Dolgedraaide schroef verwijderen


Een dolgedraaide schroef kun je op twee manieren tegenkomen.

  • Kapot schroefdraad
  • Kapotte schroefkop

Bij een kapotte schroefkop, kun je eigenlijk niet spreken van een dolgedraaide schroef. Het is dan het bitje van de schroefmachine of schroevendraaier dat geen grip meer heeft. Toch noemen we dit ook een dolgedraaide schroef.
schroef
Een beetje handige doe-het-zelver heeft echter voor alles een oplossing. Net zoals er trucjes zijn, waarmee je moeiteloos kit verwijderen kunt en zelfs popnagels verwijderen makkelijker is dan je denkt, is ook het verwijderen van dolgedraaide schroeven helemaal niet zo moeilijk.

Waarom draait een schroef dol?

Voordat we naar de oplossing gaan, kan het geen kwaad eens te kijken, hoe het probleem van een dolgedraaide schroef ontstaat. Wanneer er iets fout gaat, tijdens het klussen, hoeft dat namelijk niet altijd aan het materiaal te liggen. Ervaring is de beste leermeester, luidt het spreekwoord. Dat is zonder meer waar. Net zoals een spijker recht inslaan ook iets is, wat je moet leren, is ook een schroef indraaien, zonder dat de kop kapot gaat iets waar je handigheid in moet ontwikkelen.
MAKITA Boor-Schroefmachine Set DDF482RTJ - 18 V - Li-Ion Accu - 2x 5.0Ah Accu - In Mbox
Goedkope schroeven zijn van aluminium. Zoals je weet, is dit een zacht materiaal. Wanneer je aluminium teveel forceert, kun je het schroefdraad kapot draaien. Schroeven van hardere metaalsoorten zijn vaak meerdere keren te gebruiken. De punt en het schroefdraad blijven scherp en ze gaan veel minder snel kapot.

Wat de kop van de schroef betreft: ook deze wordt vaak kapot gedraaid, door ongeduldig gebruik van de schroefboormachine. Schroeven doe je op een laag toerental, waarbij je het bitje van de schroevendraaier op een rechte stevige manier in de uitsparing van de schroefkop drukt. Je mag nooit sneller met de machine draaien, dan de schroef aankan. Laat de machine het werk maar doen. Doe je dit toch, draai je met het veel hardere schroefbit, de schroefkop kapot. Bij lange dunne schroeven kan het dan voorkomen dat je zelfs de complete schroefkop er afdraait.

Dolgedraaide schroef verwijderen: kapot schroefdraad

Er zijn meerdere mogelijkheden om een dolgedraaide schroef, waarvan het schroefdraad kapot is, te verwijderen.

  • Met een tang. Als de schroef nog niet helemaal in het materiaal verzonken zit, kun je proberen met een tang de schroef eruit te halen. Hiervoor hou je de schroef, met de tang, stevig bij de kop vast en draait hem, al zachtjes trekkend, uit het materiaal. Zit de kop verzonken in het hout, kun je ook wat hout rondom de kop wegsteken.
  • Met superlijm. Lijm met superlijm het uiteinde van de schroevendraaier in de kop van de schroef. Als het even wil, kun je na een minuutje de dolgedraaide schroef verwijderen.
  • Schroef uitboren. Wanneer niets lukt, kun je met een metaalboor de schroef uitboren. De schroefruimte voor de andere schroef die je gaat gebruiken, wordt hiermee groter. Voordat je de nieuwe schroef indraait, kun je het gat vullen met houtvuller of een houtspaander.

Dolgedraaide schroef verwijderen: kapotte schroefkop

Ook voor het verwijderen van een dolgedraaide schroef, met een kapotte schroefkop, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.
dolgedraaide schroeven

  • Neem een handschroevendraaier -1. Druk een handschroevendraaier met een grotere kop dan je bitje, stevig in de kapotte schroefkop. Door een continue druk vanuit de schroevendraaier te geven, probeer je grip te krijgen op de schroef. Zodra je voelt dat hij beweegt, draai je het langzaam, zonder de druk te verminderen, uit het hout.
  • Neem een handschroevendraaier – 2. Pak een handschroevendraaier met een iets kleinere en zo mogelijk ook scherper uiteinde. Zet deze in de kapot gedraaide kop van de schroef en geef er met een hamer een flinke tik op. Je slaat de schroevendraaier nu in de schroef. Wanneer je merkt dat er een grip ontstaat, kun je de schroef verwijderen.
  • Gebruik een stukje rubberband. Leg een stukje rubber, over de kop van de schroef. Dit kan een post- of naaielastiek zijn, maar ook elektriciteitsband of duct tape. Het is maar net, wat je voor handen hebt. Zet nu de kop van de schroevendraaier erop en probeer grip te krijgen op de schroef. Wanneer de kop niet al te ver kapot is, is dit een van de meest succesvolste manieren om een dolgedraaide schroef te verwijderen.
  • Gebruik een zelfborende schroef. Zelfborende schroeven, of zelftappers hebben de eigenschap dat ze zich in metaal vastbijten. Wanneer je een zelftapper in huis hebt, kun je die door de kapotte kop, tot in de body van de schroef draaien. Door de extra druk die er ontstaat, verenigen de twee schroeven zich. Wanneer je de zelftapper vervolgens losdraait, komt de kapotte houtschroef mee.
  • Schroef uitboren. Ook hier is de laatste optie; uitboren. Je volgt hiervoor dezelfde werkwijze, als aangegeven bij: dolgedraaide schroef verwijderen: kapot schroefdraad.

Recent Content