Beste manier om een kamer te schilderen


Het schilderen van een kamer kan een moeilijke klus zijn, vooral als je het nog nooit echt hebt moeten doen – er zijn zoveel gereedschappen, opties en methoden die je kunt gebruiken, en het is niet altijd gemakkelijk om daartussen te beslissen. Het is niet zo dat je de verf naar beneden kunt halen en meteen weer kunt beginnen – fouten hebben tijd nodig om te repareren. Wij van Beste Gereedschappen hebben deze korte handleiding gemaakt om het schilderen te vergemakkelijken, of het nu gaat om een enkele muur of een hele kamer.

Dingen bedekken

Zelfs de meest kleverige verf zal druipen als het langzaam droogt, vooral op muren of plafonds, die andere dingen in de kamer kunnen verpesten als je er niet op voorbereid bent. Als u meubilair hebt dat u niet kunt verplaatsen, zorg er dan voor dat het goed bedekt is met een plastic vel of een grote zak, en probeer het tapijt te bedekken of terug te rollen zodat het niet gaat vlekken – het kan moeilijk zijn om muurverf uit bepaalde materialen te halen, vooral houten meubilair.

U moet ook kleding dragen die zo veel mogelijk van u bedekt: terwijl het krijgen van verf op uw huid geen pijn doet, is het nog steeds een groot ongemak. De meeste doe-het-zelf-hobbyisten zullen een setje oude kleren hebben die ze dragen voor schilderwerken, meestal, dingen die ze sowieso zouden weggooien, door een van je eigen kleren samen te stellen kun je gedekt blijven zonder je normale outfits te verpesten.

Bereid het oppervlak voor

Het is makkelijker om een oppervlak te schilderen als het schoon, droog en consistent is, dus zorg ervoor dat alles goed is voorbereid is een belangrijk onderdeel van het schilderproces. Zorg ervoor dat je hebt schoongemaakt van alle vlekken en vuil dat je kunt zien, want dat zal invloed hebben op hoe glad de verflaag zal zijn, en probeer het af te drogen als er een vochtige of natte gebieden – dit kan worden gedaan met niets anders dan een dweil en een aantal papieren handdoeken, hoewel u kunt gebruik maken van alle tools die u wilt.

Je moet ook alles wat je niet wilt verven afplakken, en de plastic afdekkingen van stopcontacten en lichtschakelaars verwijderen, zodat ze niet gaan spatten (je moet ook de gaten afplakken, voor het geval dat er verf in komt).

Primers en basislagen aanbrengen

Sommige verven kunnen beter werken met primer of extra lagen. Primers kunnen verschillende kleuren hebben, waaronder doorschijnend, maar ze zullen meestal geen invloed hebben op de kleur van de verf die u er op legt – ze zijn er gewoon om de hechting tussen de verf en het oppervlak te verbeteren. Echter, het aanbrengen van een zal een zeer vergelijkbaar proces met het schilderen van de muur toch, en je zult moeten wachten tussen de lagen, zodat de verf en de primer niet samen te mengen.

Soms kun je een extra laag verf gebruiken om de eindkleur te veranderen, en je kunt zelfs je verf in een groter blik mengen om een nieuwe tint te creëren – een donkerder basislaag kan bijvoorbeeld een witte toplaag veranderen in een grijze. Als je probeert een zeer specifieke kleur te krijgen, kan het de moeite waard zijn om combinaties van verflagen op te zoeken die dit kunnen creëren.

Schilderen

Het schilderen van een oppervlak is waarschijnlijk het gemakkelijkste deel van het hele proces, vooral als je alles goed hebt voorbereid. Er is een verscheidenheid aan verschillende gereedschappen die u kunt gebruiken, van kleinere penselen tot grote verfrollers, maar ze geven over het algemeen allemaal hetzelfde resultaat in termen van dekking. Het enige wat u hoeft te doen is het in de verf te dopen, het voorzichtig te schudden om eventuele grote klodders terug te laten vallen in het blik, en dan te beginnen met het schilderen zoals u dat bij elk ander voorwerp zou doen – hoe gladder en evenwichtiger uw verf, hoe beter het eruit zal zien als het droog is.

Afhankelijk van de hoogte van de muur of het plafond dat je schildert, moet je misschien een trapladder of een uitschuifbare rol gebruiken om het bereiken van hoger gelegen plekken veel gemakkelijker te maken. Als u apparaten of meubels hebt die tegen de muur rusten, zoals radiatoren, kan het zijn dat u een kleinere borstel of rol moet gebruiken om achter de muur te reiken en de moeilijk bereikbare plekken te verven.

Verfspuiten kunnen hier ook bij helpen, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor gebruik binnenshuis, en sommige hebben een te grote spreiding om te helpen met nauwkeuriger schilderwerk. Sommige schilders raden ook aan om ten minste één klein, hobbygroot penseel te hebben om kleine fouten op te vangen, omdat je dan niet het hele gebied hoeft te bedekken met een andere verflaag.

Opruimen

Als je klaar bent met schilderen, en je wacht tot het droog is, zorg er dan voor dat je alles goed opbergt. Het is het beste om de plastic meubelhoezen en vloerbeschermers omhoog te laten staan, omdat de verf waarschijnlijk nog wel even zal druppelen, maar al het andere kan gemakkelijk worden opgeborgen. Was de penselen en rollers (of maak uw verfspuit schoon als u er een gebruikt) en zorg ervoor dat het water dat u erdoorheen loopt volledig helder is voordat u ze opbergt – als het verkleurd is, dan zit er waarschijnlijk nog ergens verf in de haren.

Je moet ook de verfbakjes die je hebt gebruikt uitspoelen, maar zorg ervoor dat je de verfblikken niet wast, tenzij ze leeg zijn – zolang je ze maar opnieuw verzegelt, moet ze in de toekomst weer bruikbaar zijn, dus het is het niet waard om ze te verspillen, tenzij er praktisch niets meer in de blikken zit.

Als alles droog is (in ieder geval droog aanvoelend – de meeste verven doen er langer over om volledig te drogen, maar lijken na een uurtje of zo nog steeds “droog genoeg”), voel je vrij om de deksels te verwijderen. Het is onwaarschijnlijk dat het zal druppelen als het eenmaal op dit punt is, dus je hoeft je geen zorgen meer te maken over de puinhoop.

Recent Content