5 Soorten kettingzagen en hun gebruik


Ligt het aan ons, of lijken er honderden verschillende kettingzagen op de markt te zijn? Oké, dat is een beetje overdreven, maar als je onlangs op de markt bent geweest voor een kettingzaag, begrijp je wat we bedoelen.

Gelukkig zijn er maar vijf hoofdtypen kettingzagen. Elk van de online merken valt in een van de volgende categorieën: paalzagen, gaszagen, elektrische, accu-aangedreven, of handbediende. Begrijpen welk type je nodig hebt is de eerste stap in het vernauwen van je opties.
werken met een kettingzaag

Lijst van 5 verschillende typen kettingzagen

In deze post gaan we door deze vijf categorieën heen en adviseren we u over wanneer u elk van deze categorieën moet gebruiken.

Handmatige/zakkettingzagen


Handmatige kettingzagen zijn een uitstekende optie als je geen tijd hebt voor de sportschool. Ze zijn niet de meest tijdsefficiënte optie, maar ze gebruiken ook geen gas of stroom. In wezen heb je wat lijkt op een fietsketting met handvatten.

Voordat je gaat spijbelen en op zoek gaat naar een echt elektrisch gereedschap, luister naar ons. We zouden niet willen proberen om een redwood te zagen met deze zagen, maar ze zijn nog steeds behoorlijk bruikbaar.

Waarom?

 • Ze zijn draagbaar: We weten niet zeker waarom je een kettingzaag bij je moet hebben voor het geval dat, maar als je dat wel doet, is het misschien beter om ze met de hand te dragen. Als je gaat kamperen, stop er dan een in je rugzak om brandhout te hakken. U kunt dat niet doen met een van de andere versies.
 • Ze zijn een groenere optie: Als je je ecologische voetafdruk wilt verkleinen, is dit de beste optie. Je hoeft je hier geen zorgen te maken over de uitstoot van gassen. Dat is als je relatief fit bent – zo niet, dan zou je snel naar lucht kunnen snakken.
 • Ze zijn altijd klaar om te gaan: Wikkel de ketting om het materiaal dat je snijdt en ga aan de slag. Je hoeft geen motor te prepareren of een miljoen keer aan een startkoord te trekken.
 • Ze zijn kosteneffectief: Als je een beperkt budget hebt, kun je er thuis een maken. Omdat er niets anders voor nodig is dan de inspanning van uw kant, zijn ze zeer kosteneffectief om te “rennen”.
 • Ze zijn stil: Geen motor betekent dat uw gepuf en gepuf het luidste geluid dat u produceert zal zijn.

Batterij-aangedreven kettingzagen

kettingzaag op batterijen
Zoals de naam al aangeeft, werken accu aangedreven kettingzagen op accu’s. Nu zijn er voor- en nadelen.

 • Geen nood aan een stopcontact: u kunt overwegen om een optie te kiezen die op batterijen werkt als u in een afgelegen gebied werkt zonder gemakkelijke toegang tot elektriciteit. Zonder een snoer om je zorgen over te maken, heb je meer wendbaarheid.
 • Iets lichter: Je bespaart jezelf het gewicht van een gasreservoir. De accu maakt deze iets zwaarder dan elektrische opties, maar lichter dan modellen die op gas werken.
 • Geweldig voor kleine projecten: Als je een klein project snel wilt afronden, zijn deze geweldig. Ze zijn eenvoudig te starten en te bedienen.
 • Oplaadbaar: U hoeft nooit meer naar het tankstation te rennen of een gasvoorraad thuis te houden.

De hoeveelheid stroom die deze modellen produceren is echter een beetje minder. Geen enkel oplaadbaar apparaat zal ooit het vermogen van een direct oplaadbare batterij kunnen evenaren.

Het andere nadeel van accu-aangedreven kettingzagen is dat ze een beperkte levensduur hebben. Door bijvoorbeeld hardhout te hakken zal de accu sneller leeglopen. U kunt kiezen voor een reservebatterij als back-up, maar dat betekent wel extra gewicht om mee te sjouwen en extra kosten.

Het kan ook frustrerend zijn om halverwege je project te komen, maar dan zonder lading. Het is niet zo’n dringend noodgeval als uw mobiele telefoon die bijna leeg is, maar het is wel vervelend.

Elektrische kettingzagen met snoer

kettingzaag met draad
Nu gaan we naar het echte gereedschapsgebied. Een model met snoer zal ringen om zijn manuele of batterij-aangedreven tegenhanger laten lopen.

Waarom kiezen voor een model met snoer?

 • Ze zijn stiller: Gas aangedreven modellen kunnen een oorverdovend lawaai maken. Ook dit is misschien overdreven, maar elektrische modellen zijn een stuk stiller.
 • Ze zijn licht van gewicht: Ze zijn het lichtste van alle modellen, behalve de handbediende. Als u liever het minste werk doet, probeer dan een elektrisch model.
 • Ze zijn behoorlijk krachtig: Alleen een gasgestookte optie biedt dezelfde brute kracht. U zult dit waarderen als u een grote boom moet omhakken.
 • Onbeperkte werkingstijd: Technisch gezien moet je er op letten dat de motor niet oververhit raakt. Dat gezegd hebbende, zolang je kracht hebt, kun je doorgaan. Er is geen gas bij te vullen of batterijen op te laden.

