Hoe een heggenschaar slijpen: Schoner en gezond snoeien van planten

Een heggenschaar is een tuingereedschap om uw tuin goed te onderhouden. Het is een perfect gereedschap om de tuinaanleg en andere tuinwerkzaamheden uit te voeren.

Maar na een tijdje gebruik beginnen de messen van de heggenschaar bot te worden, en krijgt u gekartelde en ongelijkmatige sneden op de struiken en planten.

De messen van de heggenschaar moeten scherp blijven om een zuivere snede te krijgen. Als je wilt weten hoe je een heggenschaar slijpt, volg dan deze handige gids.

We hopen dat deze gids iedereen zal helpen die een snelle en effectieve manier nodig heeft om hun elektrische heggenscharen of heggenscharen op gas nieuw leven in te blazen.

Laten we er meteen induiken.

Moet je het heggenschaarmes slijpen of een vervangende heggenschaar kopen?

De beslissing om een vervangend heggenschaarblad te kopen of het bestaande te slijpen, hangt af van de staat van de trimmer. Defecte messen, zoals scheuren of onherstelbare buigingen, moeten worden vervangen door een nieuwere module.

Het controleren van het mes en de conditie van de trimmer is essentieel om te weten wanneer u de module moet vervangen.

Denk ook aan de veiligheid; het is misschien niet het voordeligst om een nieuwer mesje te kopen. Als het mes gescheurd of op een of andere manier beschadigd is, kan dit echter een belangrijk veiligheidsprobleem worden.

Maar wat te doen als er geen schade is aan het trimmerblad of een dreigend veiligheidsprobleem. In dat geval moet u overwegen of het slijpen of repareren van de module de moeite waard is.

Als algemene regel geldt dat als de slijp- of reparatiekosten meer dan de helft van de prijs van het nieuwere mes bedragen, het zinvoller is om het vervangende mes te kopen.

Als u de heggenschaar zelf thuis kunt slijpen of het kost u minder dan 50 procent van het nieuwere mes, dan moet u het zelf slijpen.

Het doel is de maximale waarde uit het gereedschap te halen voordat u meer geld moet uitgeven om een nieuwer mes te kopen.

Wat zijn de voordelen van het slijpen van een heggenschaar?

Hier volgen enkele voordelen van een slijpend heggenschaarblad.

Bespaart geld

Door de heggenschaar thuis of via een reparatiewerkplaats te slijpen, bespaart u geld op de aanschaf van een nieuwer mes. U kunt het uitgespaarde geld gebruiken om mooie tuinbloemenzaden te kopen of te doen wat u maar wilt.

Gereedschap gaat langer mee

Het geslepen mes snijdt efficiënter. Het vermindert de kracht die nodig is om de klus te klaren en verlengt de levensduur van de motor in de heggenschaar.

Gemakkelijk snoeien

Het geslepen mes van de heggenschaar zorgt voor een schoner en gladder snoeibeeld van struiken en tuinplanten. Het voorkomt ook schade aan de plant als gevolg van ruwe sneden en zorgt ervoor dat de plant sneller geneest.

Milieuvriendelijk

Als u het mes zelf slijpt, hoeft u het niet op de vuilnisbelt te gooien en een nieuw mes te kopen. U maximaliseert het gebruik van trimmer die ook milieuvriendelijk is omdat het afval vermindert.

Hoe kan ik het mes van een heggenschaar thuis zelf slijpen?

Als je nog nooit hebt geslepen de heggenschaar blad voor dan, kan het lijken erg intimiderend. Maar als je eenmaal de juiste techniek kent, dan wordt het eenvoudig en gemakkelijk om te doen.

Er zijn verschillende manieren om het trimmerblad te slijpen. U kunt het fysiek doen met een vijl of steen. Maar als u het efficiënter wilt doen in minder tijd, dan kunt u slijpgereedschap zoals een slijpmachine en Dremel gebruiken om u te helpen met de klus.

Voor het behoud van een goede snij-efficiëntie, moet u de messen slijpen na elke 50 uur van het gebruik.

Hier zijn enkele manieren om de heggenschaar te slijpen.

Trimmer slijpen met een vijl

Het gebruik van een vijl om de trimmer te slijpen is de eenvoudigste manier om aan de slag te gaan. Het is snel en eenvoudig en er is geen speciaal gereedschap voor nodig, behalve een slijpvijl.

Hier zijn de stappen:

Stap 1: Plaats de heggenschaar op het vlakke oppervlak, zoals een werkbank of tafel waar u gemakkelijk bij de messen kunt komen.

Stap 2: Begin eerst voorzichtig te vijlen in een neerwaartse beweging. Wanneer u de vijl naar beneden brengt, tilt u hem op en brengt u hem weer naar beneden. Vijl niet steeds op en neer, want dan wordt het blad doffer en dunner. Til de vijl op als u omhoog gaat.

