De verschillende cirkelvormige zaagbladen?


Inleiding

Het hebben van het juiste zaagblad bij het gebruik van uw cirkelzaag zal bepalen of uw project succesvol is of niet en het zal ook het letsel bij het werken met uw cirkelzaag tot een minimum beperken. Het juiste zaagblad wordt bepaald door het materiaal waarmee u werkt en het type zaagsnede dat u wilt maken.

Cirkelzaag Bladen voor het zagen van hout

Er is niet één type mes dat perfect is voor het zagen van hout, want er zijn een aantal verschillende houtsoorten die elk een ander mes gebruiken voor de beste zaagervaring. Voor multiplex zou u een mes gebruiken dat een aantal fijne tanden heeft die u een schone zaagsnede geven. U kunt gebruik maken van een scheurmes dat is wanneer u gaat snijden parallel aan de houtnerf. Dit type zaagblad heeft een grote slokdarm en minder tanden.

Voor een vlottere zaagsnede gebruikt u een afkortzaagblad. Bij deze messen snijdt u over de nerf van het hout en hebben ze veel meer tanden met een kleinere slokdarm. Als u meerdere verschillende zaagsneden op hout maakt, kunt u het beste een combinatie- of universeel zaagblad gebruiken. U zult dit blad gebruiken om zowel dwars door de nerf heen als parallel aan de nerf te zagen. Dit is het meest gebruikte zaagblad voor houtbewerkingsprojecten.

Als u fijne zaagsnedes moet maken, kiest u een fijnmazig zaagblad dat u ultrazachte zaagsnedes geeft. Met het hol geslepen blad kunt u weer kruiselings zagen en met het dado-blad kunt u groeven, dado’s en konijnensnedes in hout maken. Het zaagblad wordt gebruikt voor het snijden van dimensionaal timmerhout en het afwerkings- of lambriseringsblad wordt gebruikt wanneer u materialen zoals multiplex, laminaten en fineer snijdt.

Tabel zaagblad Types

Er zijn vier verschillende soorten zaagbladen die door tafelzagen worden gebruikt en ze verschillen in de vorm of de slijpbeurt van hun tanden. De vlakke bovenslijper of FTG – Deze worden ook wel rakers genoemd en deze typen zaagbladen hebben een vertanding met bovenkanten die haaks op de zaagplaat staan. Ze zijn snel en duurzaam, maar als u op zoek bent naar een schoon oppervlak is dit niet het blad dat u wilt, ze zijn ontworpen om te scheuren als u loodrecht op de korrel zaagt.

De alternatieve bovenrand of ATB-blad heeft tanden die schuin over de bovenrand staan. Elke tweede tand wordt in de tegenovergestelde richting gedraaid van de vorige. De meeste ATB-zagen met 40 tanden worden gebruikt als algemene zaagbladen en geven u een zuivere snede door het afschuiven van de houtvezels. Hoe steiler de afgeschuinde hoek, hoe schoner de zaagsnede. Deze bladen hebben de neiging om snel te vervagen bij gebruik onder een steile afschuining.

Combimessen of ATBR hebben 50 tanden en ze zijn gerangschikt in sets van vijf met vier ATB-tanden die worden gevolgd door een rakettand. Deze worden ook beschouwd als all purpose bladen en combineren een schone zaagsnede met een scheur.

Als u door dichte materialen zoals plastic laminaat of Corian en non-ferro metalen zoals messing wilt zagen, dan is het TCG of triple-chip slijpblad het blad dat u nodig heeft. De tanden wisselen af tussen raker en afgeschuinde tanden. De afgeschuinde zal de snede ruw uitsnijden en de FTG zal het schoonmaken.

Cirkelzaagblad voor drukbehandeld hout

Het beste cirkelzaagblad om te gebruiken bij het zagen van onder druk behandeld hout is het dikkere-kerkblad. Deze bladen hebben grotere hardmetalen tanden en kunnen ook opnieuw worden geslepen. Als u op zoek bent naar fijn werk zoals het snijden in ingebouwde onderdelen met behulp van shoot board, wilt u rechtere sneden en uw dunnere kerfbladen hebben de neiging om af te buigen en hoewel ze sneller kunnen snijden kunnen ze leiden tot scheurvorming. Het gebruik van een combimesje geeft u meestal schonere sneden omdat ze een lagere haakhoek hebben.

Cirkelzaagblad

Cirkelzaagbladen hebben een diameter van 7 1/4″ en de beste zijn afhankelijk van het project dat u aanpakt en het soort materiaal waarmee u werkt. Verschillende sneden worden bepaald door de hoeveelheid tanden op het blad, het minste wat u vindt op een cirkelzaagblad is ongeveer 14. Als u op zoek bent naar ruwe zaagsneden met behulp van 2×4 framing lumber dan zou u een blad met de minste tanden op veertien gebruiken.

Dit zal snel snijden en geven u de beste zaagsneden in dit soort hout, maar zou ding materiaal of multiplex te vernietigen. Een 24-tand blad werkt zeer goed voor de meeste van uw zaagprojecten en zijn het blad dat het meest worden geleverd met uw nieuwe cirkelzaag. Dit blad geeft u een gladde scheursnede, maar een ruwe kruissnede.

Als u fijn materiaal zoals multiplex wilt zagen heeft u een 7 ¼” blad nodig met veertig of meer tanden. Dit aantal tanden zal helpen om scheuren te voorkomen en zal een fatsoenlijke afkorting opleveren als het gebruikt wordt op massief hout. Als u gefineerd multiplex of plastic gaat snijden, ga dan voor een blad met zestig of meer tanden.

Zoals u kunt zien is er geen “beste” 7 ¼” zaagblad, het hangt allemaal af van wat voor soort zaagsnede u wilt maken en met welk materiaal u werkt om te bepalen welk zaagblad het meest geschikt is voor het werk in kwestie.

Conclusie

Het beste cirkelzaagblad is niet alleen afhankelijk van het materiaal waarmee u werkt, maar ook van het soort zaagsnede dat u wilt maken. Voor fijnere, vloeiendere zaagsneden zijn verschillende zaagbladen nodig om zaagsneden te kunnen scheuren, enzovoort. U zult moeten bepalen welk type zaagsnede u wilt en vervolgens het juiste zaagblad voor de klus moeten kiezen.

Recent Content