Decoupeerzaag Vs Cirkelzaag vergelijking – Welke moet je kiezen?


Of u nu een ervaren houtbewerker bent of een beginner, decoupeerzagen en cirkelzagen behoren tot de belangrijkste elektrische gereedschappen die u in uw werkplaats moet hebben. Deze gereedschappen werken bijna hetzelfde en kunnen soms worden gebruikt om dezelfde taken uit te voeren.

Als u op zoek bent naar triplex en 2×2’s en bang bent voor het gebruik van een decoupeerzaag of een cirkelzaag. Maak je geen zorgen! Beide zijn veilig volgens de veiligheidsvoorschriften op het gereedschap. Volg de veiligheidsinstructies bij het wisselen van bits en hoeken.

Een decoupeerzaag is flexibeler voor gebogen zaagsneden, maar voor lange rechte zaagsneden heeft u een cirkelzaag met een handvat aan de bovenkant nodig.

Wat de meeste mensen echter niet begrijpen is het verschil tussen de decoupeerzaag en de cirkelzaag. Om het duidelijk te maken, hebben we besloten om een gedetailleerde vergelijking te maken tussen de twee zagen. Dit maakt uw werk gemakkelijker bij het kiezen van een geschikt gereedschap voor uw projecten.

Belangrijkste kenmerken van decoupeerzagen

kenmerken van decoupeerzagen
Dit wordt ook wel een sabelzaag genoemd. Het maakt gebruik van een motor die het reciprozaagblad op en neer beweegt bij het zagen. Net als bij een normale reciprozaag snijden de zaagbladen van dit gereedschap bij het heen en weer bewegen. Het goede van decoupeerzagen is dat u ze met de hand kunt gebruiken of op een platform kunt monteren. Ontdek onze top decoupeerzagen.

Ze hebben ook een zeer smal zaagblad waarmee ze de gewenste zaagsnede kunnen maken. Als u op zoek bent naar een perfect gereedschap waarmee u vormen, 2 X4s planken, letters, rondingen en patronen effectief kunt zagen, dan is een decoupeerzaag het meest geschikte gereedschap. U kunt het ook gebruiken om de volgende taken uit te voeren;

 • Het maken van een houten snijplank
 • Het ontwerpen van een tijdschriftenhouder
 • Reparatie van kapotte stoelen
 • Het snijden van een laminaatvloer
 • Maak ingewikkelde bezuinigingen bij het maken van een speaker cover
 • Om Middelgrote Dichtheid Fiberboards (MDF) te snijden

Waarom zou je een decoupeerzaag gebruiken?

 • Veelzijdigheid – Een van de redenen waarom de meeste aannemers en houtbewerkers de voorkeur geven aan het gebruik van een decoupeerzaag is omdat deze zeer veelzijdig is. Dit betekent dat u er verschillende zaagsneden mee kunt maken. Of u nu rechte lijnen, bochten of schuine zaagsneden wilt maken, met een decoupeerzaag kunt u dat eenvoudig doen. Daarnaast kunt u met de decoupeerzaag ook hellingszagen, schuine zaagsneden, afkortzaagsneden en andere complexe zaagsneden maken.
 • Veilig – In tegenstelling tot een cirkelzaag is deze veiliger, omdat hij een kleiner zaagblad heeft, waardoor het risico op onbedoelde zaagsnedes wordt verkleind.
 • Prijs – Een decoupeerzaagblad is voordeliger dan een cirkelzaag.
 • Krachtig – Hoewel het minder krachtig is in vergelijking met een cirkelzaag, kunt u het toch gebruiken om door verschillende materialen te zagen. U hoeft er alleen maar voor te zorgen dat u het juiste zaagblad hebt bevestigd. Of u nu keramische tegels, kunststoffen, metalen zacht en hardhout of een ander materiaal wilt doorzagen, een decoupeerzaag is een geweldige optie.
 • Compacte vormgeving – Zelfs als u niet genoeg opbergruimte in uw werkplaats hebt, hoeft u zich geen zorgen te maken, want een decoupeerzaag heeft een compact ontwerp waardoor hij gemakkelijk op te bergen is.
 • Dompelzaagsneden – Een van de belangrijkste kenmerken van een decoupeerzaag is de mogelijkheid om een dompelzaag te maken. Ook hier kunt u met de decoupeerzaag gemakkelijk zaagsneden maken die vanuit het midden beginnen. U kunt dit doen door hem direct in het materiaal te steken of door gaten te boren.
 • Minder rommelig – Een decoupeerzaag maakt niet veel stof aan zoals een cirkelzaag.

