Cirkelzaag vs. verstekzaag: welke is het beste en waarom?


Als u een werkplaats heeft of van plan bent een leuke eindtafel te bouwen, kunt u misschien niet veel doen zonder een effectief zaaggereedschap, omdat u elke dag verschillende materialen moet zagen. Vandaag de dag zijn er zoveel snijgereedschappen op de markt dat het voor starters moeilijk is om het beste te kiezen. Enkele van de meest voorkomende snijgereedschappen zijn een verstekzaag en een cirkelzaag.
cirkelzaag vs verstekzaag
Als u nooit een van de twee hebt gebruikt, kunt u uiteindelijk in de war raken over welke u moet kiezen, omdat ze er bijna hetzelfde uitzien. U moet echter weten dat ze niet hetzelfde werken. In dit artikel zullen we hun verschillen onthullen en het is onze hoop dat het aan het eind makkelijker voor u zal zijn om te bepalen welke u moet overwegen.

Beide zijn in verschillende opzichten beter dan elkaar, maar het zijn verschillende machines.

Cirkelzaag

hand cirkelzaag
Een cirkelzaag behoort tot de meest veelzijdige motorzagen die de meeste mensen in hun werkplaats of garage verkiezen. Ze hebben een cirkelzaagblad dat met een zeer hoge snelheid draait bij het zagen van triplex, kunststof, tegels, metselwerk, multiplex of metaal. Cirkelzagen zijn verkrijgbaar in zowel snoerloze als snoerloze uitvoering.

Een cirkelzaag is ideaal voor Rip zagen wanneer u het lange deel van het hout met de nerf moet delen. Hij is verkrijgbaar in verschillende afmetingen die in principe afhankelijk zijn van de zaagbladafmetingen, maar de standaardafmetingen zijn 7 1/4 inch.

Wat ze uniek maakt is het feit dat ze geschikt zijn voor alle soorten zaagsneden. Ze worden meestal gebruikt wanneer u een scheursnede wilt maken. U kunt ze ook gebruiken om verschillende materialen in elke vorm te snijden. Het gebruik van een cirkelzaag kan een beetje riskant zijn omdat het een handapparaat is. Daarom is het raadzaam om bij het gebruik van dit gereedschap op zoek te gaan naar veiligheidshandschoenen.

Belangrijkste kenmerken

 • Het is een handapparaat
 • Vereist een beetje oefening, vooral als je ze nog nooit eerder hebt gebruikt.
 • Zeer draagbaar
 • Zeer veelzijdig omdat u het kunt gebruiken om verschillende materialen te snijden volgens uw wensen
 • Betaalbaar

Verstekzaag

gemotoriseerde verstekzaag
Miter betekent een snede die onder een andere hoek wordt gemaakt, maar niet 90 graden. Een verstekzaag is speciaal ontworpen om nauwkeurige afkortingen te maken en het is het beste wanneer u onder een bepaalde hoek wilt zagen. Verstekzagen zien er bijna hetzelfde uit als cirkelzagen, omdat ze allebei een cirkelzaagblad gebruiken dat bij het zagen met hoge snelheid draait. Ze zijn echter nauwkeuriger en zijn het beste wanneer u afkortzaagsnedes wilt doen.

U zult ook een werkbank of een tafel nodig hebben als u een verstekzaag gebruikt. In termen van veiligheid zijn verstekzagen veiliger dan cirkelzaagbladen, omdat ze op één positie zijn bevestigd. Dit betekent dat uw handen ver verwijderd zijn van de bladen, waardoor de kans op ongelukken minimaal is. U moet echter wel de nodige maatregelen nemen, want ze zijn niet 100% veilig.

Soms wordt een verstekzaag ook wel een hakzaag genoemd als ze gebruikt worden om metalen te zagen. Het is niet veel verschil alleen de verstekzaag die gemaakt is van ander materiaal om het metaal te snijden, de zogenaamde hakzaag. Hij is verkrijgbaar in verschillende maten, van de kleinste afmeting van 7 inch tot groter, tot 12 inch.

