Gaten boren met een schroevendraaier! Gek, maar waar…


Moest een goede vriend van me praten over hoe hij zijn schroevendraaier als boor moest gebruiken toen hij me onlangs, net voor middernacht, in een beetje paniek belde. Zijn accuboormachine was gestorven en hij moest de baan ’s morgens vroeg naar de klant brengen.

Kun je een schroevendraaier gebruiken in plaats van een boor?

Je kunt een elektrische accuschroevendraaier gebruiken als boormachine. Een elektrische schroevendraaier is meer dan geschikt voor eenvoudig boren en kan in sommige omstandigheden zelfs beter presteren dan een boormachine.

Een elektrische schroevendraaier heeft echter niet het volledige functiebereik of de mogelijkheden van een goede boormachine en u moet wel de juiste schroevendraaierboren gebruiken.

Een boormachine en een schroevendraaier werken in principe hetzelfde. Haal de trekker over en de klauwplaat draait rond, maar laten we iets rechtzetten. Als je een schroevendraaier als boormachine gebruikt is het nog steeds een schroevendraaier!

Het lijkt misschien alsof de boor gewoon draait op dezelfde manier als een boor, maar dat is het zeker niet.

Wanneer u een schroevendraaier gebruikt voor het boren van gaten, moet u hem alleen gebruiken op lichte materialen zoals zacht hout en dun plaatstaal. Ze zijn gewoon niet ontworpen om veel meer te doen.

U moet overwegen om te boren met een schroevendraaier als een gelegenheidsoptie en niet te vertrouwen op het gebruik ervan als een boormachine. Net zoals een boormachine niet het gereedschap moet zijn om veel schroeven in te draaien.

En vooral moet u uw schroevendraaier zo veilig mogelijk gebruiken.

Hoe je het gat boort is precies hetzelfde als met een boormachine.

 • Markeer het midden van het gat op het oppervlak dat u wilt boren.
 • Selecteer en plaats de juiste schroevendraaierboor in de boorkop.
 • Presenteer de boor aan het te boren oppervlak.
 • Haal de trekker over en laat het draaimoment het gat snijden.

Omdat schroevendraaiers niet dezelfde hoge toerentallen hebben als boren duurt het langer om te boren, zelfs de eenvoudigste gaten.

Dat gezegd hebbende, kan dit een voordeel zijn omdat mensen die boren, meestal proberen om veel te snel te boren, wat veel warmte en niet veel gaten genereert.

Eenvoudig! Of wel?

Wat is het verschil tussen boren, elektrische schroevendraaiers en impactdrivers?

Een accuschroevendraaier

Gewoon een elektrische schroevendraaier is ontworpen om met lichte schroeven om te gaan.

Een accuschroevendraaier is niet uitgesneden om een nieuw dek te bevestigen. Gericht op de occasionele thuisgebruiker in plaats van de professionele vakman en is over het algemeen de goedkopere optie.

 • Het schroeven van lichte schroeven in zachthout.
 • Het bevestigen van schroeven in muurpluggen.
 • Zeer licht boorgebruik.

Een Slagmoersleutel

Een slagmoersleutel ziet er in feite uit als een accuschroevendraaier, maar is veel vlekkeriger.

Een Slagmoersleutel wordt geleverd met een intern mechanisme dat de rotatie van de klauwplaat duizenden keren per minuut stopt. Dit geeft ze aanzienlijk meer aandrijfkracht voor schroeven. Bij het boren vervangt hij niet de hamerstand die je op een boormachine zou vinden. Dat is iets heel anders.

Gericht op de serieuze doe-het-zelver en de professional zijn dit serieuze gereedschappen, die de hele dag door met schroeven kunnen slaan.

 • Zwaardere schroeven kunnen gemakkelijk naar huis worden gereden.
 • Schroeven in hardhout wordt een makkie.
 • Minder behoefte aan pilotgaten.
 • Wordt gebruikt voor lichte boortoepassingen, maar kan voordelen hebben bij het gebruik van spadebits in hout.