Grote nadelen van een decoupeerzaag

 • Niet nauwkeurig – Als u nauwkeurige en precieze zaagsneden wilt maken, bijvoorbeeld bij het maken van een legpuzzel, dan is dit gereedschap misschien niet het beste. Ook hier is het een handapparaat dat ook de nauwkeurigheid beïnvloedt.
 • Bounce- Dit gereedschap blijft stuiteren waardoor het moeilijk te gebruiken is, vooral bij het maken van lange en rechte zaagsneden. Het is bijna onmogelijk om het mes door de zaaglijn te halen.

Belangrijkste kenmerken van cirkelzagen

kenmerken van cirkelzagen
Dit is een handheld snijgereedschap dat voorzien is van een rond draaiend mes. De messen variëren in grootte, maar de meeste hebben een diameter van 7 inch. Wormenaandrijvingszagen en zijwindmachines zijn de meest voorkomende soorten cirkelzagen. Behalve dat ze krachtig zijn, gaan hun zaagbladen ook langer mee dan de zaagbladen die in een decoupeerzaag worden gebruikt. Lees dit bericht om meer te weten te komen over cirkelzagen.

Gebruik van cirkelzagen:

 • Vogelvoerapparaten
 • Kasten
 • Tabellen
 • Gereedschapskisten
 • Snijplanken

Waarom zou je een cirkelzaag gebruiken?

 • Speed- Dit elektrisch gereedschap maakt gebruik van een combinatie van een draaiend blad en een motor. De motor is zeer krachtig en is in staat om de bladen sneller te draaien. Dit maakt het mogelijk om de zaagprojecten sneller af te handelen.
 • Rechte zaagsneden- Voor de meeste zaagwerkzaamheden in uw werkplaats moet u lange rechte zaagsneden maken. Met een cirkelzaag kunt u dit eenvoudig doen. Het roterende blad maakt het mogelijk om rechte zaagsneden te maken met of zonder richtlijnen. Als u echter soepele zaagsneden wilt maken, moet u ervoor zorgen dat u een fijn zaagblad gebruikt.
 • Materiaal- Zolang u een goed zaagblad heeft, kunt u met een cirkelzaag verschillende materialen zoals metselwerk, hout, dakbedekking, buizen, metaal en plaatmateriaal doorsnijden.
 • Verschillende sneden – Met een cirkelzaag kunt u verschillende soorten sneden maken, zoals haakse schuine sneden, gladde hoeksnedes en ruwe schuine scheuren.
 • Luid – Omdat er een motor wordt gebruikt, is het erg luid en rommelig.

Grote nadelen van een cirkelzaag

 • Zwaar- In vergelijking met andere soorten zagen zijn cirkelzagen zwaarder.
 • Ruwe randen – Zelfs als u een cirkelzaag kunt gebruiken om rechte zaagsneden te maken, zijn de randen niet erg glad. Het zorgt voor wat veel houtbewerkers scheuren noemen.
 • Gebogen zaagsneden- Als u een motorzaag nodig hebt die u kunt gebruiken om gebogen en rechte zaagsneden te maken, is een cirkelzaag misschien niet de beste. Door zijn ontwerp kunt u er niet op vertrouwen dat hij precieze en nauwkeurige zaagsneden maakt, vooral niet op gebogen oppervlakken.

Decoupeerzaag vs. cirkelzaag: Conclusie

Het is niet eenvoudig om te zien welke beter is tussen de decoupeerzaag en de cirkelzaag, omdat ze allebei effectief zijn.

Maar als je van doe-het-zelf projecten houdt en je hebt een veelzijdig gereedschap nodig, dan is een decoupeerzaag het beste. U kunt decoupeerzagen gebruiken om kleine zaagsneden te maken of een hoek uit te boksen. Het kan MDF net zo gemakkelijk snijden als multiplex, maar voor het zagen van laminaatvloeren heeft u een medium of fijn getande decoupeerzaag nodig. Het is misschien niet zo krachtig als een cirkelzaag, maar het is zeer betrouwbaar.

Een cirkelzaag maakt een diepere, langere zaagsnede omdat hij veel sneller en krachtiger is. In het algemeen raden wij u aan om de zaag te kiezen die het beste bij uw projecten past, omdat u nu al weet wat de verschillen zijn.

Recent Content