De reciprozaag , Wat is het?


Een reciprozaag is een krachtig, veelzijdig handgereedschap dat door hout, metaal, metselwerk, glasvezel, keramiek en zelfs glas kan snijden en is een essentieel gereedschap voor veel aannemers en doe-het-zelfwerkplaatsen over de hele wereld. Zuigerzagen worden vooral gebruikt om te vernietigen, niet om te construeren, en worden gemaakt om snel en krachtig materialen te verscheuren.

Hoe gebruik je een reciprozaag om hout te zagen?

Een reciprozaag krijgt de klus geklaard, bijna net zo goed als een kettingzaag, als u het juiste zaagblad heeft. Zorg er eerst voor dat u een blad hebt dat gemaakt is voor hout, bij voorkeur een goed hardmetalen blad, met weinig tanden en grote slokdarmen voor een snellere, krachtigere zaagsnede. Een ander leuk aspect van de reciprozaag is dat deze niet zo gevaarlijk is als een kettingzaag. Dit is dus een ideale keuze voor zowel professionals als beginners, vooral als u van plan bent om op een ladder te gaan zitten om uw zaagwerk te doen.

Vergeet niet om uw zaagblad in de klauwplaat te zetten en klaar te zijn om te gaan voordat u uw gereedschap aanzet. Draag ook altijd een veiligheidsbril. Er zijn veel verschillende reciprozagen die goed zullen presteren voor uw behoeften, zoals de DEWALT Bare-Tool DC385B Cordless reciprozaag of de BLACK+DECKER BDCR20B 20V reciprozaag (klik hier voor de beoordeling).

Een goed voorbeeld van het juiste zaagblad voor het zagen van hout is een 12 inch 4/5 TPI snoeimes, gemaakt voor een schonere, snellere zaagsnede door hout, met een dunne zaagsnede voor meer flexibiliteit. Met een goed 12 inch blad zaagt een reciprozaag door kleine bomen in ongeveer 60 seconden. Lichtgewicht, gemakkelijker te hanteren en veel flexibeler dan het gebruik van een kettingzaag.

Hoe kan ik recht doorzagen met een reciprozaag?

Meestal wordt een reciprozaag gebruikt voor sloopwerkzaamheden – afbreken, wegsnijden, opscheuren – dus eigenlijk is er weinig precisiewerk nodig. Maar voor de momenten dat u toch nauwkeurige, rechte zaagsneden nodig hebt, zijn er een paar tips en technieken die u kunt volgen om de rechtste zaagsnede te krijgen met uw zaag. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u lange planken wilt snijden, zoals een stuk multiplex. U hebt een meetlint, twee klemmen, een vierkant en een potlood nodig.

Meet de afstand van uw zaagblad tot de schoenrand van uw zaag. De schoen is het onderste stuk metaal dat op het hout (of ander materiaal) rust bij het zagen. Meet de kortere zijde van uw zaag voor een beter hanteerbare meting. Teken vervolgens een lijn op uw plank waar u de zaagsnede wilt maken – deze lijn hoeft alleen op de eerste zes centimeter en de laatste zes centimeter of zo op uw plank te staan, maar u kunt dit helemaal overtekenen voor een visuele gids.

Leg uw gids op het hout dat u gaat zagen, en maak uw klemmen klaar. Meet vanaf het potlood op dezelfde afstand als je op de zaag aan beide zijden hebt gemeten, en markeer het met je potlood. Klem vervolgens uw gids op deze markeringen. Nu kunt u de zaagsnede beginnen, waarbij u eraan denkt om de zaagschoen tegen uw geleider te houden, wat zorgt voor een mooie, rechte, schone zaagsnede. Ga langzaam en vergeet niet om de zaag niet naar voren te forceren. En daar heb je het!

Is een reciprozaag hetzelfde als een Sawzall?

Het korte antwoord is ja. Een Sawzall® (of gewoon een zaag) is eigenlijk de merknaam van de reciprozaag gemaakt door Milwaukee tool company, en werd uitgevonden in 1951. Een revolutionair gereedschap, dit werd geclaimd als de “eerste draagbare elektrische ijzerzaag”, zoals de Milwaukee site het noemt. Vandaag de dag is de naam sawzall een meer alledaagse term geworden en is het een begrip geworden dat wederkerige zaag in het algemeen betekent.

De Sawzall is trouw gebleven aan zijn oorspronkelijke wortels, maar heeft nu meer kracht, een langere slaglengte, minder trillingen en een betaalbare prijs, waardoor de Sawzall een van de meest populaire werkplaatsgereedschappen is die er zijn. Voor een goed voorbeeld van een Sawzall die goed presteert, laten we eens kijken naar de Milwaukee 6519-31 12 Amp Sawzall® Reciprocating Sawzall®, die het beste in zijn klasse levert met zaagsnelheid, duurzaamheid en kracht.

Er zijn zoveel leuke dingen aan deze reciprozaag, van de zware klapgegoten draagtas die u met veel van deze gereedschappen niet ziet, tot de algemene specificaties – met een 0-3000 slagen per minuut en een 1-1/8-inch slaglengte, en een 12 ampère motor, maakt dit die sloopprojecten eenvoudig als een koekje in de lucht. Om de motor te beschermen is er een tandwielbeschermende koppeling die de tandwielen en de levensduur van de motor verlengt met een hoge schokabsorptie, en de QUICK-LOK remklem is gemaakt voor een snelle wisseling van de messen zonder gereedschap.

De slimme Milwaukee ingenieurs hebben zelfs een tegengewichtmechanisme in het tandwielhuis ingebouwd om trillingen te helpen verminderen en te zorgen voor een algehele soepelere werking. En tot slot geeft de vernieuwde handgreep aan de voorzijde ergonomie en comfort dat het beste in zijn klasse is. Vol met veel kracht, comfortabele ergonomie en een geweldig merk, Milwaukee, of “Sawzall”, is een naam die u kunt vertrouwen in de lijn van reciproke zagen.

Wat betreft reciprozagen is dit slechts één van die gereedschappen waar zowat elke aannemer, klusjesman of doe-het-zelver niet zonder kan, vanwege de algemene veelzijdigheid. Of het nu gaat om het snijden van buizen, het doen van demowerk, het kappen van hout, het zagen van gipsplaten, beton of tegels, dit handige kleine gereedschap doet het allemaal en kan echt niet worden vervangen door enig ander gereedschap. Met zoveel verschillende soorten zaagbladen die met een reciprozaag kunnen worden gebruikt, is er echt niets wat je niet kunt doen met dit krachtige, duurzame gereedschap.

Recent Content