Snoer- of accuboormachines

De aanwijzing zit in de naam, wat boren het beste doet is boren!

Draadloze boren hebben over het algemeen meer dan een snelheidsoptie en velen hebben een hamerwerking. De hameractie wordt gebruikt om metselwerkbits in en uit te slaan als een hamer terwijl de boor draait. U heeft de hamerwerking nodig om schone gaten in beton, steen of ander metselwerk te boren.

De boren zijn beschikbaar voor alle gebruikers, van incidenteel thuisgebruik tot en met zware constructies.

 • Geschikt voor elke boortoepassing.
 • Hebben zeer gemiddelde mogelijkheden bij gebruik voor het aandrijven van schroeven.

Wanneer zou een schroevendraaier uw gereedschap voor het boren worden?

Lichter en compacter dan een boormachine is een slagschroevendraaier ongelofelijk geschikt voor het boren in krappe ruimtes waar een volwaardige boormachine gewoon niet past. Door een setje boren te bewaren om uw schroevendraaier in uw gereedschapskist te plaatsen, bespaart u misschien wel de dag dat u op een krappe, onhandige ruimte stuit waar u een gat moet boren.

Waar een klopboormachine tot zijn recht komt als u met een spadebit gaten in hout boort met schone randen. Spadebits hebben door hun aard een vervelende gewoonte om in te graven en te draaien bij het zagen en hebben menig timmerman doen vloeken als het koppel van zijn boor probeert een ledemaat af te scheuren als de spadebit vastloopt.

De impactdrivers werken door de rotatie van de klauwplaat snel te starten en te stoppen en deze actie is genoeg om te voorkomen dat een spadebit vangt en probeert je arm uit je schouder te rukken.

Het kleinere formaat, in combinatie met de impactdriver en de spadebitcombinatie, is ideaal voor diegenen die hun brood verdienen met het boren door hout in kleine, krappe ruimtes.

Boorwerkzaamheden die NOOIT met een schroevendraaier moeten worden uitgevoerd

 • Boren in massieve wanden om pluggen te plaatsen.
 • Boren in beton of ander metselwerk. Daar heb je een hamerfunctie voor nodig.
 • Boren in metaal dat veel dikker is dan een graanpakket.
 • Zware of langdurige boorwerkzaamheden. Als het meer dan een minuut duurt om het gat te maken, gebruik dan een boormachine.

Je hoeft alleen maar de twee soorten gereedschap te vergelijken en je zult zien dat de schroevendraaier een veel kleiner gereedschap is, niet gemaakt voor die grote zware boorklussen.

Een schroevendraaier heeft geen meerdere snelheidsinstellingen of een hamerfunctie, dus het boren van metselwerk of zwaarder metaal met een schroevendraaier is geen goed idee.

Welke boren zijn het beste voor het boren met een schroevendraaier?

In plaats daarvan hebben ze een ¼ inch hex chuck. Dit betekent dat u voor het boren met uw schroevendraaier twee opties heeft:

Koop een ¼ inch hex drive adapter chuck waarmee u conventionele ronde asboren tot ¼ inch kunt gebruiken. Deze opstelling heeft een aantal nadelen omdat het de lengte van de boormachine verlengt en de manoeuvreerbaarheid in krappe ruimtes kan verminderen.
Koop een set van ¼ inch hex drive schroefboren die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in schroevendraaiers.

Dus om samen te vatten

Het is zinvol om met een boormachine gaten te boren, meestal en alleen wanneer het echt nodig is of wanneer de boor te groot is om in de ruimte te komen waar u het gat wilt hebben.

De ideale gereedschapskist heeft een boormachine, een schroevendraaier en een kleine set schroevendraaierboren of een ombouwhouder voor die “just in case” momenten, die alleen gebeuren als je op een deadline zit.

Recent Content