Stap 3: Het kan zijn dat u dit een paar keer moet doen om het lemmet te slijpen. Houd de rand in de gaten en controleer of hij scherp is. Afhankelijk van de dofheid, kan het even duren voor u de gewenste scherpte hebt.

Stap 4: Als u klaar bent met het slijpen van alle Heggenschaarbladen, kunt u de kleine ruwe randjes eruit halen met een slijpsteen.
Heggenschaar-Snoeien-Bos

Heggenschaar slijpen met een steen

U kunt een slijpsteen gebruiken om de heggenschaar te slijpen. Sharp Pebble Premium Whetstone is een redelijk geprijsde en duurzame slijpsteen. De steen heeft een anti-slip basis en wordt geleverd met een hoekgeleider die helpt om een hoek van 20 graden te handhaven.

Hier zijn de stappen om te slijpen met een steen:

Stap 1: Reinig de trimmer tand met water en een doek bevochtigd met zeepwater om zich te ontdoen van alle sap en vuil van de trimmer. Veeg het af met een droge doek voordat u begint met slijpen.

Stap 2: Wrijf de wetsteen in een neerwaartse beweging over een tand. Zorg voor een goede slijphoek (meestal 10 tot 15 graden). Schuurstof kunt u tijdens het slijpen verwijderen.

Stap 3: Houd de juiste slijpbeweging aan en gebruik niet te veel druk op de steen. Ga door met het slijpen van elke tand totdat ze allemaal gelijkmatig geslepen zijn. Verwijder eventuele ongelijke randen met de steen.

Stap 4: Veeg het mes af met een vochtige doek en gebruik smeermiddel om wrijving te verminderen en roest in de Heggenschaar te voorkomen.

Slijpen met een slijpmachine

De elektrische slijpmachine is een van de snelste manieren om de elektrische heggenschaar en andere trimmer te slijpen. Maar u moet voorzichtig zijn bij het gebruik van een slijpmachine, anders kan de rand gemakkelijk afbreken.

Voordat u met een slijpmachine aan de slag gaat, moet u ervoor zorgen dat de omgeving schoon is en dat er geen brandbaar materiaal zoals brandstof in de buurt is.

Hier volgen de stappen voor het slijpen van de heggenschaar met een slijpmachine.

Stap 1: Leg de trimmer plat op de werkbank en zet hem vast met klemmen of vraag iemand om het gereedschap stevig vast te houden terwijl u zich opmaakt voor het slijpen.

Stap 2: Trek de juiste beschermingsmiddelen aan, zoals veiligheidsglas, gezichtsbescherming, werkhandschoenen en oorbeschermers. Controleer ook de richting waarin de vonk zal gaan. Houd dat gebied vrij van brandbare materialen.

Stap 3: Stel de comfortabele hoek op het mes in om er gemakkelijker bij te kunnen en de rand te vergrendelen, zodat hij niet beweegt terwijl u de tanden slijpt.

Stap 4: Oefen een zachte druk uit op de tanden met een slijpschijf. U moet de natuurlijke neerwaartse slijprichting volgen. Scheer niet meer af dan wat u nodig hebt om de tanden te slijpen. U kunt een slijpschijf met een grofheid van 60 tot 80 grit gebruiken.

Stap 5: Gebruik een korte slag afzonderlijk op elke tand. Overhaast het proces niet, en neem de tijd om elke tand goed te slijpen.

Stap 6: Nadat u klaar bent met het slijpen van de tanden, controleert u of er geen braampjes of velletjes op het blad zitten. U kunt een vijl of steen gebruiken om deze onregelmatigheden te verwijderen. Controleer nog een keer om er zeker van te zijn dat u geen tand hebt gemist.

Elektrische heggenscharen slijpen met Dremel

Dremel is een ander elektrisch gereedschap dat lijkt op een slijpmachine, maar een veel kleinere slijpschijf heeft. De kleinere maar precieze bit van Dremel geeft u meer controle over het slijpen en heeft een zeer soepele beweging.

Hier zijn de stappen om Dremel te gebruiken voor het slijpen van messen.

Stap 1: Zorg ervoor dat de trimmer tand vrij is van vuil en puin. U zult niet zo veel vonken krijgen als bij het gebruik van een slijpmachine, maar houd de ruimte vrij van brandbaar materiaal.

Stap 2: Zet de trimmer vervolgens stevig op de werkbank. Zet hem goed vast, zodat hij niet beweegt tijdens het slijpen.

Stap 3: Beweeg de sneldraaiende Dremel slijpschijven voorzichtig over de trimmertand. Blijf lichte druk uitoefenen.

Stap 4: Gebruik de korte bewegingen op de tand om een precieze slijpbeweging te krijgen. Vermijd het maken van een lange haal, omdat dit een onevenredige verscherping geeft.

Stap 5: Verwijder de braam of een onregelmatigheid van het mes. Gebruik een vochtige doek om de gemalen metaaldeeltjes te verwijderen. U kunt 3-in-1 olie aanbrengen om het mes te smeren en corrosie te voorkomen.