Soorten verstekzagen:

 • Originele verstekbak en zaag – De eerste verstekzagen bestonden meestal uit een houten of plastic driezijdige doos met 90° en 45° sleuven om een hand- of rugzaag te geleiden om verstekzaagsnedes in een werkstuk te maken.
 • Motor/Standaard verstekzaag – Gebruikt voor het maken van rechte afkortzaagsnedes onder een groot aantal hoeken
 • Samengestelde verstekzaag – Samengestelde zagen zijn in staat om het blad en de kop onder verschillende hoeken te draaien, ook wel bekend als een enkele samengestelde verstekzaag.
 • Dubbele verstekzaag – Draai de kop zowel aan de linker- als aan de rechterkant in een hoek.
 • Schuivende verstekzaag – Schuiven werkt om de kop op een schuivende rail heen en weer te bewegen. Ze worden gebruikt voor het vergrendelen van de rails voor rechte, naar beneden getrokken zaagsneden (zoals hakzagen).
 • Laser/LED verstekzagen – Sommige verstekzagen worden geleverd met Laser Guide, vandaar de naam. Sommige worden geleverd metLED-functie om het werkgebied beter te verlichten.

Belangrijkste kenmerken

 • Het is een beetje zwaar en krachtiger
 • Het wordt op één plaats gepositioneerd bij het snijden
 • Geschikt voor het maken van haakse sneden en kruisingen
 • Gemakkelijker te gebruiken

Welke is duurder?

Wat de prijs betreft, zijn verstekzagen duurder dan cirkelzagen. De reden waarom ze duur zijn, is dat ze zeer nauwkeurig zijn, krachtiger zijn en de beste resultaten opleveren. Als u echt waar voor uw geld wilt krijgen, is een verstekzaag de beste optie.

Cirkelzagen variëren van €40 tot €100 met een hoge prijs als kwaliteit. Terwijl de verstekzagen 200 tot 600 euro kosten op Bol.com of verschillende winkels.

Welke is makkelijker te bedienen?

In termen van gebruik, verstekzagen zijn een stap vooruit. Ze mogen dan wel zwaarder zijn dan cirkelzagen, maar ze zijn zeer eenvoudig te gebruiken. U zult merken dat ze op een specifieke positie zijn bevestigd, wat betekent dat het gemakkelijker is om haakse zaagsneden of rechte zaagsneden te maken bij het gebruik ervan.

Moet ik ook vaardigheden nemen om te kunnen werken?

Het goede aan deze gereedschappen is dat u geen speciale vaardigheden of opleiding nodig heeft om ze te gebruiken. U hoeft alleen maar eerst te oefenen voordat u serieus aan de slag gaat met een van de gereedschappen. De meeste komen met een gebruikershandleiding die u moet doornemen voordat u aan het werk gaat. Het is ook goed om YouTube-video’s te bekijken als je nog steeds niet zeker weet hoe ze werken.

Welke is het beste om mee te beginnen als ik me er nu nog maar één kan veroorloven?

Als je een nieuweling bent en met een krap budget, moet je zeker voor een cirkelzaag gaan. U kunt proberen een nieuw project te bouwen en als u het leuk vindt kunt u het houden of upgraden om een verstekzaag te kopen die 200 euro meer zal kosten.

Ze zijn ook veelzijdiger omdat je ze kunt gebruiken om verschillende dingen te doen die je niet kunt doen met een verstekzaag. U moet ook rekening houden met het feit dat ze zeer draagbaar zijn en dat ze niet veel ruimte nodig hebben, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met beperkte ruimte. Ze vereisen echter veel oefening omdat ze niet gemakkelijk te gebruiken zijn. In termen van nauwkeurigheid zal een verstekzaag de beste zijn, maar als uw belangrijkste zorg de prijs is, dan zal u niet verkeerd gaan met een cirkelzaag.

Recent Content