moet u weten met welk type zaag het wordt geleverd. Dit zal u helpen om de zaagbladen te krijgen die u nodig hebt en de voorraad te vergroten, in plaats van dat u de zaagbladen tijdens het werk moet uitputten. De meeste decoupeerzagen worden geleverd met 1/4-in. Universeel blad.

Hier zijn enkele functies die u kunt vinden in de basis- en zware decoupeerzagen.

 • Variabele snelheid: Dit zal u helpen om de snelheid van het blad te verhogen of te verlagen op basis van uw werk. U hoeft alleen maar de druk op de trekker te zetten op de manier waarop u het blad wilt uitvoeren. Je kunt het vertragen of stoppen door de trekker los te laten.
 • Orbitale actie: Er zijn twee zaagacties in verschillende legpuzzelmodi: recht en orbitaal. In de orbitale beweging, anders dan de normale op en neergaande beweging van het blad, beweegt het ook naar voren. Deze beweging is nuttig bij het zagen van zachte materialen zoals hout of kunststof. Omdat het een agressieve en snelle beweging is, zullen de zaagsnedes minder glad zijn.
 • Schoen (Jigsaw Base): De schoen of basis van de decoupeerzaag wordt op het materiaal geplaatst. Voor het maken van rechte zaagsneden moeten de schoen en het blad op 90 graden staan. Bij het maken van een schuine zaagsnede door het materiaal moet de hoek van de schoen worden aangepast (lichaam en blad worden tegen het materiaal gekanteld).

Tips voor het gebruik van decoupeerzagen

Een decoupeerzaag heeft als hoofdattribuut het snijden van rollen, cirkels en gebogen vormen, maar kan ook op rechte lijnen snijden. Om de rechte scheursnede te maken heb je een goed scheurhek en lemmet nodig.

Hier zijn enkele tips om te onthouden wanneer u leert hoe u een decoupeerzaag moet gebruiken:

 • Wees niet gehaast tijdens het zagen. Neem de tijd en blijf altijd buiten het snijden, zoals
 • Maak nooit een strakke bocht in een enkele snede. Gebruik altijd korte ontlastende sneden zodat uw mes niet vast komt te zitten.
 • Zorg ervoor dat het werkstuk de werktafel niet raakt. Hef het mes altijd op de rail zodat het optimaal kan werken.
 • Gebruik afplaktape op fijne afwerkingen
 • Klem het hout altijd vast aan de onderkant van het oppervlak tijdens het zagen van een dunne plaat. Het zal helpen bij het verminderen van trillingen en zorgt voor een zuivere snede.
 • Voor het maken van de snede in het midden van het hout, boort u eerst een gat van een halve inch en gebruikt u vervolgens het mes om de snede te beginnen.

Veiligheid van de decoupeerzaag

Veiligheid is een van de belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden bij het gebruik van een decoupeerzaag. Tijdens het gebruik van een elektrisch gereedschap moet u alle veiligheidsuitrusting bij u hebben en op een veilige manier werken om ernstig letsel te voorkomen.

 • Verwijder tijdens het wisselen van het blad altijd de batterij in het geval van de decoupeerzaag met snoer en trek de stekker uit het stopcontact als u een decoupeerzaag met snoer gebruikt.
 • Gebruik het betreffende zaagblad om dat materiaal te zagen, zodat u geen terugslag krijgt.
 • Zet geen onnodige druk op de zaag. Laat hem op normale snelheid zagen
 • Zorg ervoor dat de decoupeerzaag stevig op het oppervlak van het werkstuk is geplaatst.
 • Til het mes niet op tot het klaar is met snijden.
 • Draag altijd een veiligheidsbril om uw ogen te beschermen tegen stof of rondvliegende deeltjes, draag gehoorbescherming tegen hard geluid.
 • Draag handschoenen tijdens het werken en houd uw handen ver weg van het mes.

Recent Content