boormachine-camping


Een schroef- en boormachine op de camping is je meer van nut, dan je misschien op het eerste gezicht denkt. Caravanbezitters die regelmatig worstelen, met het afstellen van de uitdraaisteunen, weten er alles van. En niet alleen om een schroefmachine kun je soms verlegen zitten, soms moet je ook iets boren. Het is daarom handig, altijd een accuboor of slagschroefmachine bij je te hebben, als je gaat kamperen.
boormachine camping
Om het verschil van de beide machines aan te geven, geven we na een korte inleiding, een uiteenzetting van de beide machines. Mocht je nog niet in het bezit zijn van een accu (slag)schroevendraaier, kun je naar aanleiding van onderstaande uiteenzetting, een keuze maken welke schroef- en boormachine op de camping, je het beste van pas komt.

Verschil gewone en slagschroevendraaier

Allereerst is het belangrijk dat je weet, wat het verschil is tussen de beide schroefboor- en een slagschroefmachine. Met beide machines kun je, zowel schroeven als boren. Toch zijn het twee verschillende apparaten, met beiden hun eigen specifieke eigenschappen. Hoe zit dat nu precies?

Schroef/boormachine

Bij een schroef/boormachine is het de motor die de schroefkracht geeft. Het apparaat is uitgerust met een instelbare slipkoppeling, twee toersnelheden en een boorstand. De slipkoppeling is nodig om nauwkeurig te kunnen schroeven. Zodra een ingedraaide schroef, bij het bereiken van zijn eindpositie, weerstand biedt, slipt de machine. Hiermee wordt voorkomen dat de schroef te ver in het materiaal gedraaid wordt. Een schroef/boormachine is voornamelijk geschikt voor het kleinere schroefwerk.

Slagschreovendraaier

In plaats van dat de motor de schroefkracht levert, is het hier de slagkop die de schroef aandraait. Dat heeft als voordeel dat, zelfs met hele grote schroeven de motor niet kan warmdraaien en er bij zware belasting, ook niet meer energie van de accu gevraagd wordt. De slagschroevendraaier wordt daarom voornamelijk voor het zware schroefwerk gebruikt, zoals het indraaien van Buldex-schroeven voor raambevestiging en het opdraaien van de uitdraaisteunen van bijvoorbeeld een caravan.

Makita DF457DWE

Makita DF457DWE Accuboormachine - 18V Li-ion - incl. 2 accu's - incl. koffer

Bekijk de dagprijs

De Makita DF457DWE is een lichtgewicht accuboormachine die slechts 1.7 kg weegt. Het is een handzaam apparaat dat dankzij de softgrip uitvoering, fijn in de hand ligt. De tweepolige motor heeft een vermogen van 18 V en is daarmee krachtig genoeg om te boren in hardhout en metaal.

Bij aankoop van een Makita DF457DWE krijg je twee accu’s bijgeleverd. Een volledig lege accu doet er 60 minuten over, om zich helemaal op te laden. Wanneer je hem met volle accu’s mee van huis neemt, heb je voldoende energie om de steunpoten van de caravan mee uit te draaien.

Deze camping boormachine beschikt over een 13 mm snelspanboorkop met asblokkering en is links- en rechstom draaiend.

Het enige nadeel, wat er aan de Makita DF457DWE kleeft, is dat het apparaat geen ingebouwde werkverlichting heeft. Voor de rest is het een, gebruiksvriendelijke, niet al te dure, doe-het-zelfmachine, voor allerhande montageklussen.

Powerplus One-Fits all 18 V Li-ion

Powerplus-One-Fits-all-18V-Li-ion

Bekijk de dagprijs

Met deze accu slagschroefboormachine boor en schroef je moeiteloos in hout, metaal, kunststof en pleisterwerk. Net als bovengenoemde Makita, heeft de motor een vermogen van 18 V, waarmee je niet alleen zeer nauwkeurig kunt, schroeven en boren, maar ook hamerboren en -schroeven. Dit noemen we het slagkopprincipe. Dankzij de slagmotor, geeft de machine geen weerstand en hoef je zelf geen kracht te zetten.

De Powerplus One-Fits all 18 V Li-ion is voorzien van twee snelheidsstanden die je instelt met een schakelaar. De handgreep is een zogenaamde TPR-handgreep. Dat houdt in dat hij schokabsorberend, elastisch en milieuvriendelijk is. Wat deze slagboorschroefmachine voor heeft op de eerder genoemde Makita, is het ingebouwde werklichtje. Als je ‘s avonds op de camping aankomt of net vanuit de felle zon onder de caravan kruipt, kan het daar knap donker zijn. Een werklichtje dat je helpt de kop van de bout te vinden, is dan wel zo fijn.

Wanneer we een nadeel moeten noemen, kan dat zijn dat er bij de Powerplus One-Fits all 18 V Li-ion machines géén accu standaard bijgeleverd wordt. De ‘One-Fits all’ formule die Powerplus bezigt, houdt in dat je alle gereedschappen van dit merk kunt aansluiten op een en dezelfde accu. Dat is niet alleen erg handig, maar ook prijsdrukkend. Je betaalt immers altijd bij elk apparaat toch ook weer voor de accu, terwijl dat met de One-Fits all accumachines niet het geval is.

Recent Content