Messen slijpen op gasheggenscharen

Het slijpen van messen op een heggenschaar op gas is vergelijkbaar met wat u zou doen bij het gebruik van een vijl. Zorg ervoor dat u de gastank leegmaakt voordat u aan de slag gaat.

Het kan zijn dat u de trimmer moet omdraaien om gemakkelijker bij het mes te kunnen komen, waardoor het risico op het morsen van benzine toeneemt.

Om te beginnen legt u de trimmer plat op de werkbank en gebruikt u een platte slijpvijl en leidt u deze langs het mes. Volg de schuine snede op de tand bij het slijpen met een vijl. Til de vijl op als u hem omhoog brengt en wrijf hem alleen in neerwaartse richting.

Zorg ervoor dat u alleen de snijkant slijpt. Kantel de trimmer naar beneden, zodat de onderkant van het mes naar boven is gericht. Gebruik een wetsteen om de achterkant van de snijtanden glad te maken. Zorg ervoor dat u alleen de snijkant slijpt.

Als u klaar bent met slijpen, verwijdert u het stof en het vuil van het snijblad en doet u de beschermkap op.

Hoe de messen van heggenscharen schoonmaken

Een heggenschaar is een handig gereedschap om bomen en struiken in uw tuin te onderhouden. Hij houdt uw plant gezond en laat hem er mooi uitzien.

Echter, de messen raken verstopt met plantenresten en sappen die het moeilijk maken om te snoeien zonder ze schoon te maken.

Bovendien kunnen de achtergebleven plantenresten bacteriën doen ontstaan die andere planten kunnen besmetten tijdens het snoeien. Daarom is het van vitaal belang dat u de messen na elk gebruik goed schoonmaakt.

Om te beginnen verwijdert u met de hand vastzittende takken of uitlopers van het mes. Spoel de rand af met schoon water om eventueel vuil of hars van de module te verwijderen.

Als er nog deeltjes of harsen aan het blad kleven, kunt u een stugge borstel of plamuurmes gebruiken om de resten af te schrapen. Gebruik geen metalen borstel of schuurpapier omdat dit gemakkelijk krassen kan veroorzaken op de buitenste coating van het blad en de module kan doen roesten.

Vervolgens kunt u met een grove doek of poetslap die u in olie of een andere reinigingsoplossing doopt, het blad schoonvegen om het kleverige sap te verwijderen.

Eenmaal gereinigd, gebruikt u een zachte droge doek om het blad af te vegen. U kunt het blad ook steriliseren door het in te wrijven met alcohol of door bleekwater te mengen met water.

Laat het mesje 30 tot 60 seconden liggen voordat u het met een droge doek afveegt. Als u de trimmer opbergt, kunt u een 3-in-1 oplossing gebruiken die het mesje smeert en voorkomt dat het gaat roesten.

Waar vindt u de vervangingsmessen?

Als het trimmes oud is en niet meer geslepen hoeft te worden, dan kan het zijn dat u de module moet vervangen. Het vervangende mes hangt af van het merk en model van de heggenschaar.

Het kan zijn dat u moet zoeken naar het onderdeelnummer op het mes om het juiste onderdeel te krijgen. U kunt het kopen in online winkels.
Mooi geschoren struiken

Hoe het mes van de heggenschaar afstellen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u de messen moet afstellen. Een verkeerd uitgelijnd mes kan ervoor zorgen dat de takjes vast komen te zitten in de module of ongelijkmatig knippen.

U kunt het mes afstellen afhankelijk van hoe ongelijkmatig u knipt. Als er takken in de module blijven haken, betekent dit dat de boven- en onderrand los zitten of losraken. Meestal is dit te wijten aan slijtage of schade aan het mes.

Als het blad een lichte kromming vertoont, kunt u er met een hamer lichtjes op hameren om de rand recht te maken. Als de scheiding te wijten is aan overmatige slijtage van de messen, dan moet u een vervangend onderdeel bestellen.

Een trimmer die ongelijk snijdt en rafelig is, betekent dat de tand bot is geworden en dat u hem opnieuw moet slijpen. U kunt de bovenstaande slijpmethoden volgen voor elk trimblad.

Hoeveel kost het om een heggenschaar te slijpen

Als je de messen niet zelf wilt slijpen, dan moet je ze naar de bouwmarkt of de plaatselijke monteur brengen. De prijzen variëren nogal, en het hangt af van de locatie en het gebied waar je woont.

Als je niet zelf slijpt, dan is de beste gok om de trimmer naar de plaatselijke bouwmarkt te brengen. Als uw trimmer nog onder garantie is en u hem bij hen hebt gekocht, dan kunnen ze aanbieden om hem gratis te slijpen of het doen voor de nominale prijs van 10 tot 15 euro.

Sommige plaatselijke machinewinkels kunnen het goedkoper doen en zelfs kleine beschadigingen zoals kromtrekken of knikken voor een nominale prijs repareren. Als u op zoek bent naar een heggenschaar slijpen in de buurt, dan kunt u gebruik maken van Google Maps voor suggesties.