Dus, je vraagt je waarschijnlijk af.

“Als elektrische kettingzagen zo goed zijn, waarom zijn er dan alternatieve opties?”

Er zijn twee redenen:

 • Het snoer staat in de weg: Het snoer beperkt je hier. Je kunt maar tot aan het snoer gaan en een geschikt verlengsnoer komt er aan te pas. Ook is het een stuk makkelijker om het koord per ongeluk door te knippen dan je zou denken. Vraag niet hoe we dat weten.
 • Je hebt stroom nodig: Een kettingzaag is een uitstekend hulpmiddel om het puin van een orkaan op te ruimen. Dat wil zeggen, zolang het energiebedrijf de elektriciteit maar weer op peil heeft. Tijdens een stroomonderbreking van welk type dan ook, is uw elektrische model nutteloos, tenzij u op een gasgenerator bent aangesloten.

Kettingzagen op gas

kettingzaag op gas
Professionals en huiseigenaren zijn degenen die vaker gebruik maken van Gas Powered kettingzagen. Als u de maximale mix van draagbaarheid en kracht wilt, kunt u overwegen om een Gas-aangedreven kettingzaag te kopen. Het gasvermogen is groot als:

 • U geen vaste stroomvoorziening heeft: Als u achterin zit met nauwelijks een vleugje beschaving in het zicht, dan is dit een uitstekende optie. Zolang er gas in de tank zit, blijven ze draaien.
 • Je wilt de meest krachtige optie: Er gaat niets boven deze beesten voor pure kracht.
 • Zeer draagbaar: Er zijn geen snoeren om hier verstrikt te raken. Je kunt deze onderweg gebruiken.

Oké, dus wanneer is een model op gas een slecht idee? Jammer genoeg zijn er hier enkele serieuze negatieven.

Het ergste is waarschijnlijk het lawaai dat deze modellen maken. Vergeet de stille en schone plattelandslucht. Zowat de hele provincie zal weten wat je doet.

Goed onderhoud is van vitaal belang. U zult deze modellen regelmatig moeten onderhouden om ze optimaal te laten functioneren. Dat betekent een rommelige olieverversing en een zorgvuldige reiniging.

Het zijn de zwaarste van alle beschikbare modellen. Het extra gewicht van de volle gastank maakt ze omslachtig. U hoeft geen Paul Bunyan te zijn om deze zagen te bedienen, maar de vermoeidheid gaat sneller optreden als u met een gasgestookte kettingzaag werkt.

Paalvormige kettingzagen

Dit zijn in feite de kleine motoren die dat zouden kunnen. De paalzagen worden helemaal niet beschouwd als kettingzagen. Maar, met dat gezegd, ze werken op dezelfde manier. Het belangrijkste verschil is dat ze een veel langer handvat hebben.

Ze werken op elektriciteit, gas of batterijen. Ze zijn nuttig voor het zagen van de hogere takken van bomen en struiken. Daarnaast is hun bruikbaarheid beperkt.

Waarom?

 • Ze zijn luidruchtig: Zelfs de elektrische modellen zijn een beetje luidruchtig. De trillingen van de zaag lijken te worden versterkt door de beweging van het handvat. Dat verhoogt de geluidsfactor.
 • Ze zijn niet zo gemakkelijk te controleren: Je neemt in wezen een elektrisch gereedschap en bevestigt het aan het uiteinde van een stok. De trillingen als gevolg hiervan maken het een stuk moeilijker te controleren.
 • Ze zullen nooit zo krachtig zijn als draagbare versies: In dit geval is dat waarschijnlijk wel goed. Je hebt veel meer controle over een handheld versie. Paalzagen hebben om veiligheidsredenen niet dezelfde kracht.

Conclusie

Dat concludeert onze basisuitleg over de verschillende soorten kettingzagen. Zoals u zult merken, heeft elk type duidelijke voor- en nadelen. De manuele modellen zijn het meest milieuvriendelijk en kostenefficiënt van de partij, maar vergen veel inspanning van uw kant.

De modellen met gasaandrijving zijn het krachtigst, maar ook het slechtst in termen van geluidsoverlast. De modellen op batterijen meten zich niet zo goed in termen van vermogen, maar bieden een grote overdraagbaarheid over korte periodes.

Elektrische modellen bieden de beste optie voor langdurig gebruik. Het vinden van een stopcontact kan echter problematisch zijn.

Is er één perfecte kettingzaag? Niet echt, maar dat kan ook goed zijn. Als we het perfecte model zouden vinden, hoe zouden we het dan rechtvaardigen om later te upgraden naar een krachtigere optie?

Recent Content